Отидете към основна версия

26 176 101

Български ураган в Северна Македония

  • северна македония-
  • правителство-
  • българия

Спорове около твърдения на съветник на президента

Снимка: БГНЕС/EPA

Твърденията на президентски съветник, доведоха до спорове в Северна Македония, съобщи Канал 5.

Първият македонски външен министър Денко Малески даде редица интервюта през тази седмица. Експертът е и част от експертния съвет на македонския президент Стево Пендаровски.

Малески заяви, че Гоце Делчев е има неоспоримо българско национално чувство. Твърдението първо беше направено пред Георги Коритаров, а след това и потвърдено пред македонски медии.

Малекси обясни, че Гоце Делчев сам е заявявал своето национално чувство, но и че в същото време трябва да се има в предвид и отношението към неговата земя. Според експерта това са исторически факти, които не трябва да се пренебрегват, за да не се повтори гръцката история на отношения.

Той посочва и че Кръсте Мисирков, който е положил основите на македонския език, също е признавал българската си националност. Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че се разграничава от твърденията на своя съветник.

Те получиха критика от опозицията и много македонски медии. Очаква се срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, до която Северна Македония трябва да уточни своята позиция по темата.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: