Last news in Fakti

26 Август, 2020 08:30 51 483 250

В Русия: Военен сблъсък между Турция и Гърция става неизбежен

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море

Що се отнася до Съединените щати, на които гърците винаги са полагали основните си надежди, тук изглежда те са горчиво разочаровани

В Русия: Военен сблъсък между Турция и Гърция става неизбежен - 1
Снимка: shutterstock

Рязката ескалация на напрежението между Гърция и Турция заради териториалните спорове в Източното Средиземно море сериозно притесни водещите столици на Европейския съюз. Докато Атина и Анкара обменят заплахи, провеждат военни учения натрупват военни формирования в оспорвания регион, Германия спешно изпрати външния министър Хайко Маас в двете конфликтни столици, за да разреши кризата, която заплашва да излезе извън контрол във всеки момент, пише вестник “Российская газета“, цитиран от "Фокус".

В навечерието на срещата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис германският външен министър заяви, че "прозорецът за диалог между Гърция и Турция трябва да се разшири, а не да се затваря". Вярно, в Турция, където също очакват посредника Маас, веднага категорично заявиха: именно Гърция „подкопава” възстановяването на контактите на високо ниво между двете съседни държави, като по този начин постави немската дипломация пред изключително трудна задача.

Анкара се позовава на решението на Гърция да обяви участък на юг от малкия остров Кастелоризо за морска зона за военни учения. Спорната територия, където в момента турският изследователски кораб „Оруч Рейс“ провежда проучване за въглеводороди под защитата на военни кораби, е затворена за навигация от вечерта на 25 до 27 август. Турция обаче „няма да направи и най-малката крачка назад“, турският вестник Daily Sabah цитира президента на републиката Реджеп Тайип Ердоган.

"Гърция ще посее хаос, който не може да бъде избегнат. Сега само Гърция е отговорна за всички конфликти в региона и само тя ще страда от това", предупреди турският лидер по обичайния си начин. В подкрепа на тези думи Анкара обяви незабавния старт на военните учения в района на юг от гръцкия остров Крит, което допълнително влоши ситуацията.

Вестникът припомня, че „призракът“ на гръцко-турския конфликт в Егейско море витае от средата на 90-те години на миналия век (през 1996 г. страните бяха на ръба на войната заради спора за остров Имия), но този път конфликтът става почти неизбежен. Причината за това са не само рязко засилените териториални амбиции на Турция, която счита, че морските граници в региона,начертани след Първата световна война, са несправедливи, но и богатите нефтени и газови ресурси, открити тук. В борбата за контрол над тях никой не иска да отстъпи.

В стремежа си да „наложи“ правата си върху континентални шелф, богат на газ, Турция по-рано подписа споразумение за разграничаване на морските граници с правителството на национално съгласие на Либия. Гърция от своя страна на 6 август подписа споразумение за демаркация на морските зони с Египет. И Атина, и Анкара съответно не признават тези споразумения за законни и смятат, че те нарушават правата на една от страните.

За Гърция компромисът е неприемлив: ако отстъпят на турците парче от шелфа дори на един остров Кастелоризо, разположен на 580 километра от континентална Гърция и само на 2 километра от Турция, гърците рискуват да се сблъскат с още по-засилени териториални и енергийни апетити от страна на Анкара.

Всъщност не особено разчитайки на собствените си сили, Атина се стреми по всякакъв начин да интернационализира конфликта, представяйки го като атака на Анкара върху принципите на международното право и външните граници на Европейския съюз. При липса на подкрепа от НАТО, който традиционно няма желание да се меси в дългогодишното гръцко-турско противопоставяне, гърците залагат на заплахата от антитурски санкции от Европейския съюз, както и на ситуационни съюзи с Египет, Израел, ОАЕ и Кипър.

Вярно, каква практическа помощ могат да окажат тези държави и най-важното - дали искат да я предоставят на гърците в случай на истински военен конфликт между последната и Турция, остава голям въпрос. Според източници на „РГ“ в гръцките дипломатически кръгове, декларираните съюзи с тези страни имат по-скоро символичен характер и никой в Атина не очаква египтяните, израелците или арабите да им се притекат на помощ.

Досега Гърция получи ефективна подкрепа само от Франция, която изпрати фрегата и носач на хеликоптери в Егейско море за съвместни учения с гърците. В същото време в Париж, който демонстрира засилена международна активност под управлението на президента Еманюел Макрон, се ръководят не толкова от европейската солидарност, колкото от собствените си икономически интереси. Факт е, че френската енергийна компания Total вече има право да разработва газови находища в шелфа на Кипър и не може да се изключи, че гърците са обещали на французите да участват в по-нататъшното разделяне на средиземноморския енергиен пай.

Що се отнася до Съединените щати, на които гърците винаги са полагали основните си надежди, тук изглежда те са горчиво разочаровани. Въпреки факта, че гръцките правителства през последните години отговарят на всички „желания“ на Вашингтон, като предоставят на тяхната територия нови американски бази и разширяват американското военно присъствие в тяхната страна, американският президент Доналд Тръмп упорито гледа на турския президент Ердоган като на „силен лидер“ и „ първокласен шахматист. "

"Десетилетия наред вярвахме, че в случай на заплашително изостряне на отношенията между Гърция и Турция, Вашингтон ще се намеси за разрешаване на ситуацията. Неотдавнашното политическо оттегляне на САЩ от много региони на света намалява вероятността от американска намеса в гръцко-турските отношения. Това е резултат от личния стратегически избор на американския президент", пише гръцкия вестник Kathimerini.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце народния лечител

    97 30 Отговор
    Кочинката ще го играе като съюзник в тила.

    Коментиран от #5, #249

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Идвам от бъдещето

    71 220 Отговор
    Гърция ще бъде разделена между две велеки империи Русия и Турция.

    Коментиран от #7, #188, #223

  • 4 Има ли готови българи да умрат

    92 162 Отговор
    Заради вечните гръцки ламтежи към чуждото?

    Коментиран от #26, #208

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    97 12 Отговор
    сееш ветрове жънеш бури
  • 7 9872

    134 21 Отговор

    До коментар #3 от "Идвам от бъдещето":

    Ако това се случи скоро очаквайте и ние да минем под контрола на някоя сила

    Коментиран от #83

  • 8 777

    124 33 Отговор
    Хасане Хасане преди време една лада и два трабанта бутнаха цялата империя и направиха Турция една модерна държава.

    Коментиран от #10

  • 9 Кой ще победи

    71 115 Отговор
    Войнички в полички срещу страшния аскер....

    Коментиран от #12, #81

  • 10 Хасан

    16 34 Отговор

    До коментар #8 от "777":

    Не разбрах

    Коментиран от #18

  • 11 Я... Я

    69 28 Отговор
    НАШИЯТ МЕЖДУНАРОДНИК СЕ СНИШАВА... ЗАЩО ЛИ ДУМА НЕ ОБЕЛВА ПО ТЕМАТА???? СЕГА ДА ВИДИМ ЧИЯ СТРАНА ЩЕ ВЗЕМЕ??? ЩЕ МЪЛЧИШ СИГУРНО ЕР ДОГАН ТИ Е ПО МИЛ ТО ПЪК ГРЕЦИЯ У EU. СЛОЖНО.

    Коментиран от #212

  • 12 Нека да продължим с руски анализ

    123 32 Отговор

    До коментар #9 от "Кой ще победи":

    "Турция разполага с 8,6 хиляди бронирани машини, включително танкове, 470 самолета. Турция надминава съседа по големина на флота. Гърция се спасява само от факта, че е член на НАТО. При директен сблъсък тя най-вероятно няма да оцелее сама ”, смята Леонков."

    Коментиран от #88, #189

  • 13 Едните си пазят държавата и интереса

    81 9 Отговор
    А другите обикалят, молят се и търсят съдружници за да плячкосват.
  • 14 среднощен

    239 7 Отговор
    Гърция и Турция са членове на НАТО..? За каква "сигурност" произтичаща от членството в този съюз става дума, когато
    негови членове не могат да се разберат..? Франция са в Егейско море заради "ТОТАЛ"..? Лицемерието в НАТО е ФАКТ..
  • 15 Много е мек султанът

    44 101 Отговор
    Дава им безкрайни шансове за да се вразумят. Накрая ще ги издави както преди век

    Коментиран от #190

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТаУмВзе

    77 20 Отговор
    Тия когато се затрепат ние приключваме в първите 24 часа макс.
  • 18 Книжки чети

    59 23 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Книжки чети и питай пра дядо си!

    Коментиран от #93

  • 19 Хасан

    42 125 Отговор
    Руснака се кефи че ще има сблъсък в НАТО ..сега като му отмъкнат и Белорус из под носа ще отрезвее

    Коментиран от #242

  • 20 Хасан

    116 32 Отговор

    До коментар #16 от "Браво Чарли уиски":

    Коя война са спечелили французите? Май само срещу африканци

    Коментиран от #44

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чарли тъп

    73 30 Отговор

    До коментар #16 от "Браво Чарли уиски":

    Неинформиран, Турция има спогодба с Пакистан за военна взаимопомощ. Ако питаш кой е Пакистан 7 в света и 3 по ядрено въоражение франция 13 и 4 по ядрено.

    Коментиран от #151

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 в кратце

    60 9 Отговор
    В Русия: ВоенИЯТ сблъсък между Турция и Гърция става неизбежен. ПРАВИЛНО.
  • 25 Хасан

    68 32 Отговор

    До коментар #21 от "Ко рече?":

    Кюрди? Кои кюрди ..? Половината Министерски съвет на Турция са кюрди

    Коментиран от #27, #191

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Като вашето ДПС са

    58 15 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Като им се отдаде възможност, защо да не стане целия съвет кюрдски!

    Коментиран от #29

  • 28 Чарли тъпия

    45 6 Отговор

    До коментар #16 от "Браво Чарли уиски":

    Първо прочети статията като търка не скачай на дълбоко. В статията и в поведението на сиртакито е някой да воюва вмесно нея а тя на сиртаки.
  • 29 Хасан

    47 33 Отговор

    До коментар #27 от "Като вашето ДПС са":

    Бъркаш ..ДПС са турци ..хора националисти и с имперски генотип..кюрдите са родово племенни общности ..30 г руснака се опитваше да ги направи народ ..сега Запада се опитва

    Коментиран от #37, #61

  • 30 dsсса

    57 18 Отговор

    До коментар #16 от "Браво Чарли уиски":

    Без ядреното си оръжие, Франция е много по-слаба от Турция. А дали ще посмее да го използва е отделен въпрос.
  • 31 Едно към едно

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Браво Чарли уиски":

    Както 9 къмто 33.....хахахаха
  • 32 БЪЛГАРИН

    39 115 Отговор
    за ГЪРЦИЯ БИХ СЕ СРАЖАВАЛ КАТО ДОБРОВОЛЕЦ но за българия ....НИКОГА

    Коментиран от #36, #39, #57, #77, #128, #203

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Комшия

    86 23 Отговор
    Привържениците на султана що не го .... Големите претенции на Анкара, накрая винаги водят до нейния колапс. Примери - четете историята.

    Коментиран от #41

  • 36 То за това Паисий е казал

    46 31 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":

    Че ще си резне кайсиите ако от българският род става народ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хасан

    19 41 Отговор

    До коментар #37 от "Отново простотия!":

    Направи грешка с Голямата екскурзия ..турците помагаха на съседи и комшии за прирастта

    Коментиран от #42, #43

  • 41 Калпашки

    54 19 Отговор

    До коментар #35 от "Комшия":

    Големите притенци са на сиртакито. Спорния остров на 2км от Турция и 580км от Гърция. Съветваш да се чете история ти почети поне тази статия за да пишеш адекватно.

    Коментиран от #142

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Е как коя

    8 14 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Срещу българите в Македония през 1916

    Коментиран от #250

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Манги

    38 2 Отговор
    Да видим НАТО на чия страна ще застане
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Molon Lave

    116 44 Отговор
    Турция е гигант с глинени крака, готов да падне и да се разпадне отвътре. Нито една съседна държава не трябва да покланя главата. Всички съседни страни са страдали много от стотици години от варварите. Арменците и гърците показаха пътя към гордостта..
  • 49 Клисар на СвСофия

    66 53 Отговор
    Има международни договори - Лозанския например. Ако Ердо тръгне да прави ревизия, ще му се случи случка. Търговията му се Европа като секне ще види кой кум , кой сват, кой на булката брат и как се фалира за 6 месеца. Тогава амуджите сами ще му резнат кратуната. Справка - виж султаните обезглавени от собствените им поданици. Като дойде Джо Байдън на власт, тогава ще разберат източните диктатори колко е голяма американската сопа.
  • 50 Бъркаш се нещо

    40 4 Отговор

    До коментар #45 от "Браво Чарли уиски":

    Хитлер не е вкарвал турци в концлагерите.

    Коментиран от #97

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Значи капитулацията на гърция

    25 24 Отговор
    Е неизбежна
  • 55 gmkmgj

    63 29 Отговор
    Вчера имаше стиковка между гръцки и американски самолети. Франция също подкрепя военно Гърция. Международното право е на страната на Гърция. В Гърция в момента строят американска база Гърция е маст от ЕС. Непредвидими за Турция ще са последиците при нападение над Гърция при тия обстоятелства.

    Коментиран от #62

  • 56 Хасан

    23 31 Отговор

    До коментар #51 от "Вова":

    Защо му е на Израел да воювя срещу Турция ?

    Коментиран от #130

  • 57 Ти си българин

    34 6 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":

    колкото аз съм космонавт.
  • 58 Човек

    85 37 Отговор
    На турчин може да имаш доверие,но никога на грък.

    Коментиран от #145, #218

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 по устав най боли

    58 28 Отговор
    Война едва ли ще има . Както казвахме едно време в махалата - не разваляйте боя с кавга. Но гърците са хитри , и ще изклатят анадолците по устав.
  • 61 Goiko Mitich doide

    27 8 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Абе кеде са татарите черкезите казълбашите помаците?? ми почетния ви не измислех от 1922 турчин чист татар сие

    Коментиран от #64, #228

  • 62 Хасан

    47 16 Отговор

    До коментар #55 от "gmkmgj":

    Разбери Франция никога няма да воюва за гърка но ще иска гърка да умре за гръцкия интерест ..сега ще продаде на Гърция Рафаел и военни кораби ..ще вземе за Тотал изгодни условия и оревуар

    Коментиран от #68

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хасан

    22 32 Отговор

    До коментар #61 от "Goiko Mitich doide":

    Те всички са част от турския народ..
  • 65 Вярно ли е

    20 4 Отговор

    До коментар #59 от "БЪЛГАРИН":

    че всички комплексари пишат с главни букви?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Фюрера не успя

    30 15 Отговор
    На два фронта. Съмнявам се, че султана ще успее.

    Коментиран от #72

  • 68 ктхшщ

    47 17 Отговор

    До коментар #62 от "Хасан":

    Не твърдя , че Франция или някой друг ще воюва заради Гърция. Твърдя , че срещу позицията на Турция стоят по-силни от нея държави и то много на брой. Те могат да направят така , че Турция да страда от една агресия срещу Гърция.

    Коментиран от #76, #134

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Дисни уорлд

    36 3 Отговор
    Краварите нямат равни в интригите,биха накарали и Бамби да пригризе врата на майка си.

    Коментиран от #194

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Хасан

    19 28 Отговор

    До коментар #67 от "Фюрера не успя":

    Турция няма намерения да воюва с никого ..преди няколко години беше подложена на терористични атаки и сега просто воюва с тях ПКК , УПГ , ДАЕШ ..друг е въпроса че на "съюзниците " не им харесва това
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хасан

    47 30 Отговор

    До коментар #68 от "ктхшщ":

    Има гръцки тези и турски тези ..не може на 12 км от Варна да са украински териториални води ..остров Меис е на 5 км от турския бряг и на 580 км от Гърция и гърците искат това да са гръцки води

    Коментиран от #94

  • 77 Бългaрин

    30 9 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":

    Адаша е искал да каже, че управниците ни нямат грам достойнство и не водят войни в полза на България и православните ни съюзници, а ни принуждават да влизаме в съюзи с враговете си.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хасан

    32 36 Отговор

    До коментар #74 от "оня":

    Не се ли запитваш защо българина няма нито един исторически лидер като Ататюрк, Бисмарк, Де Гол, Гарибалди, Ганди ..

    Коментиран от #98, #108, #210

  • 80 Браво Чарли уиски

    26 13 Отговор
    Турците сте първи братовчеди на евреите и по нищо не се различавате от тях, така че военно не прибързвайте много.... да не стане фал:):)
  • 81 минчо

    39 27 Отговор

    До коментар #9 от "Кой ще победи":

    Страшния Аскер ХАХАХА.Тия турците със Сирия която е паздирана от война срещу половинота свят не се справиха че даже и загуби инкасираха.Я ще скочат на ЕС ЛИ?Ти сега ще кажеш че никой в Ес няма да защити Гърция нали?Но ако ти мине този въпрос през главата значи си прост човек.Защото ащо Ес не защити Гърция СЪЩИЯ ЕС ЩЕ ПРИКЛЮЧИ.А това няма да га дапуснат Силните в света

    Коментиран от #85

  • 82 Дългият

    37 6 Отговор
    Ето за това трябва да има боеспособна Европейска армия а не да разчитат на оня неадекватният...
  • 83 NEMESIS

    37 15 Отговор

    До коментар #7 от "9872":

    По-добре от местните крадци! От Следосвобожденският период до сега България доказва - всеки път, че сама не може да се управлява!
  • 84 Казандзакис

    44 23 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    И е така , и не е така. Един 70 кг. трениран и мотивиран боксьор е по опасен от 160 кг тулуп. В последният най- тежък световен конфликт ВСВ , вас ви нямаше на картата , освен това , че обикаляхте , като хиени за плячка нашите граници. А гърците разбиха италианците , като ги гониха чак до албанските планини , а Италия е съпоставима с вас по площ и население. След което оказаха лют отпор на германците - най силната армия по това време , гърците се биха повече време , и по-качествено и от Франция. Всяка година Гърция хвърля десетки милиарди за въоръжение , ако и да е затънала в кредити.Гърците развиват силна националистична и патриотична политика , основана от Казандзакис . Но хитрата и печеливша политика на Гърците в момента е да предизвика Турция , и да се направи на жертва , това би им донесло много повече дългосрочни активи . А Турция върви по много опасен път , който може да завърши с разчленяване . Когато атакуваха Кипър , Турция имаше други позиции . Американски представител тогава беше заявил - Турция е кучи син , но наш кучи син . Лично аз не знам само как биха реагирали руснаците , само те са силата която сега може да ви спаси, ако разбира се пожелаят да се набъркат в ла..ата . По скоро -не.

    Коментиран от #91

  • 85 Хасан

    32 11 Отговор

    До коментар #81 от "минчо":

    ЕС не е военен съюз а икономически съюз ..военен съюз е НАТО

    Коментиран от #120, #232

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Дългият

    34 26 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ако само Израел реши да помогне на Гърция това са над 4000 бойни машини и танкове и забележи...2200 самолета и хеликоптери..как ти се струва...Коклко ли има и Гърция Така че не се напъвай като гладен на ср.не

    Коментиран от #95

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 ДОКО

    8 6 Отговор
    ОПИ ПАК ДАЛАВЕРА КАЗА ГЕНЕРАЛА БОКО..ДВАМКАТА СЕ КАРАТ А КОЙ ПЕЧЕЛИ ..АМИ БОКО
  • 90 Куронага сан

    15 16 Отговор
    "Православна" московия, третият Рим, верен съюзник на чалмите. Не напразно са били три века под монголско робство.
  • 91 Хасан

    44 24 Отговор

    До коментар #84 от "Казандзакис":

    Първото нещо има разлика между патриотизъм и антитурски национализъм..Турците са патриоти , обичат и тачат своето ..затова на всяка тераса в Турция има турското знаме ..искат да постоят най голямото летище , мост, аутобак,болница и др
    но някои народи като арменци, гърци отчасти и българи не са патриоти а антитурски националисти ..комплексирани и без национална визия ...колко пари ще ни даде ЕС и кой ще ги излапа е национална визия

    Коментиран от #101, #230

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Реалист

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "Книжки чети":

    Само с четене да ставаше:) много българи висишсти и какво:)
  • 94 Дългият

    30 15 Отговор

    До коментар #76 от "Хасан":

    Такова е било решението на Великите сили...и Турция трябва да се съобразява с това решение.До преди султан Ердоган си бяхте кротки и мирни,но манията на Падишаха за Османска империя взе и на вас да ви замъглява мозъците...

    Коментиран от #96

  • 95 Хасан

    27 16 Отговор

    До коментар #87 от "Дългият":

    Ама защо му е на Израел да помага на гърка? Защо му е на руснака да помага на гърка?

    Коментиран от #100, #109

  • 96 Хасан

    20 15 Отговор

    До коментар #94 от "Дългият":

    През 1974 г Ердоган го нямаше ...Турция сама задържаше южния фланг на НАТО срещу проруска Сирия, Армения, Грузия,Ирак , България

    Коментиран от #103

  • 97 Така е

    24 17 Отговор

    До коментар #50 от "Бъркаш се нещо":

    Хитлер е знаел,че между немец и турчин излиза добра раса и затова след ВСВ в Германия пускат турско население да се заселва и работи.

    Коментиран от #102

  • 98 Човек

    27 12 Отговор

    До коментар #79 от "Хасан":

    Имали сме Борис I ,Симеон
  • 99 игшщ

    45 19 Отговор
    Гърция е островна държава . Всички острови с гръцко население имат съответните териториални води. Тези острови не са на 500 км от Гърция а са самата Гърция. Преди войните от 20в. даже и крайбрежието на днешна Турция е било с предимно гръцко население.

    Коментиран от #104, #127, #141

  • 100 Дългият

    21 8 Отговор

    До коментар #95 от "Хасан":

    Че защо пък не....нещо апетита ви се повиши в последно време...Искате да променяте Международните правила ли...

    Коментиран от #114

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 хумор сатира и забава

    12 1 Отговор

    До коментар #97 от "Така е":

    Е точно това е знаел Хитлер , точно това.

    Коментиран от #105

  • 103 Човек

    28 12 Отговор

    До коментар #96 от "Хасан":

    Династията,която е създала Османската империя е от рода Дуло,тъй че не се превъзнасяй.И Ататурк е роден в нашите земи и израстнал сред българи.

    Коментиран от #119

  • 104 Хасан

    25 13 Отговор

    До коментар #99 от "игшщ":

    Пак не си прав ..Гърция е континентална държава според критерии на ООН...Малта, Кипър, Япония..са островни държави ..Гърция си има острови ..пак според Лозанския договор Гърция няма право да ги въоръжава

    Коментиран от #111, #137

  • 105 Така е

    28 12 Отговор

    До коментар #102 от "хумор сатира и забава":

    Няма никаква сатира.Знаеш ли колко турци живеят в Германия,или според теб случайно са се озовали там?Турците са много работлив народ,започват да работят още от деца,всяка туркиня шие у дома дрехи.

    Коментиран от #118

  • 106 Хасан

    14 7 Отговор

    До коментар #101 от "Goiko Mitich doide":

    Пиши смислено бе човек
  • 107 Митрополит Методий Кусев 1914г

    44 15 Отговор
    "И децата в България знаеха, че гърците са най-големите врагове на България и на славянството. На турчин може да имаш доверие, но не и на грък."
  • 108 Бачо Киро

    21 11 Отговор

    До коментар #79 от "Хасан":

    Не бе, де ще сме имали... Борис 1ви, Крум, Калоян, фа не говорим за Симеон... Въобще не е бил стъпил на 3 морета Симеон... Де ще сме имали, добре дойде неукият патладжан да ни каже...
  • 109 Човек

    16 9 Отговор

    До коментар #95 от "Хасан":

    Защото руснаците си имат с гърците отношения по линия на православието,а гърците са братовчеди на евреите,ако не знаеш.1/4 от Йерусалим принадлежи на гръцката православна църква.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Бачо Киро

    16 18 Отговор

    До коментар #104 от "Хасан":

    Глупости, Гърция има над 1000 острова и най-голямата брегова ивица в света. Седнал да сравнява острови-държави със страна, която има и двете... Ама ти верно си много гламав...

    Коментиран от #115, #117

  • 112 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #110 от "9385":

    Че ти да не мислиш, че го пускат в Турция? Още на границата му бият шут след турския печат и го пращат обратно.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Хасан

    17 11 Отговор

    До коментар #100 от "Дългият":

    Дай да ти обясня ..Турция граничи с антизападни страни като Иран, Ирак и Сирия ...Буш искаше да отвори втори фронт срещу Ирак но турците отказаха ..после Обама поиска от Турция интервенция в Сирия , Ердоган отказа ..и това направи Ердоган неприемлив за Запада и почнаха антиердоган реторика
  • 115 Хасан

    15 5 Отговор

    До коментар #111 от "Бачо Киро":

    Не е важното колко острови имаш ..всяка страна си има статут в ООН...Ти от НРБ се превърна в РБ с парламентарна система и го депозира в ООН
  • 116 Хасан

    16 7 Отговор

    До коментар #110 от "9385":

    Аз съм от 640 г в България бе човек ....и какво му е лошото да четеш и друго мнение освен общоприетото ..аз ти казвам за турските тези

    Коментиран от #238

  • 117 Дано да са по вече

    10 9 Отговор

    До коментар #111 от "Бачо Киро":

    Турците ще станат по имотни.
  • 118 Констатация

    21 2 Отговор

    До коментар #105 от "Така е":

    И това какво общо има с другото за Хитлер.На плана Маршал им трябваше много работна ръка , да замести избитите мъже , и това е.

    Коментиран от #200

  • 119 Баш Турчина

    10 20 Отговор

    До коментар #103 от "Човек":

    Къде това бре дай линк да четем! Иначе в википедия пише, че Хан Аспарух произлиза от турското племе Дуло!

    Коментиран от #123, #125, #129, #132

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Калпашки

    4 2 Отговор

    До коментар #88 от "Goiko Mitich doide":

    Писаното е от руски експерт а ти кой си измисленяк с лъжливи драсканици.
  • 123 Абе баш роме

    15 9 Отговор

    До коментар #119 от "Баш Турчина":

    Кой те излъга че си баш, и че си турчин? В България турци няма, останките от империята тук са баш, но роми, от патладжани произход!
  • 124 Каква народност сте

    18 8 Отговор
    Чета коментарите и недоумявам. Има ли логика, че този остров е на 2 км от Турция, ама то и Кърджали е по-близо до Турция отколкото до София.

    Коментиран от #131, #161

  • 125 Човек

    25 11 Отговор

    До коментар #119 от "Баш Турчина":

    Няма турско племе,турската нация е създадена през 20век.А на пръстена на Кубрат,бащата на Аспарух стои знака IYI.Истината ,че от турците 75% са българи.Никога не е имало турско племе никъде.

    Коментиран от #217

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Доста ти трябва

    7 5 Отговор

    До коментар #99 от "игшщ":

    Мнго четене ти трябва, географиа история но не само написана от български историци. Международно морско право, договорите които са скючени мъжду държави. Спорния остров е на 2 км от Турски бряг и на 580 км от Гръцки бряг

    Коментиран от #133

  • 128 Командира89

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":

    Айде бегай и дано се не върнеш.
  • 129 Човек

    12 3 Отговор

    До коментар #119 от "Баш Турчина":

    Ето,от уикипедия,чети:"Сходен с българския ипсилон с две хасти е знакът на племето кайъ, от което води началото си Османската империя: IVI."
  • 130 тц тц

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "Хасан":

    Щот са свикнали да са шефа на региона а Турция искат да са новия шеф
  • 131 Калпашка логика

    6 2 Отговор

    До коментар #124 от "Каква народност сте":

    Така разсъждава и сиртакито но ти го надмина с примера си на невежество.
  • 132 Човек

    10 6 Отговор

    До коментар #119 от "Баш Турчина":

    И днешните турци,и днешните израелтяни-някога хазари,приели по-късно юдаизъм, са били в състава на Стара Велика България,по-късно се разделят на верска основа.Един народ се разделя 3 религии."Ипсилон с две хасти (ıYı) е древен символ, използван в тюркски, вкл. хазарски и прабългарски археологически паметници. Смята се, че е изписан с прабългарски руни.

    Основните предположения за значението му са:

    че представлява свещеното за прабългарите число (7)[1];
    че знакът олицетворява предполагаемия върховен бог на прабългарите Тангра.[2];
    че се е използвал като герб на владетелската династия Дуло[3].
    че символът се е използвал за кратко след покръстването наравно с християнския кръст[4];"
  • 133 шгишг

    17 5 Отговор

    До коментар #127 от "Доста ти трябва":

    Ако четеш нещо не на турски ще получиш просветление . Острова е гръцки с гръцко население и съответните териториални води както е по целия свят.

    Коментиран от #135

  • 134 Агресия срещу гърция

    8 2 Отговор

    До коментар #68 от "ктхшщ":

    В турски води? Наред ли си?
  • 135 Ами на английски пише

    11 4 Отговор

    До коментар #133 от "шгишг":

    Териториално води до 12 мили. Толкоз. Другото са гръцки мечти и фантазии
  • 136 Баш Турчина

    8 24 Отговор
    Естествено, че ще ползва турския символ IYI нали произлиза от турското племе Дуло. В английския википедия даже пише, че българите, като са дошли в Европа са говорили турски! И другото, което винаги ме е разсмивало и забавлявало е, че според ситуацията въртят дупе както им оттърва! При други обстоятелства реват, че турците 500 години ги клали, а сега това не са турци османците са били българи? Хахахахаха! Айде решете последно ся кое какво е?

    Коментиран от #138, #139, #140, #154, #159

  • 137 Goiko Mitich doide

    19 8 Отговор

    До коментар #104 от "Хасан":

    Айде всичкото Хасан Аптарман Аман Доган и Чобан да смятат от ЛОНДОН ДО ПОРТ СТЕНЛИ КОЛКО КИЛОМЕТРА СА И ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ТОВА??КВО ЗНАЧИ КОНТИНЕНТАЛНА ИЛИ ОСТРОВНА ????? МИ ХАРВАТИЯ ИМА 1200 да кажем острова .МИ ТЕ ОСТРОВИТЕ СА КОНТИНЕНТИ ИЛИ СА ЧАСТ ОТ НЯКОЙ КОНТИНЕНТ .Бегай да гониш по къра козите бре хасане . НЕ МИ ОТГОВОРИ В РИЗЕ И ТРАБЗОН НА ГРЪЦКИ МОГА ЛИ ДА СЕ РАЗБЕРА С МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ или не си ходил в турция и тази част от турция ????или си неграмотен карагьоз.

    Коментиран от #146

  • 138 Човек

    23 7 Отговор

    До коментар #136 от "Баш Турчина":

    Момента е,че символа е прабългарски,а не турски.
  • 139 Човек

    22 6 Отговор

    До коментар #136 от "Баш Турчина":

    Значи мен не ме интересува в английската уикипедия какво пише.В Англия е най-старата Библия в света -Библия Бесика,на тракийското племе Беси.Няма какво да решаваме ,ние знаем.Чети повече .Розетата от Плиска виждал ли си я?Не е намерена в Анадола,а в нашата стара Столица.Когато е имало България,Турция не е съществувала.В Стара Велика България са се говорели 7 езика,друже.
  • 140 Човек

    14 7 Отговор

    До коментар #136 от "Баш Турчина":

    Искаш ли още линкове,или ти четеш от английските?Аз не съм англичанин и няма нужда англичани да ми казват кои сме.Потърси в Ютуб "Фаргат Българина" и послушай,ще видишии книги,от ония старите с жълтите страници.Там казват ,че България е била от Горен Дунав край Виена,чак до Индийския океан.Малко повече знам от теб.

    Коментиран от #144

  • 141 Пфу

    12 2 Отговор

    До коментар #99 от "игшщ":

    Преди войните на 20ти век в континентална Гърция, гърци има само южно от Патра. На север гърците са малцинство
  • 142 Molon Lave

    6 3 Отговор

    До коментар #41 от "Калпашки":

    Не се подлъгвайте от пропагандата на варварите. Гърция е островна страна. Центърът на Гърция е в средата на Егейско море.
  • 143 И въпреки всичко това

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Goiko Mitich doide":

    Ревеш хохохохо
  • 144 Ама сериозно ли

    3 4 Отговор

    До коментар #140 от "Човек":

    Кога индийският океан е бил до Стара планина?

    Коментиран от #149, #150

  • 145 Molon Lave

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Човек":

    бакшиш,далавер, русфет са гръцки или турски думи?

    Коментиран от #147

  • 146 В Ризе и Трабзон не можеш

    10 13 Отговор

    До коментар #137 от "Goiko Mitich doide":

    Да се разбереш на гръцки, но в Кърджали, Шумен, Разград, Солун, Кавала можеш на турски, за български не съм много сигурен.

    Коментиран от #156, #166

  • 147 Далавера

    7 1 Отговор

    До коментар #145 от "Molon Lave":

    Е гръцка. Другите са турски и значат подарък, а на рушвета на запад му викат лобистко право
  • 148 Истината

    29 3 Отговор
    Невероятно,но факт -само Турция не е обявявала война и не е нападала България след Освобождението. Всичките ни съседи са откъснали парчета от Майка България ,да не говорим за издевателствата на така възхваляваните от някои от вас гърци. Четете и се ограмотявайте. България над всичко- Беломорска Тракия е наша, но предадена подло на гърците време е да си я върнем.

    Коментиран от #152

  • 149 Човек

    1 3 Отговор

    До коментар #144 от "Ама сериозно ли":

    Дал съм източник,информирай се.Нямам време за глупости.Още искаш ли?То трябва и мозъчен капацитет,че да го осмислиш.
  • 150 Човек сериоозно да,четенката трябва

    6 1 Отговор

    До коментар #144 от "Ама сериозно ли":

    Херодот твърди, че във времената преди Троянската война (т.е. XV-XIV в. пр. Христа) малоазийските мизи (мизийците) и тевкрите (троянците) преминават Босфора и поставят всички траки под своя власт, като стигат чак до река Пеней.[2] В „Илиада“ мизийците са споменати като съюзници на троянците. За произхода и посоките на миграциите на мизите са изказани различни научни хипотези. Смята се, че езиково мизиийците са родствени на фригите.

    Средновековният автор Димитър Хоматиан свидетелства за езика на българите по негово време, наречени от него „мизи“: „...илирийския град Лихнида, който е център на околните градове и който сега на езика на мизите се нарича Охрид... “[3] – цитат от Кратко житие на Климент Охридски.

    Въз основа на езиковедски данни е издигната хипотезата, че през Бронзовата епоха мизите обитават земите на изток от река Морава и край Дунава, след което започва тяхното разселване в югоизточна посока, към Мала Азия, като достигат дори до Месопотамия.[4]
  • 151 Спеца

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "Чарли тъп":

    Пакистан също е държава която е на ръба на воината с Индия , а там нещата са дебели индийците са милиарди ще ги прегазят турците няма да ги спасят и до Босфора ще стигнат

    Коментиран от #153

  • 152 Спеца

    9 18 Отговор

    До коментар #148 от "Истината":

    Турция след освобождението и особенно след балканската воина не е държава която е можела изобщо да обяви воина на някого била е прегазена от всякъде , след което и окупирана през следващото десетилетие по баи тошово време искаха воина с България но баи Тошо ошамари турския премиер в Одрин и се отказаха , сега просто първо искат да се справят с гърците на нас да се правят на приятели за да не заставаме на гръцка страна , точно както едно време

    Коментиран от #155, #158, #165

  • 153 Баш Турчина

    4 6 Отговор

    До коментар #151 от "Спеца":

    Спецеее спеце, а как ще минат атомните бомби на Пакистан?

    Коментиран от #157, #160

  • 154 Последно

    12 5 Отговор

    До коментар #136 от "Баш Турчина":

    Съвременната турска нация е създадена от балкански еничари, и засукани местни кадъни!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Смях

    15 6 Отговор

    До коментар #146 от "В Ризе и Трабзон не можеш":

    Аз съм от шумен никои не ми говори на турски , тук турците са 2 Хил българите 70 Хил , повече можеш да чуеш цигански от колкото турски има към 10 Хил от черните братя , 😂 ела тук и се оправи с турски ако можеш 😂
  • 157 Човек сериоозно да,четенката трябва

    5 2 Отговор

    До коментар #153 от "Баш Турчина":

    До Месопитамия друже е написал стария Херодот.Знаеш ли къде е Месопотамия или да те светна?В Ирак,мой човек.Дълго,дълго преди да ви е имало
  • 158 Истината

    5 7 Отговор

    До коментар #152 от "Спеца":

    Незнам какъв си спец,но ми се струва,че си повече гъркоман отколкото горд Българин.
  • 159 Goiko Mitich doide

    13 8 Отговор

    До коментар #136 от "Баш Турчина":

    Айде оше един неграмотен Хасан .АБЕ даул ТЕ ОСМАНСКИТЕ СУЛТАНИ АДЖЕба не са знаели че са турсики ли??та са се писали османци .Осман чобанина на Караманлиите и той ли не е знаел че е турчин??Защо всички султански фермани доклади заповеди документи...до 1922 са писани на АРАБСКИ НЕ СА ЗНАЕЛИ ДА ПИШАТ НА ТУРСКИ ЛИ ???МИДХАТ ПАША НИМА НЕ Е ЗНАЕЛ КОИ СА БАБА ТИ И дято ти???Има един Древен Български календар който е обявен и за най точния ,та там няма нито една тяркска дума па камо ли турска от 1926-27.В същата тази педия пише ИМА ТЮРКСКА ЕЗИКОВА ГРУПА но не и народи.Айде прочетете ИСТОРИЯТА НА КАРАМАн част е от вашата история и ще ти стане хабер че сте си едни цобанлари на местно ниво.ZIEZI EX QUO VULGARES -ако ме разумееш а ТУРЦИ СТЕ ОТ памак КЕМАЛ ПАША ашау каръ/на татарски/ от 1922.Абе в този ред на мисли /ма вие изобщо мислите ли с тия чокундурски чотури/ЗАЩО ТАТАРИТЕ ИСКАТ ДА СА БЪЛГАРИ и не само те, нима не знаят кои са турците?????

    Коментиран от #164

  • 160 Спеца

    1 7 Отговор

    До коментар #153 от "Баш Турчина":

    Пакистан има ядрена програма като Иран а не ефективно работещо ядрено оръжие като Русия или Сащ едното с другото са различни неща 😁
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Хасан

    3 3 Отговор
    Що ме трият
  • 163 Хасан

    5 3 Отговор
    Аз просто пиша за турските тези
  • 164 Хасан

    10 10 Отговор

    До коментар #159 от "Goiko Mitich doide":

    Е как така тоя невеж народ те управляваше цели 500 г а и не само тебе ????..сърби, унгарци,румънци, кюрди, араби , гърци, египтяни

    Коментиран от #174

  • 165 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #152 от "Спеца":

    След 1878 няма Турция а Османска империя ..и тая Османска империя успешно се противопоставя на западна коалиция на Дарданелите
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #166 от "Goiko Mitich doide":

    Колкото до Ризе то и в Бълтария ако отидеш в баш помашко село едва ли говорят на български ..

    Коментиран от #202

  • 169 Кристиян Вигенин

    18 12 Отговор
    Реджеп ще бъде обесен пред Света София.Времето на Турция изтича.Ще бъде разделена на Северна със столица Одрин и Южна със столица Анкара,а Константинопол ще стане автономна територия под международна администрация.

    Коментиран от #171, #172

  • 170 Рико

    10 11 Отговор
    Най накрая Гърция ще стане Турция
  • 171 Окир

    5 3 Отговор

    До коментар #169 от "Кристиян Вигенин":

    Много сънища сънуваш
  • 172 Хасан

    8 9 Отговор

    До коментар #169 от "Кристиян Вигенин":

    Хахаха ..а 80 милиона турци ще берат ягоди ..срещу .турчина можеш да спечелиш в битка но не и да го подчиниш

    Коментиран от #173

  • 173 Кристиян Вигенин

    10 6 Отговор

    До коментар #172 от "Хасан":

    Сериозно.Я питай майка си и баща си как от Гьоксел стана Емил и от Сабие Симона.

    Коментиран от #175

  • 174 Goiko Mitich doide

    8 6 Отговор

    До коментар #164 от "Хасан":

    ми тя историята познава много и е пълна с такива събития . Голиат и Давит ,Вандалите и готите превземат Рим ,Османците Създават бейлик,Хуно Българите разбиват западната римска империя начело с Валентиан при Равена,Виетнам Хамериканосите ,АвганистанКюрдите турция 50 год гражданска война..........да нас сте ни робили и владели 470 год но на 30 -40 години сме вдигали въстания демек всяко поколение което спира османците но други народи като унгарци румънци ???от къде на къде /кога е създадена ромъния/ са ви само васали Дубровнишката република ,много острови в Средиземно море никога не са били или са за малък период владения на османците Крит е превзет и присъединен към халифата/Османците никога не са воювали сами а чрез джихат/ Константин IIАсен е признат за български цар до 1422г,Фружин живее до 1460 и в османските регистри се води като княз ,така че на с да владеели сте ни 470 околода речем ама европата до виена ??малко е смешно искали сте ама калъш Кара Мустафата усеща коприната около вратъ си.

    Коментиран от #178

  • 175 Хасан

    8 6 Отговор

    До коментар #173 от "Кристиян Вигенин":

    Прав си но за сметка на това от 30 г турци те управляват ...те ти начертават визията

    Коментиран от #179

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Браво танго уиски

    8 19 Отговор
    Турците ще ги покръстиме скоро с нов кръстоносен поход! Чакам кога ще изплякаме и Русия? НАТО се приближава бавно, но сигурно до границите с Русия и толкова вече сме близко, че откъм Русия изглежда, че все едно вече сме в Русия! От тази позиция ако ги изплякаме със 100 вида 10 000 хипер бързи стелт ракети по установките с Ц400, силозите с ракетите и летищата в първите 2-3 минути, нито една ракета Ц400 няма да излети и нито един руски самолет. На 2-рия час сме дълбоко в Русия, а на 5-тия хубави, красиви рускини ще ни сервират водка и черен хайвер от хладилниците на съпрузите си по монокини и черни впити шорти:):)В центъра на Москва ще се развеят нашите НАТОВСКИ знамена и ние смелите български натовски воини ще пиеме бира, ВОДКА И АРМЕНСКИ КОНЯК и ще се наслаждаваме на красотата на руските жени!

    Коментиран от #234

  • 178 Хасан

    5 10 Отговор

    До коментар #174 от "Goiko Mitich doide":

    Това ти казвам ..това е само история ..Левски бил ЦСКА ..и ЦСКА бил Левски . Запада и Изтока винаги са воювали ..много народи като унгарци, прабългари са се асимилерали и установили в Европа ..но турците са единствения народ който се е задържал дълго време в Европа..и не се асимилира

    Коментиран от #195, #197

  • 179 Кристиян Вигенин

    14 5 Отговор

    До коментар #175 от "Хасан":

    И това ще свърши.С промяната на Конституцията,неграмотните изселници и останалите които са в България,ще бъдат елиминирани от процеса на избори.ДОСТ е извън играта,а ДПС губи позици и освен това е свързана с Москва,а не с Реджеп.

    Коментиран от #180, #181

  • 180 Хасан

    7 13 Отговор

    До коментар #179 от "Кристиян Вигенин":

    Може да се промини Конституцията и турците да бъдат признати за малцинство с права и свободи защитени от Европейското право

    Коментиран от #182, #226

  • 181 Хасан

    9 6 Отговор

    До коментар #179 от "Кристиян Вигенин":

    Намаляш с едно Габрово всяка година а си тръгнал да кроиш и разкрояваш

    Коментиран от #183

  • 182 Кристиян Вигенин

    6 3 Отговор

    До коментар #180 от "Хасан":

    Може,ако я променят нормални,интелигентни хора.Но от това което става в момента в България,по-вероятно да я пишат под диктовката на хора като Каракачанов,Симеонов и Сидеров.Без ВМРО,НФСБ и Атака,ГЕРБ нямат достатъчно гласове за Велико Народно Събрание.Което ,неминуемо ще доведе до определени компромиси.
  • 183 Кристиян Вигенин

    13 6 Отговор

    До коментар #181 от "Хасан":

    На повечето българи им омръзна от турци и цигани и с удоволствие ще се съгласят,да намалеят с още един милион.Чети това,което съм ти написал по-долу.
  • 184 kolo

    5 9 Отговор
    И Либия и Ирак.... и Турция сега си мисли за велика държава, но историята показва друго!!!

    Коментиран от #187

  • 185 Алойзи

    10 1 Отговор
    Ирлмайер има предсказание за 3-та св.в. Щяла да почне от балканите ама не бил сигурен. Но щяла била да е предшествана от конфликт в Средиземно море - вероятно м/у комшите гърци и турци. Яжте пийте и си носете новите дрехи !
  • 186 Гърците стават само за чупене на чинии

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Само олигофрен може да си помисли,че Гърция има шанс срещу турската военна машина !!! Даже и сравнението на двете държави е несериозно !!! Гърция ще бъде победена и унизена както през 1922(преплуването на егейско море от гръцките войници,които бягат от аскера) ,1974(Кипър),1996г(кризата с остров Кардак,гръцки хеликоптер беше унищожен)!!!Само да напомня,че през 1922г Гърция е победена от разгромената през първата световна война Османска империя !!!Тогава гърците действат с подкрепата на Британската империя,Франция и Италия ,но това не помага на гърците и те са разгромени от войската на Ататюрк !!!
  • 187 Истината

    11 12 Отговор

    До коментар #184 от "kolo":

    Тя си е велика държава !!! Колко държави в света могат да водят война на толкова фронтове ? Турция провежда операции в северна Сирия,Ирак, Либия !!! Турция никога не е била под робство !
  • 188 Запознат

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Идвам от бъдещето":

    Това го знаем и ние ,които не идваме от бъдещето !!!
  • 189 Запознат

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Нека да продължим с руски анализ":

    Това го знаят и децата !!!
  • 190 Истината

    12 9 Отговор

    До коментар #15 от "Много е мек султанът":

    Този път може и направо да анексира Гърция и да я превърне в провинция на новата турска империя !!!
  • 191 Запознат

    14 8 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    ганю от къде да знае,че в Турция има много кюрди на ръководни постове в държавата !!! В Турция не делят народа си на турци и кюрди а на патриоти и предатели !!! Турският външен министър е с кюрдски произход а също и директора на турската разузнавателна агенция M.I.T!!! Българина си мисли,че в Турция разстрелват кюрди на улицата както чернокожи в САЩ !!! Вярно е има терористи от ПКК,които са кюрди, но има и много повече полицаи и войници от кюрдски произход в Турция !!!
  • 192 Неизбежно

    6 3 Отговор
    Правилно наблюдение, НАТО ще си пасува отстрани, Тръмп не може да рискува с каквато и да е по-агресивна намеса, защото това ще му коства главата на предстоящите избори, а великите евроГейски дипломати ще правят безсмислени совалки и накрая най-многото да заплашат със санкции. Д..е да ни е яко, ако пламне конфликт между съседните ни държави...
  • 193 Реалиста

    7 9 Отговор
    При конфликт, въпросът колко на изток ще се разшири Турция.
  • 194 И аз да кажа

    8 9 Отговор

    До коментар #70 от "Дисни уорлд":

    Какви кравари, бе- не виждаш ли, че Ердоган прави непрекъснато простотии за да се бие по гърдите пред невежите си сънародници какъв велик държавник е- и дето се е завживявал за Исляма (конверсията на църкви в джамии) и военните заплахи към съседни територии и надуването на турската диаспора в Западна Европа. Ама лирата им пада... Сега им обещава милиарди от петрол, защото търпят загуби от туризма. А руснаците злорадстват, но фактите са, че 300 000 рускини са се похарчили за турци и емигрирали, а не обратно
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Велик Кюрдистан

    14 9 Отговор

    До коментар #178 от "Хасан":

    Ти Хасане си Иване и не си знаеш родовата история ,защото прапрадядоти се е изтерикатил да не плаща данъци и от Иван за един ден е станал Хасан След 50г в Турция ,ще има само кюрди

    Коментиран от #199

  • 198 a bee

    7 3 Отговор
    Разделена Македония ,време е да се
    обедини (Северна с Южна ).То се видя няма
    желаещи за : България на четири морета !
  • 199 Sali bat Sali

    9 3 Отговор

    До коментар #197 от "Велик Кюрдистан":

    Намали малько вее ! Още Курдистан няма,
    тръгнал нашия за Велик !
  • 200 И аз да кажа

    13 5 Отговор

    До коментар #118 от "Констатация":

    И ги приеха за помощ като гастарбайтери (гости, т.е.идват и след гостуването си отиват), ама те не си тръгват- загнездиха се, плодят се и като не получат, каквото са си наумили, претендират че ги дискриминирали. Дъщеря ми е преподавател и редовно турските студенти се пазарят за оценки и заплашват, че ще се оплачат от дискриминация- дъщеря ми им казала:"Така като ме гледате със славянската фамилия, хайде оплачете се какъв съм фашист!"
  • 201 Всички войни

    3 1 Отговор
    до 1871г., когато са победени от новата Влика сила Германия!
  • 202 Айде бе

    16 2 Отговор

    До коментар #168 от "Хасан":

    В помашко село говорят български, но са с мюсюлманско вероизповедание. Те са етнически българи и не са спирали да говорят български. А че има турски села с турско говорящи в Родопите най-вече, не спорим. То това е разликата. Иначе как се отличават турци и помаци?

    Коментиран от #204

  • 203 Българинъ

    17 4 Отговор

    До коментар #32 от "БЪЛГАРИН":

    Що се наричаш така, бе кир 😷
    Гърците са били винаги най-големите ни врагове, а османлиите са техни слуги.
    НЕ ВЯРВАМ НА ДАНАЙЦИТЕ, ДОРИ КОГАТО НОСЯТ ДАРОВЕ, А КАМО ЛИ ВОЙНА.
  • 204 Хлопа ВИ дъската

    2 3 Отговор

    До коментар #202 от "Айде бе":

    Нека сами се определят ,не ГИ определяй !
  • 205 681

    5 5 Отговор
    да си гледат Беларус комунягите, да не дават акъл
  • 206 Wewe

    5 4 Отговор
    Абе ей юнаци....ква война ви гони бе ...всичко е ГАЗ.Ама сте прости ....Ердо ,че си отиде Оправен ..заднешком.Всеки се пери ама не смееше да направи нищо.....История имаха ейй; Бугачета:
  • 207 Наблюдател

    12 5 Отговор
    Изцяло Запада като цяло е виновен за нарастващата Турска агресия. Повече от 40 год се прави на разсеян за окупацията на северен Кипър, което на практика даде "зелена светлина" на турските териториални амбиции ! А това са част от дългосрочните им амбиции за възстановяване на границите от Империята!! Като се има предвид че американците вече два пъти предадоха кюрдите изобщо няма да е изненада ако предадат и гърците!
  • 208 Eeiii,fiuuuuuu

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Има ли готови българи да умрат":

    То и двете държави са ни взели територии ,с кого ще се биеш ? Имаш ли потенциал ?
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Ахил

    13 5 Отговор

    До коментар #79 от "Хасан":

    Смешен си-Хасан. Турция е създадена от 27 народности. "турска Народност-Няма. Ти от кой от 27-те народности си. Много от султаните са били еврей от европейски произход. Последният бой, сте го яли от Българите - Факт. Чети история. Османската империи-с нея не започва светът. Чети.
  • 211 гост

    2 2 Отговор
    На тези, само войни са им в главата. А ако е вярно, две страни членки на НАТО.... да сещате се, на разпад отиват работите.
  • 212 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Я... Я":

    Ако има топки, страната на гърция, не на поробителите ни.
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 ЛОКО

    4 7 Отговор
    турсия ке УМРЕ
  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 гггггг

    5 4 Отговор

    До коментар #125 от "Човек":

    Само им виж сините очи и потърси азиатци такива... Просто баба му е турнала фериджака, а дядо му е склонил главица...

    Коментиран от #229

  • 218 реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Човек":

    Нито на едните нито на другите ,играят според тоягата .
  • 219 Нане

    1 0 Отговор
    ами ние с кой ще бъдем?
  • 220 SDS

    2 1 Отговор
    А макетата що не ги броите.Може да се роди и Южна Македония
  • 221 :D :D :D

    6 1 Отговор
    Тези поне имат армия. А Турция не е доволна и,че са и взели България. Но това ще го коментираме в близко бъдеще.

    Коментиран от #224

  • 222 Ердоган

    3 0 Отговор
    Е нема да има конфликт с гръцките какво е това реване..
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #221 от ":D :D :D":

    амиии,ще коментираме!!!!!Щом ТУРЧЕВ стане градоначалник и ...удължи извънредното положение???!!!???...,кви коментари и КЪДЕ????
  • 225 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    те ово е западот!!!!!!
  • 226 100

    6 2 Отговор

    До коментар #180 от "Хасан":

    А кюрдите в Турция какви права и свободи имат?
  • 227 100

    3 2 Отговор

    До коментар #216 от "🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Кои сте вие?

    Коментиран от #235

  • 228 Фасил л..

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Goiko Mitich doide":

    И какво за всички тях?
  • 229 Фасил л..

    1 3 Отговор

    До коментар #217 от "гггггг":

    Клоун.. То значи ли,че тъмните Българи-не са баш Българи..?
  • 230 Ханко брат

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "Хасан":

    Сори Хюсню Чобане ама историята не можем да забравим.. няма как... затова не се питай защо не ги долюбваме. Хайде тичкай след козичките....абдал
  • 231 Bauman

    3 6 Отговор
    Личи както винаги , ганьо не е прочел аргументите и на двете страни.В случая за Средиземно море и континенталния шелф,турската страна е права,понеже в морското право се делят на островни държави и континентални а гърчолята са континентална държава ,но искат да ползват островните закони т.е.маниполират света,простичко казано те нямат накакви права над оспорваната морска тиритория,но на някои държави като меката франция не и по нейния интерес,подкокоросва поличките,но ще задуха турска буря и поличката ще се вдигне и тогава става интересно.И препоръчвам бай ганя да се съсредоточи в собствения си беден двор,като чета колко се вълнуват от съседите си,типично...
  • 232 минчо

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Хасан":

    Силата на ЕС се изразява в силната икономика. Ядряните оръжия на Франция и инжинерните способности на италиянци и немци.А и ЕСе 550 вил.човека.Сащ 340мир. а Русия са 143мил.ЕС е 3 по население държава в света. ЕС прави военна техника на Световно ниво поднодтици дизеръви и ядрени.НО Турция с тяхната армия кояго не можа и Сирия да подчини ще го направи със ЕС.Че турската икономика е 90% свързана с ЕС.И ако стане сириозтя ситуацията Ес ще спре заводите си в Турция и туристите си.ТОВА СИРИОЗНО ЛИ СИ ГО МИСЛИШ?
  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 боже прибери си тази вересия веднага

    1 0 Отговор

    До коментар #177 от "Браво танго уиски":

    а дано , ама надали - миражи , миражи
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 pasi

    3 4 Отговор
    и двете измислени държави се намират на изконна българска земя и да бъдат така добри да ни върнат незаконно заграбените територии...
  • 238 И къф си ти

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "Хасан":

    Като "къф" са явяваш да разясняваш . Неотменен пропагандатор в интерес на чужда държава. Шовинистични Турски изказвания изразяващи неоосманиски възгледи с изтъкване на постоянното ви уж превъзходство на османистите над всички живи твари на всичките земни кълбета. Агент провокатор и пропагандатор в полза на чужда държава и интереси. Как пък една статия не пропусна в която има отбелязано думата "Турция " . Програмка за търсене на думи ли си имаш или си част от екипа ? Ама и хората ти се вързват на обидите и омазнените овъртания и писаници. Трафик да има. Що не излезеш по ТВ и официално от екрана да пропагандираш като си голям професионалист в приятелските отношения на Великата ти Турция с останалите от света ? Такива като тебе отлюспиха част от ДПС и знаете колко е любовта на хората към вас. С малки букви са обръщенията и с неуважение.
  • 239 С самоэванци оправия няма

    3 9 Отговор
    Тъпо е да коментираж турция когото българия дори не може да се мери с тех в никакъф случай. А эа история да не говорим. Наричате се българи ама на прикаэка истината е че слет толкова векове робства едвали сте . Несе энае какви сте тъй като българия е нещо като най големия пуб. Дом на континента който дойде мачка и историята се повтаря не еднократно. Скакво се гордеете ? С бройките на майките ви ли ? Или эа това че несе энае къкъф мелеэ сте ? Относно турция тя щесе оправи.Как бихте се справили вие бг мелеэчетата при евентуален подобен конфликт Българката ще се раэкрачи эа пореден път щото няма кой да я эащитава ама слет 5 века практика и тя сигурно е свикнала
  • 240 Така че

    1 7 Отговор
    Подобре си трайте . Щото която и да е дрига страна с лекота може та смачка българия и то с лекота. С тия праэни прикаэки несте до никаде силните и смелите страни командват парада а балъците като българия гледат шоуто и се молят да не дигнат мерника на тях
  • 241 ХА ДЕ ХА

    2 2 Отговор
    ОТДАВНА ЧАКАМ. ДОБРЕ ДА СЕ СБИЯТ И НИЕ ДА ГЛЕДАМЕ СЕИР.„
    ТУРЦИТЕ СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТ БОЯ – ЗА НАС Е СЕИРА ЧОДЖУМ
  • 242 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Абе ти ако си същия Асан преди две години други лафове пишише когато агата се прегръщаше с наскоро обнуления кагебист..
    Ама пак добре разбрахте, че там трябва само на интереса клати феса и чак тогава приятелство, за разлика от повечето българи, които не вдяват, ама то защото са тъпи и руската пропаганда си цъфти в БГ. Руснаците вече не я четат и слушат ама в БГ нещата са десетилетия назад от света....
  • 243 Потенциална война

    0 0 Отговор
    Най-много ме е страх, че ако наистина стане война между Гърция и Турция, а това си е съвсем реално като погледнем историята, има вероятност и България да въвлекат, защото за нещастие ние сме съседи и на двете страни. При война ще има бежанци към България, предполагам основно гърци, които влизайки в България, ще попаднат на турците в Родопите, и не е ясно при среща какво ще стане. Турция има интерес да защитава турците в Родопите, а Гърция своите бежанци в България. Въобще ще стане каша и хаос отвсякъде. В този хоас Ердоган може да реши, че българското Черноморие и Родопите са турска земя и да вземе да ни нападне на принципа с един куршум два заека. А ние си имаме много малка армия в момента, на фона на все по-силните гръцка и турска.

    Коментиран от #247

  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Гневен бургазлия

    0 1 Отговор
    Имаме и много Арменци които ще помагат ... те добре си спомнят геноцида ... даже и калашник няма да ползват ... ще ви удушат с голи ръце !!!
  • 249 Laskaris

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баце народния лечител":

    А преди 100 г. гърци е имало единствено южно от област Тесалия и в Пелопонес... с две думи малцинство
  • 250 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Е как коя":

    По скоро обратното Българите размазаха Французите в Македония през 1916 .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания