Last news in Fakti

18 Август, 2020 18:04 1 862 14

Хиляди аплодираха Сергей Тихановски, който празнува рожден ден в затвора край Минск

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • сергей тихановски

Ангела Меркел призова за спиране на насилието срещу демонстранти, освобождаване на политическите затворници и национален диалог в Беларус

Хиляди аплодираха Сергей Тихановски, който празнува рожден ден в затвора край Минск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

10-ти ден на протести в Беларус. Огромно множество демонстранти днес се събраха, за да поискат освобождаване на политическите затворници. Днес основният опозиционен лидер Сергей Тихановски, празнува рожден ден в затвора край Минск. 

Хиляди поеха на шествие от площад Независимост в центъра на Минск към затвора Окрестина с искане за освобождаване на политическите затворници. Според местните медии 6 000 души са арестувани от началото на протестите след президентския вот. Не е ясно колко от тях са освободени. С червено-бели балони в ръка, с цветовете на опозицията, демонстрантите пляскаха и скандираха „Честит рожден ден“ за Тихановски.

По повод рождения ден на съпруга си, Светлана Тихановска публикува ново видеопослание от Литва:

"Един човек държи страната в страх от 26 години, един човек ограби беларусите от избор. Съпругът ми Сергей Тихановски ме помоли да ви предам думите му, както и тези на останалите политически затворници. Продължавайте напред! Не стойте, а направете всичко, за да изживеете живота си в държавата си. Честит рожден ден, Сергей!"

Сергей Тихановски беше арестуван на 29 май. Беше му отказана регистрация като кандидат президент и съпругата му Светлана - домакиня до преди ареста, се кандидатира за държавен глава. 

Руският президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона. Путин е обявил за неприемлива всяка намеса във вътрешните работи на Беларус, а Меркел призова за спиране на насилието срещу демонстранти, освобождаване на политическите затворници и национален диалог. 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Критон

    11 10 Отговор
    Диктактора е готов да рухне,дано и да последват следващите
  • 2 хихихи

    8 9 Отговор
    Следващия рожден ден може да го празнува на някое въже.
  • 3 тъеуиорптъу

    9 5 Отговор
    Заглавие на следващата статия"Хиляди привърженици на ГЕРБ аплодираха Бойко Борисов който празнува рожден ден в затвора" )))
  • 4 Странджата

    9 5 Отговор
    Какво разкъсване ви чака като падне диктатора.Жална ви майка.Които има акъл ще бяга останалите ще се мъчат като нас дето останахме.

    Коментиран от #5

  • 5 Сакара

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Странджата":

    Тези които искат да живеят с диктатори да ходят в Русия.

    Коментиран от #7

  • 6 Асенчо Таксито

    3 2 Отговор
    Абе и аз разбира и от икономика, и от външна дипломация и от отбрана и сигурност, право и от демокрация и мисля, че много по-добре ще се справя начело на държавата! Дажепо-добре и от Тихановская, която знае само да готви картошки и да пусне пералнята! Ама не може, не става...няма кой да кара таксито ми! Затова ще ви управлява онзи с едната книга!
  • 7 Странджата

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сакара":

    На тебе пък препоръчвам демократична Либия.Там ЕС и САЩ донесоха демокрацията като премазаха Кадафи 2011.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Смъртта

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Странджата":

    Няма значение какъв е режима важното е народа да е добре и управляващите да гледат националните интереси.Другото е спекула на чужди агенти за отслабване на дадена държава и присвояване на чужда икономика и пазари.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 big

    2 0 Отговор
    Определено Лукашенко не е цвете за мирисане, но дали тези Тихановски са? Светлана не живее в Беларус, а в страна от ЕС и НАТО, получава поддръжка от там, ако стане президент, по чия музика ще играе? Защо същите тези ЕС и НАТО не вземат отношение срещу българския Лукашенко, Бойко Борисов? Диктатурата му в никакъв случай не е по-добра от тази в Беларус!
Новини по държави: