Last news in Fakti

27 Август, 2020 20:00 3 045 5

Турски министър: Очакваме още "добри новини" от Черно море

  • турция-
  • газ-
  • черно море-
  • средиземно море

Мощта на Турция не бива да бъде подлагана на изпитание, предупреди министърът на отбраната на страната Хулуси Акар

Турски министър: Очакваме още "добри новини" от Черно море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция може да съобщи още добри новини след два месеца, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Дьонмез, цитиран от Анадолската агенция.

Пред турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк министърът посочи, че е много вероятно да бъдат направени нови открития на газови резерви в Черно море в пластовете под района, където турските сонди откриха значително количество синьо гориво, предава БТА.

По думите на Дьонмез са извършва работа само в една четвърт от района с площ от 8000 кв. км, известен като Туна-1, и е възможно да бъдат открити нови залежи в подобни структури.

До края на тази година в Черно море ще пристигне и сондажният кораб "Кануни", който на този етап ще извършва сондажи в около 40 кладенеца.

"Ако се окаже, че има потенциал, два сондажни кораба няма да бъдат достатъчни", отбеляза още министърът.

Дьонмез посочи, че същевременно ще продължат и сондажните дейности в определени райони на Източно Средиземно море. По думите му Турция има шанс да открие както газ, така и петрол.

В петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция е открила находище с 320 млрд. куб. м газ в Черно море край турското крайбрежие, напомня агенцията.

Мощта на Турция не бива да бъде подлагана на изпитание, заяви министърът на отбраната на страната Хулуси Акар, като подчерта, че Турция е решена и способна да защити своите права и интереси, предаде Анадолската агенция.

Според министъра всички трябва да знаят, че Турция наистина се е превърнала в играч на международната арена.

Акар подчерта, че издаденото от Турция навигационно уведомление Навтекс цели осигуряването на безопасност на сондаж край турското крайбрежие при Искендерун, Източно Средиземно море.

"Турция няма аспирации към ничия земя или море, но няма да позволи атака срещу нас от съседни земи и морета", подчерта той.

"Турция подкрепя диалога по морските въпроси. Искаме мир, но искаме също и правата си", добави Акар.

Министърът изрази готовността на турската страна да бъде домакин на диалог с гърците, ако те се съгласят на преговори през следващите дни.

Отделно, министърът на отбраната посочи пред агенцията, че Турция е неутрализирала над 17 хиляди терористи от юли 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган Путин аркадашлъка АГО

    8 11 Отговор
    Скоро ще изкараме и петрол и ще регионална силна в Близкия Изток и на Балканите. Да живее Турско-Руският ислямски комунистически съюз.!!
  • 2 choki

    14 1 Отговор
    Аз пак да питам Тиквата ГЕРБерасоф кога ще се похвали? :)
  • 3 А наш Боко

    10 2 Отговор
    отдавна предаде интересите на България на чужди държави и компании.
  • 4 Бойко Чекмеджиев

    11 11 Отговор
    Оффффф, ти пъ се наsraха да повтарят колко са силни, решителни, смели, как да ги напада който иска и ще се отвърнат със страхотна сила и невероятна армия и пр и пр. Куче дей лае не апи.
  • 5 АВЕ ТО ХУБУУ АМА НАС КАКВО НИ ТРЕСЕ

    16 2 Отговор
    ТАЯ НОВИНА....НАШИТЕ СОНДИ КЪДЕ СА ВЕ БАЦЕ ЗАЩО НИЕ СЪЩО НЕ СОНДИРАМЕ НАЛИ СМЕ МНОГО ОТВОРЕНИ ЧЕ СМЕ В ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ????!!!! ХОРАТА НЕ СА В НИКВИ СЪЮЗИ И ТАМ ПОДОБНИ ПРОСТОТИИ И СИ ДЕЙСТВАТ СПОКОЙНО....А ТИ БАЦЕ СИ НИ ПРОДАЛ И ДОЛНИТЕ ГАЩИ НА ТВОИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДРУГАРИ САМО ЧЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.....И СЕГА НИЕ ТИ СЪРБАМЕ БУЛАМАЧИТЕ КОИТО СТЕ ЗАБЪРКАЛИ С ТВОИТЕ ШМАТКИ НЕУКИ ОТ СКАПАНАТА ТИ ПАРТИЙКА....И СЪРБИТЕ И ТУРЦИТЕ СА СИ МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ НАС И НЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОГЕЙСКАТА ТЪПОТИЯ....ТЪП И ПРОСТ ПРОДАЖНИК СИ БАЦЕ....АЙ БЕЖ....
Новини по държави: