2 Юли, 2020 06:30 2 088 4

Германия начело на ЕС – едно европредседателство като никое друго

  • ангела меркел-
  • германия-
  • ес-
  • икономика-
  • пандемия

Тези шест месеца са шанс за Ангела Меркел и за Европа

Германия начело на ЕС – едно европредседателство като никое друго - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-голямата и най-силна икономически страна-членка на ЕС поема от днес ротационното председателството на Общността. Тези 6 месеца са шанс за Меркел и за Европа. Но за какво ще ѝ стигне времето на германската канцлерка?

 

Принципно смяната на председателството на Съвета на ЕС не е събитие – на всеки шест месеца държавата-председател се сменя и по определена схема ръководи заседанията, дневния ред и преговорите по различните политически въпроси. Всичко това под мотото: „Намиране на компромиси и отчитане на всички интереси“. Това обичайно се постига – повече или по-малко, както казва един опитен европейски дипломат. Т.е. няма нищо извънредно?

Голямото предизвикателство

Напротив – този път е друго! Пандемията промени много неща и доведе до най-голямата икономическа криза от 100 години насам. „Няма да бъде преувеличено да кажем, че сме изправени пред най-голямото икономическо предизвикателство в историята на Общността. И трябва да предприемем съответните мерки, за да се справим“, каза новата председателка на Съвета на ЕС Ангела Меркел. Въпрос на случайност е, че наред с мерките за борба с последствията от коронавируса трябва да бъде приет и новият седемгодишен бюджет на ЕС.

Най-голямата и най-силната икономически страна-членка с една опитна канцлерка начело сега поема председателството. Това може да се окаже щастие в нещастието, казва по този повод политоложката Софи Порншлегел от мозъчния тръст "European Policy Centre" (EPC) в Брюксел. „Германия има силно проевропейско правителство, което е решено да свърши работа и разбира за какво точно става въпрос в сегашната криза“, казва тя.

Пандемията е приоритет

Този проблем е сериозен, тъй като става дума за основните помощи за страните, най-тежко пострадали икономически от пандемията. Предстои разпределянето на огромни финансови средства, възлизащи на 1,85 трилиона евро. „Наша обща цел трябва да е преодоляването на кризата съвместно, устойчиво и с поглед към бъдещето. Именно това трябва да бъде лайтмотивът на нашето европредседателство“, обяви Ангела Меркел.

Още в следващите седмици тя ще представи на останалите лидери от ЕС съвместното германско-френско предложение за възстановителен фонд за съживяване на конюнктурата и проектобюджета за следващите седем години. За първи път ЕС ще поеме съвместни задължения, които държавите-членки ще изплащат в следващите 30 години.

Големи очаквания

Държавите, които ще получат повече от фонда, го одобряват. Но тези, които трябва да внесат в него повече – т.нар. „пестелива четворка", включваща Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия, тепърва предстои да бъдат убеждавани от Меркел. А това няма да е лесно. „Мостовете, които още имаме да градим, са големи. Това е самата истина“, признава тя.

Политологът Янис Емануилидис споделя мнението, че очакванията към германското европредседателство в необичайните времена са високи. „Ако това не бъде постигнато, ЕС ще изпадне в една още по-тежка политическа криза. Затова имаме нужда от резултати и в този смисъл германското председателство е важно“, посочва той.

„Мути (както наричат Меркел) ще успее“, смятат евродепутати в Брюксел, които се аргументират с опита на германската канцлерка. Но и другата германка в ръководството на ЕС - Урсула фон дер Лайен, председателката на Европейската комисия - ще играе важна роля в търсенето на компромиси, казва Емануилидис. „Фактът, че Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел не само се познават отдавна, но и дълго са работили заедно, със сигурност води до близост между тях.“

Китай, миграцията и Брекзит

Предизвиканата от коронавируса криза отмества на втори план редица въпроси, но въпреки това до октомври с Великобритания трябва да се постигне споразумение за бъдещото движение на стоки и хора. След Брекзит обаче склонността на британците към преговори понамаля и не е изключено в края на годината те да напуснат вътрешния европейски пазар без споразумение. 

Планираната среща на върха с Китай се наложи да бъде отменена за неопределено време заради пандемията и недостатъчния напредък по споразумението за защита на инвестициите. Но пък ще се състои среща на върха с Африканския съюз – в търсене на нови правила за разпределянето на бежанците, което едва ли ще се случи по време на германското европредседателство, и което най-вероятно ще бъде отложено за следващото, португалско председателство на Европейския съвет. 


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БФС мафия

    2 1 Отговор
    Кралев е лакей на Киро гела.
    Домуса контролира съдия и футбол.
  • 2 ха ха ха

    2 5 Отговор
    Страшна работа са германистаните, на фона на огромен педофилски скандал и опитите да прокарат задължителното ваксиниране - ще бъдат в центъра на вниманието :D
  • 3 JEFF

    1 0 Отговор
    Европа да отсвири Англия, никакво приемане на бежанци от където и да е , нови споразумения с Китай които да ограничат вноса на китайски стоки . Европа трябва не само да оцелее, а да бъде движеща сила .
  • 4 12214321

    0 0 Отговор
    Геносе Меркел си знае работата. Смело хващам бас за няколко рубли, както казваше един голЕм пич, че с краят на немското председателство ще дойде и краят на ЕС.