Отидете към основна версия

3 211 48

Берлин: САЩ се опитват едностранно да спрат "Северен поток 2"

  • северен поток-2-
  • германия-
  • газ-
  • русия-
  • сащ

Екстериториалните санкции са явна намеса в суверенитета на Европейския съюз, смята германски министър

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският държавен министър във Федералното министерство на външните работи Нилс Анен заяви в сряда, че "е очевидно, че САЩ се опитват едностранно да спрат да бъде завършен газопровода "Северен поток 2“ посредством въвеждане на нови санкции срещу проекта".

Изказвайки се на заседание на комисия на Бундестага, той подчерта, че "екстериториалните санкции са явна намеса в суверенитета на Европейския съюз“.

Освен германските фирми, санкциониращите мерки на САЩ, мерките могат да засегнат компании от Франция, Холандия и Австрия, твърди Нилс Анен.

Потенциалният ход на Вашингтон, който Анен очаква да бъде обявен в скоро време, може да повлияе и на външната политика на единния блок, тъй като "непоследователните санкции увреждат съвместната политика спрямо Русия", посочи той.

По-рано днес компанията Nord Stream 2 AG, която отговаря за проекта за газопровода "Северен поток 2", заяви, че допълнителните санкции, които САЩ могат да наложат върху проекта, вероятно биха блокирали инвестиции на стойност приблизително 700 милиона евро.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: