Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 07:45 8 142 41

На потоците на Путин не им върви (не на последно място заради България)

  • турски поток-
  • северен поток 2-
  • русия-
  • българия-
  • газопровод-
  • санкции-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • потоци-
  • украйна-
  • путин-
  • газпром

Сред "виновните" за забавянето са както САЩ, така и България

На потоците на Путин не им върви (не на последно място заради България) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По-големият е "Северен поток 2" - газопроводът през Балтийско море, който трябваше да влезе в експлоатация в края на миналата година и да прекрати дългогодишната зависимост от Украйна като транзитна страна. Но по проекта не се върши почти нищо от декември 2019-а, защото редица чуждестранни фирми-изпълнителки се отказаха от участие заради санкциите, които биха им наложили САЩ. На мястото на тези фирми трябваше да се включи руският кораб "Академик Черский", специализиран в полагането на подводни тръби. Въпреки това Владимир Путин бе принуден да удължи пусковия срок още веднъж - за края на 2020-а или първото тримесечие на следващата година.

"Академик Черский" още през май пристигна на място - в пристанище Мукран на остров Рюген, но полагането на тръбите така и не започна, въпреки благоприятното време. Изглежда, че в Германия е продължило преоборудването на кораба, започнало още в Далечния Изток. Влияние вероятно са оказали и ограниченията, свързани с пандемията, както и очакваната зелена светлина от Дания. Но след като с Украйна беше сключен нов петгодишен договор за транзит на газ, необходимостта да се бърза отпадна. Според някои издания, работата по "Северен поток 2" предстои да бъде подновена на втори ноември. При това положение газопроводът принципно би могъл да бъде завършен до края на първото тримесечие, но най-вероятно това ще стане едва през второто тримесечие догодина. Имайки предвид, че е нужно и определено технологично време, за да бъде достигната проектната мощност, руският газ ще потече към Европа едва през лятото на 2021-а, и то при положение, че не бъде възпрян от нови санкции на САЩ или политически решения на Берлин и Брюксел.

Фойерверки без покритие

Вторият любим газов проект на Владимир Путин е "Турски поток", който бе измислен от руския президент и от турския му колега Ердоган на мястото на "Южен поток". Важността на проекта за Путин се илюстрира от факта, че само за два месеца той на два пъти летя до Истанбул за тържествените пускове. Но макар те да се състояха с фойерверки и фанфари, проектът всъщност не бе завършен. На практика беше пусната една-единствена тръба, която стига до Западна Турция. Като дори и тя не е достатъчно натоварена, защото през тази година турските фирми радикално съкратиха доставките на газ от "Газпром" за сметка на втечнения азербайджански газ. Колкото до втората тръба, която трябва да снабдява с руски газ държави от ЕС - тя изобщо не е готова.

Тази втора тръба достигна до българската граница, откъдето трябва да продължи към ЕС вече под името "Балкански поток". Газопроводът трябва да мине през България, Сърбия и Унгария, за да достигне до Австрия, където е разпределителният център на "Газпром". В началото на октомври обаче "Газпром" излезе с официално съобщение до инвеститорите си, че строителството на газопровода през България, което трябваше да приключи още през първата половина на тази година, се забавя с поне половин година. Всъщност изоставането от графика започна още миналата година, когато Владимир Путин обвини българското ръководство, че "умишлено бави реализацията на проекта на своя територия".

Въпросът е спорен, тъй като миналата година в България възникна спор между две от фирмите, участвали в търга за проекта, който стигна до съд. Съдът пък може и да не се е разбързал с взимането на решението. Сега София обещава да завърши строителството докрая на годината и веднага да започне да доставя газ на Сърбия. При това положение доставките за Унгария се планират за втората половина на 2021-а година, а достигането на окончателната проектна мощност - за втората половина на 2022-а година, съобщи "Интерфакс", позовавайки се на "Газпром".

Тук трябва да припомним, че "Южен поток", който трябваше да мине през България (а не по обиколния път през Турция), можеше да бъде завършен още преди четири-пет години. И "Газпром" вече щеше да доставя газ до страните от ЕС по цели три тръби, а не само по една.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    58 14 Отговор
    Първото нещо е,че статията е на Дойче веле. Познат лъжец. Второто нещо,тия потоци трябват не толкова на Путин,колкото на тия,към които отиват,така че не върви не на Путин,а на тях!

    Коментиран от #15, #18, #24

  • 2 ТОДОР СТОЯНОВ

    15 8 Отговор
    ДРЕМЕ МУ НА ВЛАДО...КОГА ГО ВИДЯ ТОЗИ С МАСКА, ТОГАВА НАИСТИНА ЩЕ СТАНЕ СЕРИОЗНО ПОЛОЖЕНИЕТО!САМО СЪС ЗРЕЛИЩА НЕ МОЖЕ, ТРЯБВА И МАЛКО ХЛЯБ ДА СЕ ПОДХВЪРЛИ НА НАРОДА...

    Коментиран от #11

  • 3 USA 🇺🇸

    26 63 Отговор
    ,,русия,, е исторически и изконен враг на България. Водят хибридни войни и създаде пета московска колона на путиняг😁😁😁😁. ТАВАРИЩИ са петата колона на московската джамахирия водеща хибридни войни по света. Чибурашките са АУТСАЙДЕРИТЕ НА СВЕТА а кочината им азиатска говедарска издъхва в зловояние безсилие изолация и лъжа.😁😁😁😁😂😂😂😁😁😁

    Коментиран от #8

  • 4 Псевдоним

    39 11 Отговор
    Американците искат да купуват от Русия и да продават на Европа, това е цялата работа. На Путин му е все тая на коя страна ще гледа сергията му на пазара.
  • 5 тортиля

    12 4 Отговор
    Това не е наш проблем. Има си институции,те ще решават. Извън България са.
  • 6 минчо

    8 22 Отговор
    РУСИЯ СИ Е ВИНОВНА АКО БЕШЕ 340 МИЛИОНА ЧОВЕКА НЯМАШЕ ДА ИМА ПРОБЛЕН.АААА СЕГА Е В ПОСТОЯНЕН КОМПРОМИС

    Коментиран от #26

  • 7 Реално

    39 6 Отговор
    Дойче-дойче...-точно САЩ се опитват да спрът СПоток 2--и не го крият това.Ама вие хептен изкукахте и се опитвате да викате обратното...Но да ви напомня,че и СПоток 1 беше под силен натиск от страна на САЩ-още по времето на СССР-но и до днес работи...Та как и да го въртите и сучете--и вторият газопровод ще стане-просто защото Путин е играч и държавник от виша класа...

    Коментиран от #21

  • 8 Грейс

    29 13 Отговор

    До коментар #3 от "USA 🇺🇸":

    Колко ти плащат за русофобията, която за някои тук се е превърнала в професия?

    Коментиран от #9, #33

  • 9 Рангарок

    26 6 Отговор

    До коментар #8 от "Грейс":

    Плащат му по два цента и половина на коментар , колкото да има за памперси докато кибичи на амбразурата.
  • 10 Сандо

    15 5 Отговор
    А на държавите,лишени от евтин и качествен газ върви ли им,а ДВ?
  • 11 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

    КАК ШЕ ГО ВИДИШ С МАСКА. ТОЙ Е У БУНКЕРО НОНСТОП
  • 12 В.В.П.

    23 3 Отговор
    Соросите ,от Дойче Веле,искрено се радват ,че Германия губи от ,,директен доставчик,, ..Егати идиотите..Като бг седесарите..

    Коментиран от #16

  • 13 има ли газ

    17 3 Отговор
    Да ама на г-н Тиквеник и неговите червенотиквеничкувчета клекнахана мъжете каубой през океана,вслушаха се в техните празни обещания и множество заплахи и хоп ни Белене,ни Балкански Газов поток.Мине ли Клинтановица или Пампардео трева не никне и сделка с изтока йок.ПОСЛУЖКОВЦИ сме и дупедавци,не бизнесмени и интересчии.
  • 14 американската мафия

    17 3 Отговор
    няма начин който В България не слушка американската мафия може да го прати при Андрей Луканов!

    Коментиран от #17

  • 15 Ами нека да продължи да не им върви

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Все така :))))
  • 16 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.":

    МАЙ РУСНАЦИТЕ ГУБЯТ ОТ ПРИТОКА НА...ЕВРАЦИ
  • 17 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    4 15 Отговор

    До коментар #14 от "американската мафия":

    А РУСКАТА МАФИЯ.....
  • 18 Ихтамнет

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Че като е толкова незаинтересован другаря путин що не се откаже еднолично от тез потоци разпадащия се запад ще стои на студено ще бъде победен ама стиска ли му на другаря тогава трябва да храни мужиците с телевизори и ракети а те са силно не калорични

    Коментиран от #23, #30

  • 19 пак ли ва

    4 10 Отговор
    Таварищ Путин на черешата Ах
  • 20 099

    7 8 Отговор
    Русия нищо не губи, а губят тези, лл9ито няма да ползват евтиния газ, много ясно :)

    Коментиран от #28

  • 21 Симпатизант

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Реално":

    Значи викаш " Северен поток 1" е построен още при СССР......пропуснал си момента ,тази империя рухна в началото на 90 те а въпросният тръбопровод влиза в експлоатация 2011 г
  • 22 Лъжат ви

    10 3 Отговор
    като дърти цигани. Германци и руснаци тихо и кротко си полагат тръбата, този път без много шум.
  • 23 ЕХ, СЛАДУР,

    16 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ихтамнет":

    ПРОЧЕТИ ЗА БЛОКАДАТА НА ЛЕНИНГРАД И ЩЕ РАЗБЕРЕШ НА КАКВО СА ГОТОВИ РУСНАЦИТЕ ЗА ДА Я ИМА РОДИНАТА ИМ! ПРОЧЕТИ СЪЩО КАК ГЕРМАНЦИТЕ ПРЕВЗЕХА ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА(БЕЗ ОСТРОВНАТА ДЪРЖАВА)! ПРОЧЕТИ И ТОГАВА ПРАВИ УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ! ПОКЛОН ПРЕД ДУХА НА РУСИЯ! ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНИТЕ И БЪЛГАРСКИЯТ ВОИН Е ДОКАЗАЛ, ЧЕ НОСИ СЪЩИЯ ДУХ, КОЙТО НАПЪЛНО ОТСЪСТВА В ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ КЛАСА. НЕ БЪДИ ПРОСТО ЕДИН ПРОМИТ МОЗЪК!

    Коментиран от #29, #36

  • 24 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Путин също е смъртен. А газовите потоци ще останат и след него. Въпреки че значителна част от парите от транспортирана та газ отиват при олигарсите, пари под формата на тлъсти данъци се вливат и в социалната система на Русия. Това не е ясно само на Навални, който се труди усилено тези пари да отиват при американците, а не в Русия.

    Коментиран от #27

  • 25 Рико

    5 7 Отговор
    В бизнеса е така,не винаги успяваш. В едно нещо не си успял, но в другите 10 си успял. Защо руснаците толкова пищят за тези потоци.Ами защото те друго нямат! Износ на суровини. Едно. Те нямат другите десет от примера ми. Ако имаш 10 валути в портфейла, обезценяването на една няма да те фалира.
  • 26 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "минчо":

    Проблемите на Русия въобще не идват от обстоятелството колко милиона е, а от това, че група хора отвъд океана искат да командват целия свят. И до скоро успяваха.
  • 27 Рико

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    РФ е пътник. Въпросът е при Путин или след него си заминава.При новото формирование всичко ще започне да се пренарежда. Пак !
  • 28 А защо тогава

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "099":

    Русия мрънка и хленчи? Много е загрижена европейците да не останат без евтин газ....или защото няма на кой да го продава? Кое от двете, м?

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рико

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Ихтамнет":

    За последните 100 години Русия колко пъти се преформатира? РФ е на 30 г., значи и чисто статистически е на отмиране. Не сключваите дългосрочни договори с тях-не се знае новата формация какви ще ги върши.
  • 31 ЦРУ

    6 10 Отговор
    СП-2 е политически проект ( да заобиколи Украйна и Кремъл да ИЗНУДВА ЗАПАДА ) . Затова САЩ чакаха да стигнена 94% ....и го ПРАСНАХА !!! По проект е за 10 мил.$...а до сега със съпътващи р-ди е 40 $....И НИКОГА НЯМА да заработи !!! " Турски поток " е АУТ....Турция от 15 мил. газ взимат 9 мил.......имат си от Азърбаиджан и ВТЕЧНЕН -изградиха десетки ТЕРМИНАЛА !!! ...газопров. " СИЛАТА на Сибир " ...НЕ РАБОТИ ....Китай не им иска газа...и не го е продължил в Китай !!! ЗАТОВА джужи вече 4-ти месец се крие в землянката.....а е излязъл...а са го ОБЕСИЛИ на Червеният Площад - доведе рашките до " ПРОСЕШКА ТОЯГА ".....с МРЗ равностойна на 209 лв !

    Коментиран от #38, #39

  • 32 Българин

    2 12 Отговор
    Това е много добра новина!Нито един руски проект не трябва да бъде реализиран.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рико

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "А защо тогава":

    Между другото в интерес на Москва е да не продава много. Всеки продаден кубик се отписва от активите на държавата,държавата обеднява с 1 кубик газ.Ама като имат защо им е ако не продават.Да продават,но дозирано във времето и с парите да не правят бомби, а трактори да купуват. Иначе за следващите поколения нито газ ще има,нито пари, нито трактори.
  • 35 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ФИНАНСИРАНЕТО НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ Е 100% ОТ САЩ - КАКВО ДА ПИШЕ ИЛИ ДА НЕ ПИШЕ "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ -САЩ " !?!?!?!?
  • 36 Ихтамнет

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "ЕХ, СЛАДУР,":

    Четох четох за за съединението как твоята родина е била против четох и за подривните дейности на твоята русия срещо нашата родина четох и за съвецките агенти българи пратени да взривяват църкви и да правят атентати ей за тва четох а ти на който искаш се дупи на расия на беларус на киргистан на северна корея на венецуела клякай пред мао дзедун целувай мумията на красния площад прегръщай вова ботокса

    Коментиран от #37

  • 37 Рико

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Ихтамнет":

    Имаше повод наскоро и го припомнях,но пак ще го напиша. Когато решаваме да правим Съединението,наш дипломат сондира във Виена с Австро-Унгарски високопоставен такъв(дали не беше и министър). Чужденецът казва почти в прав текст : направете го,ние ще си затворим очите; свършен факт! Пречката пред вас е Русия,с графа Игнатиева в дипломацията. Документирано е ! Русия е спирачката,не другите Велики сили,както тук сто години ни набиват. Ако излязат всичките истини за злините които русията е причинила на България и българите, реакцията на честния българин ще бъде много остра.Те и затова архивите крият в Москва.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ГРУ

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "ЦРУ":

    СП-2 е политически проект ( Правилно лум пен, да заобиколи Украйна и тия укрите хо холи да ИЗНУДВА повече РОССИЯ) . Затова РОССИЯ чака да стигне изграждане на 100℅ ....и ще го ПРАСНАТ на укрите,паляците и краварите В МЕСТЕ РЯДОМ!!
    По проект е за 10 мил.$...кво ккввоо рече?
    И Не никога ами няма има - няма ШЕСТ МЕСЕЦА Е ЗАРАБОТИЛ!!!..Турски поток " е АУТ- Ха Ха Ха НАЙ КРАТКИЯ ВИЦ. ...Турция от 15 мил. газ взимали 9 мил!!
    -ТИ БОЛЕН ЛИ СИ ИЛИ ДА?
    Ей НЕ ОРЕНТИРАН Турците от половин век Взимат газ от газопровод "СИН ПОТОК", ТУРСКИ ПОТОК Е НЕГОВ БРАТ БЛИЗНАК!
    Имали си от АзърбаЙджан и ВТЕЧНЕН -изградили били десетки ТЕРМИНАЛА ,Нямали нищо - Азърбайджан Разработват находищата ШАХ ДЕНИЗ 1,и 2 отдавна !!! За Газопровода ти (НАБУКО и ТАР (Транс Адриатически газопровод)ЧУВАЛ ЛИ СИ ве гла мъв"?
    СИЛАТА на Сибир " .ТИ СЕ ИСКА Да не работи! Ха ха ха ....Китай не им иска газа...Точно Ти Знайш Китай какво иска или не иска !!!
    ЗАТОВА чичо Дончо вече 2-ти месец се крие от хората....а е излязъл...а са го ОБЕСИЛИ пред белия дом- неговите предшественици, доведоха укрите до " ПРОСЕШКА ТОЯГА" Щото Харизанов газопреносната система на маккийн,пък той горкия взе че се споминала.

    Коментиран от #40

  • 40 Рико

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "ГРУ":

    Има два популярни израза : -Всичко е политика- и -Всичко е реклама-. Не зная доколко точни са, но и за двата трябва ресурс: за политика-репутационен, за реклама-финансов. Москва и на двете места я няма.
  • 41 Интернет аналгин

    0 0 Отговор
    А да сте чували за ботове..в един сайт чак след 2седмици разбрали, че зад клавиатурата не стои човек.
    Инак го мислели останалите потребители за 80 процентов дебил
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания