Отидете към основна версия

12 190 52

САЩ одобриха удара по "Турски поток"

  • турски поток-
  • санкции-
  • сащ-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • ес

ЕС е категорично против едностранните санкции и заплахите

Снимка: Shutterstock

На 20 юли Палатата на представителите на Конгреса на САЩ единодушно одобри изменение за по-строги санкции срещу газопровода „Северен поток-2“ и „Турски поток“ към проекта за бюджет за отбрана за следващата фискална година (започва от 1 октомври), предава ТАСС.

Инициативата е насочена към затягане на съществуващите санкции срещу руските газопроводи „Северен поток-2“ и „Турски поток“. В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за текущата фискална година, което задължава администрацията да наложи санкции върху тези проекти. Изменението се отнася до налагането на ограничения срещу чужденци, които значително допринасят за продажбата, отдаването под наем или предоставянето на кораби за полагане на тръби, предназначени за изграждането на двата газопровода, предаде агенция "Фокус".

Миналата седмица върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че ЕС е категорично против едностранните санкции и заплахите от използването им от САЩ, които засягат интересите на европейските компании, включително по отношение на „Северен поток-2“ и „Турски поток“, тъй като подобни мерки противоречат на международното право. Самият проект на американския военен бюджет все още не е преминал през труден процес на одобрение както в Камарата на представителите, така и в Сената на Конгреса.

След като и двете палати на законодателната власт одобрят своите версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия, която да постигне съгласие по детайлите на двата проекта. И двете палати отново ще трябва да гласуват за договорения документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подпис. Целият този процес обикновено продължава до есента, началото на зимата.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.

Свързани новини