Отидете към основна версия

4 001 43

Гърция заговори за турска инвазия

  • кипър-
  • инвазия-
  • турция-
  • гърция-
  • никос дендиас

Днес Гърция и Кипър са изправени пред сериозна заплаха в лицето на Турция

Снимка: Shutterstock

„Никога няма да се примирим с последиците от турската инвазия". Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас по повод 46-ата годишнина от началото на операцията на Турция в Кипър на 20 юли 1974 година, довела до окупирането на повече от една трета от острова, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА, цитирана от агенция "Фокус".

„От четиридесет и шест години елинизмът преживява драмата на изчезналите хора, изкореняването на хиляди от домовете им, плячкосването и унищожаването на гръцкото и православното наследство, узурпацията на имущество на кипърските гърци“, каза той. „Четиридесет и шест години нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации от Турция. Решения, които освен всичко друго призовават всички държави да зачитат независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Република Кипър и да изискват изтеглянето на окупационните войски от нейната територия“.

Дендиас подчерта, че „днес Гърция и Кипър са изправени пред непрекъснато нарастваща и разширяваща се престъпност на Турция, което представлява сериозна заплаха за сигурността и стабилността в по-широкия регион на Източното Средиземноморие“. Той добави, че Гърция и Кипър реагират на турската агресия и беззаконие с придържането към международното право.

Външният министър също така заяви: „В непрекъснато сътрудничество и тясна координация работим систематично за развитие и задълбочаване на регионалното сътрудничество с държавите от Източното Средиземноморие, въз основа на взаимното уважение и безпроблемното упражняване на нашите суверенни права, както са определени от международното право и морския закон“.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: