Отидете към основна версия

2 000 27

Лукашенко заяви, че няма да има предсрочни избори

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • избори-
  • протести

Големите предприятия възнамеряват да започнат стачка в знак на протест срещу изборните резултати

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в понеделник на среща със служители на Минския завод за колесни трактори (МЗКТ), че няма да има повторни избори в страната, цитира думите му TACC, предаде агенция "Фокус".

"Никога няма да ме видите да направя нещо под натиск. Няма да има (повторни избори). Тъй като няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, ще унищожим всичко след шест месеца", цитира думите на Лукашенко беларуската държавна информационна агенция БелТА.

"Говорите ли за несправедливи избори и искате да проведете справедливи избори?", попита президентът. "Отговарям на този въпрос. Проведохме избори. Докато не ме убиете, няма да има други избори." Той призова за преразпределение на властта чрез конституционния процес, а не чрез улични действия. "Не можете да дадете тази конституция на неясно кого. Защото ще има проблеми", каза Лукашенко. Според агенцията президентът е заявил, че е готов да "споделя правомощия".

"Но не под натиск и не чрез улицата", каза държавният глава и припомни, че сега се работи по варианти за промяна на конституцията на страната, която предвижда преразпределение на правомощията. Лукашенко пристигна в МЗКТ с хеликоптер, където разговаря със служителите на предприятието на фона на съобщения за стачка там. Междувременно няколко десетки души се събраха близо до входа на МЗКТ, за да изразят солидарност с работниците. Освен това стотици работници от електротехническия и тракторния завод се приближиха до завода. По-рано медиите съобщават, че големите предприятия в Беларус възнамеряват да започнат стачка в понеделник в знак на протест срещу изборните резултати и бруталността от страна на органите на реда.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: