Отидете към основна версия

5 161 32

НАТО - дълбоко загрижена от нарастващото напрежение между Гърция и Турция

  • нато-
  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море

Изострянето на спора между Анкара и Атина за принадлежността на морския шелф в източната част на Средиземно море ще бъде главна тема на откриващата се в Берлин среща на външните министри на ЕС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО е дълбоко загрижена от нарастващото напрежение между Гърция и Турция, свързано с въпроса за принадлежността на богатия на въглеводороди шелф в Източното Средиземноморие и се опитва да ги убеди да разрешат противоречията си по пътя на диалога, в духа на атлантическата солидарност.

Това заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ТАСС.

Меркел също изрази тревога във връзка със създалата се ситуация в отношенията между двете страни. "Напрежението в Източното Средиземноморие много ни безпокои. Днес ще говорим за правилния път и за възможностите, които имаме спорът да бъде решен", каза тя.

Изострянето на спора между Анкара и Атина за принадлежността на морския шелф в източната част на Средиземно море ще бъде главна тема на откриващата се днес в Берлин неофициална среща на външните министри на ЕС, предава БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: