Last news in Fakti

5 Юли, 2020 19:00 3 733 31

Handelsblatt: Санкциите на САЩ срещу „Северен поток-2“ заплашват европейския суверенитет

  • газопровод-
  • северен поток 2-
  • северен поток-2

Време е ЕС да започне да отстоява своите интереси

Handelsblatt: Санкциите на САЩ срещу „Северен поток-2“ заплашват европейския суверенитет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“, които Вашингтон планира да затегне още повече, заплашват европейския суверенитет и изискват ответни мерки, пише авторитетното германско делово издание Handelsblatt, цитирано от агенция „Фокус“.


Енергийната политика не може да използва любимия лозунг на президента на САЩ Доналд Тръмп „Америка на първо място“, тъй като това ще стане явно нарушение на принципа на законово самоопределение на Европа, се подчертава в статията. И въпреки че в условията на икономическата криза последствията от всяка търговска война ще бъдат крайно негативни, ЕС все пак е длъжен да защитава собствените си интереси в енергийния сектор, уверени са авторите.

Новият законопроект за санкциите, внесен наскоро от група републикански и демократични сенатори, водена от Тед Круз, всъщност служи като нова стъпка към ескалиране на конфликта за проекта за газопровод „Северен поток 2“, констатира „Хенделсблат“: „Американските сенатори в последната си агресивна инициатива , наречена „Закон за защита на европейската енергийна сигурност“, използва военна реторика“. По-конкретно, тя се отнася до „незабавни и съкрушителни санкции на САЩ срещу всички онези, които по някакъв начин са свързани с изграждането на газопровода“. И без съмнение, този законопроект е в състояние трайно да усложни икономическите връзки между Европа и САЩ, предупреждават авторите.

Всъщност, ако бъде одобрен, санкциите, приети от Американския конгрес през декември 2019 г., които досега бяха насочени, на първо място, срещу корабите за полагане на тръби, ще бъдат значително затегнати - и ще се прилагат за почти всички компании, участващи в строителството, експлоатацията и поддръжката на газопровода. В този случай над 120 компании от 12 европейски държави ще попаднат под санкциите на САЩ, обяснява статията: „И дори германските правителствени органи и длъжностни лица могат да станат техни цели“.

Формално Доналд Тръмп, Тед Круз и други поддръжници на тази политика изразяват опасенията си, че Европа ще „изпадне в енергийна зависимост от Русия“. Въпреки това през последните години Европа значително диверсифицира вноса на газ, като оборудва 35 терминала за получаване на втечнен природен газ, чийто общ капацитет съответства на четири проекта като „Северен поток 2“, подчертава статията. Следователно тя е в състояние да покрие търсенето си на газ, включително чрез доставки от такива отдалечени страни като Катар, Малайзия, Индонезия и Австралия, отбелязва „Хенделсблат“.

Другият аргумент на американците по този въпрос, че заради сътрудничеството с Русия, Европа уж „хвърля Украйна в беда“, която получава по-голямата част от държавните си приходи от такси за транзит на газ, също е несъстоятелен, се казва в статията. Германското правителство миналата година положи много усилия за сключване на ново руско-украинско споразумение за транзит на газ и в резултат на това до края на годината това споразумение все пак беше подписано, припомнят авторите.

Освен това действията на администрацията на Тръмп изглеждат особено странни, като се има предвид, че самите Съединени американски щати купуват голямо количество нефт от Русия, подчертава статията. По-специално в края на 2019 г., поради санкциите, наложени срещу Венецуела и Иран, САЩ внасят до 20 милиона барела петрол от Русия всеки месец. Американците получават повече петрол само от съседна Канада, констатира вестникът.

Възниква разумен въпрос: какво всъщност се крие зад агресивните действия на САЩ срещу ЕС? Изглежда, според Вашингтон, лозунгът на кампанията на Тръмп „Америка на първо място“ вече трябва да се прилага в енергийната политика, отбелязват авторите. „Фракинг“ бумът превърна САЩ в най-големия производител на петрол и газ в света, а сега американците възнамеряват да продават втечнения си шистов газ в Европа. Втечняването на природен газ и транспортирането му обаче са сравнително скъпи, а икономическият спад, причинен от коронавируса, доведе до спад в цените на обикновения газ, което прави американския проект нерентабилен, пише „Хенделсблат“.

Следователно истинската цел на новите санкции е да увеличат продажбите на американски шистов газ и да се отърват от Русия като конкурент, който предлага газ за Европа на по-ниски цени, се обяснява в статията: „Газ на свободата вместо газ от газопровода“ - както се казва сега в САЩ. Новата американска доктрина за „енергийно господство“ съдържа истинската причина за новата санкционна атака и това няма нищо общо с енергийната сигурност на Европа“.

Трябва да се противодейства на тази „агресивна атака“ на Вашингтон, тъй като не става въпрос за някои незначителни подробности на енергийната политика, а за основния ѝ принцип, се подчертава статията. Ако компаниите, които оперират в Европа и се придържат към европейските норми и стандарти на закона, подлежат ба произволните санкции на САЩ, това всъщност ще стане „посегателство върху принципа на правната сигурност и защитата на инвестициите в Европа“, в резултат на което европейско-американските търговски отношения ще бъдат застрашени, предупреждават авторите.

Прави впечатление, че заплахата от по-строги санкции обедини редиците в германския Бундестаг и сега дори онези фракции, които бяха критични към проекта за газопровода „Северен поток 2“, разглеждат новия законопроект на САЩ като „нарушение на международното право и, преди всичко, покушение срещу европейски суверенитет“, отбелязва изданието. Ясно е, че по време на глобалната икономическа криза на фона на пандемията от коронавирус, търговската война е последното нещо, от което се нуждаят американците и европейците. Положителното партньорство обаче е възможно само въз основа на равенството, което включва по-специално необходимостта от зачитане на суверенитета на всеки от партньорите, се казва в статията.

„Ние сме убедени, че времето на дипломатическа сдържаност е отминало“, подчертават авторите. Според тях, за да защитят европейските интереси, германското правителство и Европейският съюз трябва да използват ефективни мерки за противодействие - по-специално да обмислят налагането на наказателни санкции, например срещу американския шистов газ. „Само когато има реална опасност от въвеждане на сериозни наказателни санкции, ще има реален шанс за разрешаване на конфликта: Доналд Тръмп разбира само такъв език“, заключава „Хенделсблат“.

Източник Агенция „Фокус“
Превод и редакция: Иван Христов


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷

    12 11 Отговор
    🚾🆗🚾🆗
  • 2 criminal

    63 2 Отговор
    А Добро утро......където се набърка USWC вече няма суверен, а в най добрия случай репресии и санкции..............
  • 3 фен на сидеров

    57 4 Отговор
    Я, усетиха се !
  • 4 ежко

    57 3 Отговор
    Ха сега да излязат милите ни родни анализатори ,да обяснят как руските газови доставки са оръжие на руската геополитика и да ударят един комантар за действията на САЩ!
  • 5 БОЗА

    47 1 Отговор
    Но иначе Русия и Путин "са виновни"...ако Европа не се отърси от американските си зависимости,кашата която сама си забърка с мигранти,застаряващо население,недалновидност,неуспешният ЕС,и за капак Кромид 19...и загина геройски... ;-)
  • 6 Кирил

    7 64 Отговор
    За всички е ясно,че това е политически проект.Германците следват нацистката гьобелсова пропаганда,повтаряй една лъжа 100 пъти докато стане истина.Другият момент е,че нямат право да говорят от името на Европа.В Европа,повечето държави са против.Най добре,като за начало ще бъде да започнат да си плащат вноските в НАТО.

    Коментиран от #13, #15, #22, #26, #28, #30, #31

  • 7 А защо

    45 2 Отговор
    краварите купуват газ и нефт от Русия? Нещо санкции?

    Коментиран от #27

  • 8 Хахах

    7 45 Отговор
    Комундоизкуфелницата Меркел финатсира Пусия, за да се въоръжава, а иска САЩ да ги пазят.
    ЛГБТИ елита на ЕС са готови да правят ош беш със сатрапии, но скоро ще бъдат изметени
  • 9 другарят

    43 3 Отговор
    "Южен поток" беше по същият начин унищожен и същите тези лицемери подкрепиха тогава спирането му и дума не казаха за "суверенитет"! Иначе васалите от Германия щяха и този път да се пречупят, но този път ножа е опрял до кокала! Немският бизнес, който и така е в стагнация и става все по-неконкурентен, ще отреже зелката на Меркел, ако се съгласи и бъдат принудени да купуват скъпият американски газ!
  • 10 Той

    37 3 Отговор
    Най- накрая се усетиха. Нужна е пълна независимост на ЕС от САЩ.
  • 11 ЦРУ

    6 51 Отговор
    БРАВО на САЩ !!!! Североазиатските НОМЕРА няма да минат ! Жужи се правеше на ВЕЛИК......но САЩ му показа .че е едно ЗЛОБНО ТЪПО ДЖУДЖЕ !!!!!! ЗАБРАВИХТЕ ли когато Жужи ВРЪТНА КРАНЧЕТО ?????????????? Когато заплашваше . че ЕС ще УМРАТ от СТУД....защото и дървата идват от Сибир ??????? е сега ще си пият газта.....а рашките ще го ОБЕСЯТ на Червеният Площад.....защото преди санкциите...БВП на Раша е 2.4 хил. мил. долара ...а преди пандемията - 1.5 хил. мил . ….а МРЗ в Раша стана равностойна на 209 лв.

    Коментиран от #19, #23

  • 12 Панов

    4 20 Отговор
    Това е ново издание на пакта Молотов Рибентроп в съвременен вариант.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 да ама не

    5 22 Отговор
    германското делово издание Handelsblatt обърква немския с европейския суверенитет...
  • 15 Хахото99

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    Браво и днес си заслужи хонорара.
  • 16 Бончев

    3 32 Отговор
    Германците забравиха кой наложи блокада на Берлин и искаше да ги имоти от глад и кой организира въздушен мост и една година им доставя всичко необходимо,включително и коледни подаръци за децата.
  • 17 Южен поток

    34 1 Отговор
    По същия начин, за Южен поток трябваше Бойко РазБойко да защити българския интерес.
  • 18 Мим33

    27 4 Отговор
    С едба дума ,американски завоеватели.Ама лошото е ,че глупавата зап.Европа не си гледа интереса ,а се подчинява ,като умряло куче..
  • 19 Нико

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "ЦРУ":

    ако ти дължат 5 милиарда и ти крадът газтъ ,ти няма ли да го спреш ? Поне го спомени като факт и после остави да коментираме !
  • 20 Кой68

    17 0 Отговор
    Както бях писал преди-EU бе създаден да прокарва САЩ своята политика по-лесно.Но след като американците се увлякоха прекалявайки със санкций за щяло/нещяло в Европа някой държави се поусетиха.Тези санкции бяха в ущърб на EU.И при covid19 се убедиха че САЩ не я интересува Европа като прекъсна връзката си макар и временно.....

    Коментиран от #21

  • 21 Тиберий

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кой68":

    СЛЕД ПАРИЖКОТО ИЗЛОЖЕНИЕ стана ясно че Гернания е недоатижима и започна интригата Чудеса направиха да я съсипат Представете си Германия тогава с Руските ресурси Схващате ли уловката Без Русия Европа загива а това е целта
  • 22 Kiko

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    Най доброто,което трябва да се направи първо, е да остреляме такива продажни тролове като теб.Второто е да се възприеме идеята на Маркон за общоевропейски военен пакт,без участието на САЩ,Канада,Австралия и Англия,които са пионки на САЩ.Не сме дължни да им купуваме скапаното оръжие нито да им хрантутиме войските,нито да им позволяване на каквото и да е военно присъствие на територията на Европа.Санкции срещу САЩ`,както направиха Китай.И да си еб.а..ват майката от Европа.
  • 23 Kiko

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЦРУ":

    Джендър!Успокой топката.Ще спукаш силикона от напъване и ще се разлее по корема.Телефона е 112 ако не знаеш.И като те попитат какъв пол си не обяснявай,защото няма да те разберат и ще вземеш да се гътнеш от недуразумението "какво се обажда".Той,тя или то.
  • 24 Теменужка

    4 19 Отговор
    Handelsblatt натюрлих, кой ако не немския рупор на Газпром. И аз се замислих в началото, друга гледна точка, блабла, ама те не се спряха ве.
    Рашките минават на командно ако не си шитнат въглеводородите, там е заровено кучето

    Коментиран от #25, #29

  • 25 Препоръчвам ти го!

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Теменужка":

    А четеш ли "Meinen Schwanz lutschen "?Препоръчвам ти го!
  • 26 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    Кирче, ти знаеш ли колко внася ЕС и колко краварския съюз зад океана ? А? Ако краварите не започнат да внасят колкото ЕС,няма смисъл от нато изобщо.
  • 27 аььььььь

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "А защо":

    За да ни го продават руския петрол по-скъп като УСА МАДЕ :))
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 jforfk

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    Не мога да разбера защо не разбирате, че тук политиката няма място. Проектът е чисто икономически и всички санкции на САЩ са само по чисто икономически причини. Викат му конкуренция по американски. Ами никой не пречи на САЩ да доставя на Европа, че и на нас, газ по цени по-ниски от Русия. Ама не щат. Ами като толкова ги бърка СП-2, да финансират и направят един газопровод по дъното на океана и да доставят газ в Европа, примерно цена 70% от тази на Русия. Техническа възможност има. Или да си организират непрекъсната доставка с газовози на сгъстен газ на същата цена - 70% от цената на Газпром. И ТОГАВА НИКОЙ НЯМА ДА КУПУВА РУСКИ ГАЗ. Че и диверсификация ще има.
  • 31 Хората

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кирил":

    ти обясняват за достойнство и суверенитет и цени на газа, а ти се заби в членския внос за НАТО? Няма НАТО, идват общо европейски въоръжени сили. Няма луди вече да пращат на смърт младите си хора заради краварите.