Last news in Fakti

5 Май, 2020 21:24 10 749 77

В Северна Македония обвиняват България във "фашизъм"

  • северна македония-
  • език-
  • лингвисти-
  • българия-
  • фашизъм-
  • езикова реформа-
  • македонски език

От 75 години Скопие се бори с "мъглявините на българската наука"

В Северна Македония обвиняват България във "фашизъм" - 1
Снимка: Shutterstock

„И езикът. Езикът е свързан с това. Има документи, че македонският език е написан през 1945 година въз основа на западно-българския диалект, а с течение на времето е променена малко неговата граматика с определени добавки от други съседни страни. Сръбският? Да...“ Тази позиция на българските политици изобщо не изненадва македонските лингвисти. Този ден (на „македонския език“) изглежда добър повод за професор Симона Груевска-Маджовска да припомни, че от 75 години Скопие се бори „с мъглявините на българската наука и, разбира се, трябва да се очертаят червени линии“, предава скопският телевизионен канал „Телма“.

„Тези атаки на българската наука са срамни и представляват обикновен фашизъм. Мисля, че всички интелектуалци, включително нашите политици, трябва да се противопоставят категорично на тази позиция на България. Позиция, с която сме запознати лингвистите, историците и всички, които се занимаваме с наука“, обяснява Груевска-Маджовска, като добавя, че българската наука непрекъснато настоява, че македонският и българският са един и същ език, предаде агенция "Фокус".

По нейните думи, е дошло време в Скопие да разгледат реформата на българския език, за да станат нещата ясни. „Правописната реформа, или комунистическата правописна реформа от 1945 година на българския език е следвала линията на Ленинската реформа на руския език от 1918-та година и реформата от 1921 година. След септемврийския преврат 1944-та година, ръководството на Отечествения фронт назначава комисия от лингвисти и писатели да направят реформа на българския правопис“, казва тя.

На искането на България да използва термина „официален език на Република Северна Македония“ вместо македонски в рамките на преговорите с Европейската комисия, няколко скопски лингвисти и историци реагираха и отбелязаха, че досега червените линии трябва да са определени и е крайно време да се зададат някои въпроси да получат съответното внимание не само в Деня на македонския език, но и непрекъснато.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ръмпези

    15 38 Отговор
    НИЕ СМЕ ЕДНА ДЪРЖАВА...НИКОЙ НЕ ГО ИСКА, ЗАЩОТО СТАВАМЕ МНОГО...МОЖЕ ДА НИ ХРУМНЕ НЕЩО...ПРАВИ СА ДОНЯКЪДЕ..

    Коментиран от #5, #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ние сме били една държава

    30 44 Отговор

    До коментар #3 от "Ръмпези":

    Вече не сме, приличащи сме си, но МАКЕДОНЦИТЕ не искат да бъдат Българи. Задайте си въпроса: Защо?

    Коментиран от #19, #32

  • 6 Шекспир

    98 1 Отговор
    Бреййй тези език нямат но вече ден са си измислили.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сърдит ганчо

    18 42 Отговор
    Много се сърдя, че никой не иска да е българин
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гербав трол

    97 11 Отговор
    Измислени държави като Македония, Украйна и Косово не трябва да съществуват. Всички се мъчат да си измислят история и език.

    Като са наследници на Александър македонски да говорят на неговия език - да ама те и думичка няма да разберат от него.

    Никакви отстъпки не трябва да се правят за езика, ама като знам нашите продажници ако ги натиснат от Козяк ще признаят даже и че ние говорим на македонски диалект.
  • 11 да не забравяме, че макетата

    16 8 Отговор

    До коментар #9 от "анонимен":

    Са и българи, та що е маке све е....що?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чочо

    89 4 Отговор
    Македонски лингвист, те такова животно нема.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 .....

    74 2 Отговор
    Ако някой разбра нещо от това нещо наречено статия му давам 20 лева веднага
  • 16 В.В.

    49 4 Отговор
    Без да чета,,пичове,казвам ви ,че се почва...Даа,да вървим по украинските пътеки...От една западна ,дивозападна страна идва указанията...Лошо,лошо,за всичко...и всички...Тъи почна и в Украйна ,90 те ...
  • 17 Негован

    68 5 Отговор
    На кого са притрябвали умрелите македонци. Границите са отворени , всеки ходи къде си иска. Те не си знаят интереса , ние ще ги кандърдисваме . Я ги оставете на албанците , те до петнайсетина години ще стигнат до нашата граница , тогава ще му берем гайлето.
  • 18 Един блокиран от дирниците

    58 6 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

    Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!

    Коментиран от #22

  • 19 куроленко

    61 14 Отговор

    До коментар #5 от "Ние сме били една държава":

    Защото комунистическа България ги изостави и на всичкото отгоре помогна на сърбите да им промиват мозъците с пропаганда и резултатът е на лице. Стореното е непоправимо, ако го имаше още мавзолея щях да ида се изпикая на Димитров на лицето.

    Коментиран от #24, #27, #47

  • 20 ФАКТ

    66 2 Отговор
    99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !) ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !
    И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, циганите и сърбоманите, дори и защото не са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват,
    че сме такива будали(глупаци)...

    Коментиран от #30

  • 21 Гербав трол

    46 2 Отговор
    комунистическата правописна реформа, Ленинската реформа на руския език, септемврийския преврат 1944-та година.

    Като гледам какви термини използва тази ми се струва че ще търси подкрепа от чичко Сорос. Но не разбрах какво я интересува правописната реформа - езика не зависи от правописа. При тях са навлезли някои сръбски думи защото са били част от Югославия с официален сръбски, по турско и при нас и при тях са навлезли много турцизми, сега навлизат много английски думи но това не променя езика. Появяват се единствено диалекти - че някои диалекти в България по не ги разбирам от македонския диалект.

    Както казах когато си държава с история и традиции не се мъчиш да крадеш чужда. Никой в Америка или Австралия не казва че говори американски или австралийски.

    Но съм много притеснен от продажниците на власт че ако ги натисне "големия брат" ще признаят всичко.

    Коментиран от #64

  • 22 В.В.

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Един блокиран от дирниците":

    Алваноса ехитър,коварен и жесток...Без сърце
  • 23 слаботоков

    51 3 Отговор
    Според мен тези заслужават да ги блокираме за членство в eu, да си закрием посолството , да изгоним всички техни дипломати,и въвеждане задължително интервю за издаване на визи за тях! Не можем и не трябва да уважаваме тези които ни наричат фашисти! !!!!!!!!
  • 24 В.В.

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "куроленко":

    Това е без значение г-жо Кириленко..!!
  • 25 Опа

    28 2 Отговор
    Не се впрегайте, те сами си го казват (от 75 години). Преди това къде са? Но й това си заслужаваме, като Желев побърза да ги признаем първи. И само да попитам Соломонката, Гърция не са ли в ЕС и Нато? Ето ви двамката наивни та наивни, да не казвам друго
  • 26 Един блокиран от дирниците

    54 0 Отговор
    Четох преди около 35 години, как в тогавашна Македония наш режисьор съвместно с местен правят театрална постановка и когато нашият усетил, колко е осакатена българската азбука при преправянето й в "македонска", попитал колегата си :
    "А бе вие как се оправяте без буквата "Ъ", той светкавично му отговорил - "Не ме питай братко !
    Ако сега ми отворят сърцето , в него "Ъ" ще намерят !".
    Когато сърбите са разбрали, че не могат да накарат българите в Македония да се чувстват сърби, са започнали "македонизацията" им, като първата работа им била да изхвърлят от азбуката им
    най-българската буква "Ъ", и "Я" и "Щ" и още... Канели някакви продажни "професори" от Щатите да ги убеждават, че не са българи. И затова ако не се лъжа известният Илия Бешков, казва : "Македонската" азбука се нуждае от малко букви и много долари...
  • 27 Гербав трол

    33 4 Отговор

    До коментар #19 от "куроленко":

    А капиталистическа България какво направи - първи даже я признахме като отделна държава. Боко пък призна че съществува "македонски език" в договора за добросъседство. И даже Г. Димитров е по-малко виновен защто тогава ние сме били победена държава а Сталин и Чърчил са решавали. Чърчил е искал още повече България да е разпокъсана.

    Коментиран от #31

  • 28 Александър Северномакедонски

    43 0 Отговор
    В северна македония се говори на югозапазен български
  • 29 Мим

    40 1 Отговор
    Абе действително на тия мозъците им са дълбоко измити от сърбите и си пеят тяхната песен.Крайно време е да вземем твърда позиция и да ги изоставим,докато им уври главата и се помолят,иначе никакви паспорти,никаква европа,то и така нямаме никаква полза от тях.Да си гледат паметниците и мостоветв в Скопие и до там.Твърди и без повече отстъпки ,като гърците..
  • 30 България е безгласна буква в ЕС

    26 11 Отговор

    До коментар #20 от "ФАКТ":

    България ще даде съгласие за всичко за което и наредят от Брюксел.

    Коментиран от #42

  • 31 В.В.

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "Гербав трол":

    Самата истина...Кви решение ще вземе Г.Димитров.. Кой е той??
  • 32 Бг паспорт

    27 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ние сме били една държава":

    Като не искат, да не се натискат за паспорти, а да одат за пасоши!
  • 33 До макетат

    5 0 Отговор
    Р р р р р р
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Голям праз

    34 0 Отговор
    Да припомня на госпожата,че езикова реформа се прави по същото време и в Македония . Ето, нещо написано от един от правещите я.
    "От един народ направихме нии два . От език един направихме езика два...."
    Някой , нещо се разсейва?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 СофБелоМорМак

    9 4 Отговор
    Цялата тая "македонска" медийна гюрултия е за да се отклони вниманието на българите в самата Б-ия от управленския, политическия, икономическия, финансовия, моралния, образователния, .... провал и колапс, в който е изднало БКП-ГЕРБ + ДС-МВРо "управлението" (разгепването) в България! Сърбоманският шоп БОКо и БКП-побългареният БЗНС-влашки цигaнин-албинос какачан с катуните им от крадливи, лъжливи и некадърни готованци на обществената трапеза, вече не могат да си сдържат нервите и скоро ще стигнат до психиатричния етап на псувните, клетвите, кухите заплахи в прав текст - и спрямо македонците, и спрямо българите! Кой ли ги взима на сериозно, кой ли ги бръсне за БКП+ДС-гнили шкембести тикви, неподлежащи на рециклиране?!
  • 42 Аааа ,не!

    26 1 Отговор

    До коментар #30 от "България е безгласна буква в ЕС":

    Гърците как удържаха до последно или мислиш ,че не са ги притискали от ЕС? Има неща от, които не трябва да се отстъпва ,на никаква цена! Ако някой от управляващите ни издъни, трябва да бъде линчуван публично.

    Коментиран от #48

  • 43 ДЯДО ИВАН

    24 1 Отговор
    Държавата се казва СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ХОРА ЖИВЕЕЩИ НА ГЕОГРАВСКА ТЕРИТОРИЯ МАКЕДОНИЯ .

    МАКЕДОНЦИ ИМАШЕ ПРЕДИ ХРИСТА .


    СЕВЕРНО македонците НА КАКЪВ ЕЗИК ГОВОРЯТ.

    ДА ИДАТ В ЦЪРКВАТА СВ . НАУМ НА БРЕГА НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ТАМ СА ИЗОГРАФИСАНИ СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ И ТЯХНИТЕ УЧЕНИЦИ И ДО ТЯХ Е КНЯЗ БОРИС-МИХАИЛ ЗАЩО Е ДО ТЯХ И КАКВА ВРЪЗКА ИМА ТОЙ С ТЯХ .

    ГОСПОДА СЕВЕРНО македонци .

    ОСВЕН И ТОЙ ДА Е СТАНАЛ МАКЕДОНЕЦ БАЩАТА НА ВЕЛИКИЯ ЦАР СИМЕОН .

    Коментиран от #66

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Румен

    12 1 Отговор
    Я по добре да сменим нащо име. Вместо БГ се пишеме източна Македония.Да ги видим тогава
  • 47 Не обвинявай

    18 4 Отговор

    До коментар #19 от "куроленко":

    Не обвинявай комунистическа България ...отделянето на Македония е последователно инициирано от Великите Сили - първо от Англия и АвстроУнгария, при разделянето ни в Берлин, второ от Австро Унгария, която не позволява при Съединението , българските войски да навлязат в Македония, тъй като я е считала за своя провинция / източник Симеон Радев "Строители на съвременна България"/, и най -накрая СССР, който дава Македония да стане част от Сърбия, но трябва да напомня, че това е било условието изисквано от Чърчил и Рузвелт и договорено от Сталин , за да не се нарушават предвоенните т.е. днешните граници на България, щото Сърбия е искала цялата Кюстендилска област, Румъния Добруджа , а Турция половината от територията на Източна Румелия - на запад до Пловдив , на север до Варна ...между другото турчулята са хитри , те са били официално член на антихитлеровската коалиция.
    Така, че нито комунистическото правителство на България, нито СССР са могли да направят нещо ...Ялтенски договорки .
    И даже сме на далавера, защото ако беше отанало на Чърчил за България щеше да има хребета на Стара Планина само и част от Софийското поле.

    Коментиран от #49, #58

  • 48 Какво удържаха гърците

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Аааа ,не!":

    Че нещо не ми е много ясно? Северна Македония като име на държавата е много по-приемливо от бивша югославска република Македония каквото беше името и преди това.
  • 49 Само да ти напомним

    5 17 Отговор

    До коментар #47 от "Не обвинявай":

    Че Ако не беше СССР,сега нямаше да те има,те ви направиха държава на турска територия,така че айде че го местим

    Коментиран от #53

  • 50 Нещо отстрани

    12 0 Отговор
    В един текст от Платон открих следният пасаж: "...в Пирея за да се поклонят на богинята..., ще отпразнуват празника, който провеждаха за първи път. Според мен церемонията бе изпълнена така хубаво и благопристойно от местните, както я изпълняваха самите траки" (има се предвид Бендида-атинската Артемида).
    От тук заключавам, че траки и елини са се уважавали и културното проникване е било двупосочно, не само траките се елинизират, но и елините се тракизират.
  • 51 Роза

    8 4 Отговор
    Управленския, политическия, икономическия и финансовия елит в София, Скопие и Белград са с червена и тъмночервена закваска. Ние спорим кой е по-, по-, най-, а те ("елита") си играят по московска свирка. Коминтерновското наследстово не е изпепелено!
  • 52 Велика Турция

    1 18 Отговор
    Македонците са прави. Свобода в Македония. Долу фашизма.

    Коментиран от #57, #74

  • 53 Руска гражданка (русофил)

    17 0 Отговор

    До коментар #49 от "Само да ти напомним":

    Не знаех, че СССР е направил България. На ишлеме ли ги прави държавите?
  • 54 Гост

    21 1 Отговор
    Интересно, ако има македонски език, то как така на него не е говорил Александър Македонски?

    Коментиран от #63

  • 55 Толкова ли е трудно

    21 1 Отговор
    Мaкeдoния нямa дa e eдинcтвeнaтa държaвa в cвeтa, кoятo дa ce e caмooтдeлилa и някoлкo пъти дa cи прoмeня имeтo и в тoвa нямa нищo лoшo! Eдинcтвeнoтo кoeтo "Мaкeдoнцитe" трябвa дa нaпрaвят e дa признaят, чe сa oт българcки произход, oтдeлили ce и решили да се самоопределят като друга нация и дa признaят че до 1945г., сa били един и същ народ с бългaрcкия c обща история и че езикът им произлиза и е диалект на българския...!!! Oт тaм нaтaтък Cвeтът знae чe caмocтoятeлнaтa мaкeдoнcкa държава е основана в 1991г. cъc coбcтвeн eзик,който oфициaлнo е признaт oт OOН в 1977г и Бългaрия e първaтa държaвa кoятo oфициaлнo я признaвa като такава..! Cлeд тази година 1991г - Мaкeдoния вече си имa другa, нoвa caмocтoятeлнa история , но Бългaрия винaги щe я пoдкрeпя зa EC...!!

    Коментиран от #61

  • 56 Осоговец

    19 0 Отговор
    Не забравяйте че България излиза от ВСВ война като хитлеристки съюзник и победена "фашистка" страна, а Югославия е от страната на комунистите и победителите И отцепването на Македония от България и присъединяването към СФРЮ е цената и единствения възможен комунистическия компромис, който Георги Димитров и Васил Коларов трябва да направят за да могат да запазят останалата териториална цялост на България, пред още по голямото зло и натиска от останалите страни победителки, България да бъде като Германия разделена, териториално заличена и поделена между съседите...!!!
  • 57 Хи их хи

    15 1 Отговор

    До коментар #52 от "Велика Турция":

    Да се молиш да няма още една руско-турска война, че ще е последна за кривокраките и плоскотемести тюркути!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Викаш след всяка рускотурска война

    0 6 Отговор

    До коментар #57 от "Хи их хи":

    Се разда по една държава от криводзурлатести ли хихихи
  • 61 Правилно

    2 12 Отговор

    До коментар #55 от "Толкова ли е трудно":

    По същия начин българите имаме обща 500 годишна история с турците и се отделяме от тях едва през 1908 година.
  • 62 Ташко

    10 2 Отговор
    Cлeд рaзoрeниeтo oт Бaлкaнcкaтa вoйнa пo гoлямa чacт oт мaкeдoнcкитe бeжaнци чувcтвaйки чe ca бългaри нe cлучaйнo зaпoчвaт дa ce прeceлвaт в Цaрcтвo Бългaрия, а не в Сърбия, къдeтo cи и ocтaвaт дa живeят, НO cлeд ВCВ eднa oт причинитe зa зaпoчнaлoтo дoбрoвoлнo пocръбчвaнe нa пo млaдoтo пoкoлeниe oт бългaритe ocтaнaли в Мaкeдoния и oтрoдявaнeтo им oт Бългaрия cлeд 1945г e ужacът и cрaмът дa ce нaричaт пoвeчe бългaри И да не искат повече да имат нищо общо с БъЛГАРИЯ , ставайки живи свидетели и виждaйки нoвoтo съветско- кoмуниcтичecкo зaрoбвaнe, изoлaциятa и зaтвoрeнитe грaници с кoнцлaгeриcткитe тeлeни мрeжи зa бългaритe пo грaницaтa , нacилcтвeнoтo oтнeмaнe нa зeмятa ,убийствата на горяните,цензурата, рeпрecиите и бeзпрaвиeто, бeднocттa, изостаналостта и мизeриятa в кoятo зaпoчвaт дa живeят cъбрaтятa им бългaри пo врeмeтo нa Стaлинcкия coциaлизъм и при кoмуниcтът ТAТO , в cрaвнeниe cъc Свoбoдaтa кoятo им се даваше и възмoжнocтитe зa пo дoбър и модерен съвременен живoт, кoйтo им прeдлaгaшe и дaвaшe "coциaлизмa" нa ТИТO..!!!
  • 63 Дядо Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #54 от "Гост":

    Александър със сигурност е говорил старогръцки език .

    Само 10 % от населението е учило и са знаели да говорят на познатите тога езици подплатени с писменост . Другите 90 % са говорили със страшни диалекти и трудно са се разбирали .

    Същото важи и за пра Българите тяхния език тогава е нямало нищо общо с днешния Български език . Още повече че тогава сме нямали писменост . Офицялните езици са били писмените езици като Латинския и Старогръцкия.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 боцмана

    16 1 Отговор
    Полемики , полемики с години. Всеки предполагам знае как се вари македонска глава. Слагаш в тенджерата една македонска глава и един камък , проверяваш и след като камъка омекне , вариш още три часа. Така , че тези комшии никога няма да престанат , докато има кой да им обръща внимание. За нула време забравиха и кой ги приза първи за държава. Типичен балкански тепигьозлък.
  • 66 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "ДЯДО ИВАН":

    В ролята на окупатор.
  • 67 Българин

    8 0 Отговор
    Тези проблеми трябва да се решат един път завинаги!!!!...и не трябва да се отлага
    ....без никакви компромиси а на базата на исторически факти и документи......тези хора от дълго време си позволяват да повтарят лъжи относно великата история на България с една единствена цел да станат истина
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Хасан

    4 9 Отговор
    По тая логика и сръпския си прилича на българския ,чешкия,словенскуя също ...защото са славянска езикова група а не българска ...прабългарския език е забравен език

    Коментиран от #70, #72

  • 70 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Хасан":

    Прав си! Но, не си Хасан!:)
  • 71 Мария

    5 1 Отговор
    ПРОБЛЕМА ТРЯБВА ДА НАМЕРИ СВОЕТО РЕШЕНИЕ.В ПОДКРЕПА НА ТЕЗАТА ЧЕ НЯМА НИТО ОТДЕЛЕН НАРОД НИТО МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОБЪРТЕМ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ КЪМ АРХИВИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ С СЪСТАВА НА КОЯТО Е ВЛИЗАЛА ЗЕМЯТА С БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ ,НА АРХИВИТЕ НА ВАТИКАНА И СТРАНИТЕ НА ЕВРОПА ДОКОЛКОТО СЪМ ЧЕЛА ЗА ТОВА ИМА СЛЕДИ И В АРАБСКИ ПЪТЕПИСИ.ЗА ЖАЛОСТ СКОПИЯНИ СА ОТ ДЪЛГИ ГОДИНИ С ПРОМИВАНО ОТ СЪРБИТЕ СЪЗНАНИЕ И НЕ ИСКАТ ДА ВИДЯТ ИСТИНАТА ПОДКРЕПЕНА С МЕЖДУНАРОДНИ ИСТОРИЧЕСКИ ИЗТОЧНИЦИ.МОЖЕ И ДА НЕ Е ПРАВИЛНО НО ЩЕ ТРЯБВА ДА ОСПОРВАМЕ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО ИМ КЪМ ЕС.С МНОГО ПО МАЛЪК ЗАСЕГНАТ ИНТЕРЕС ГЪРЦИТЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯХА ГОДИНИ,ТА НИЕЕ ЩЕ ПОЗВОЛИМ ДА КРАДАТ БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ И ЕЗИК!
  • 72 АСАНЕ МРАЗЯ ДА ОБИЖДАМ НО СИ ЕДИНИЦА ЗА

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Хасан":

    Мария9747
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Мария

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Велика Турция":

    ЕКСРЕМЕНТ РЯДЪК!
  • 75 Onix

    7 0 Отговор
    Тия като не са българи, защо не говорят на гръцки и да пишат на гръцки. Да наречеш "държавата" си на географска област - безумие. Изкуствено създадена държава през 1991 г. През 2001г. бях в Канада, Торонто в българската църква Св. Се. Кирил и Методи, там отбелязах е 10 г. от създаването на Македония и македонската армия. Старите хора (македонци) ни казаха, че са българи, какво повече да говоря. Имаше един македонски майор, на който родителите му били родени в Благоевград, а той македонец. Дано да погледнат навреме, че след 50 г. ще станат албанци.
  • 76 Реалност

    9 0 Отговор
    Може и да ви е странно но още преди много време беше ясно че единствено приятели и съюзници в областта са ни само и единствено албанците. Ако бяхме работили в тази посока сега оркестър Белград щеше да пее друга песен :-)
  • 77 Надя

    4 0 Отговор
    Няма такъе език „македонси”.
    Те говорят на български диалект,както има и много други диалекти в страната .
    С тази измислена държава от Тито и Г.Димиртов няма да се стигне до консенсус.
    За мен грешка беше,че изобщо се призна тази държава,преди да се отстранят проблемите с
    езика и историята.
Новини по държави: