Отидете към основна версия

7 556 45

Лукашенко: Това ще е началото на края ви

  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • александър лукашенко-
  • избори-
  • протести

Лукашенко е убеден, че в Беларус се разиграва дирижиран от чужбина сценарий

Снимка: БГНЕС/ EPA

Промени в Конституцията и нови президентски избори обеща президентът на Беларус Александър Лукашенко. А лидерът на опозицията Светлана Тихановска обяви от Литва, че е готова да поеме политическата отговорност и да застане начело на страната.

Със скандирания „отивай си!“ посрещнаха работещите в тракторен завод в Минск президента Лукашенко, който е убеден, че в Беларус се разиграва дирижиран от чужбина сценарий, предаде БНР. “Ако загубите първия си президент, това ще е началото на края ви“, заплаши Лукашенко и предупреди, че Беларус може да се превърне в Украйна, която по думите му „е унижена да се моли на външни господари“.

Киев реагира с отзоваване на посланика си в Минск. В речта си пред работниците Лукашенко сигнализира готовност за нова конституция, която да се приеме на референдум, а след това и да се свикат и нови избори. За същото призова и опонентът на Лукашенко на оспорваните избори преди седмица Светлана Тихановска, която е в изгнание в съседна Литва: “Готова съм да поема лична отговорност и да застана начело на Беларус, за да подготвим нови, честни и прозрачни президентски избори, а резултатите от тях да бъдат признати както в страната, така и в чужбина“.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна видеосреща в сряда, за да обсъдят ситуацията в Беларус. Външните министри вече взеха решение за налагане на санкции. По думите на дипломатически представител в Брюксел европейските лидери ще призоват Русия да не се намесва в бившата съветска република. По-рано стана ясно от видеоклипове на очевидци, публикувани в Туитър, че работници от Минския тракторен завод (МТЗ) са се събрали на протест срещу изборните резултати в Беларус по време на посещение на преизбрания президент Лукашенко.

В акт на солидарност други работници от заводи в региона също тръгнаха към МТЗ. Лукашенко пристигна по-рано във фабриката, като се говори, че все още е в предприятието. По-рано беше съобщено, че директорът на фабриката в акт на подкрепа е заявил, че кандидатът на опозиция Светлана Тихановская е "спечелила" президентските избори. Междувременно външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обяви, че "Обединеното кралство не приема резултатите от президентските избори в Беларус".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: