Last news in Fakti

28 Август, 2020 06:30 7 350 42

Новото буре с барут в Европа: конфликтът между Гърция и Турция

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море

Корените на конфликта между Атина и Анкара, който сега ескалира заради залежите на газ в Източното Средиземноморие, датират от близо 100 години

Новото буре с барут в Европа: конфликтът между Гърция и Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гърция и Турция се карат за залежите от природен газ в Средиземно море. Турция иска преразглеждане на съществуващите договори. И смята, че редица страни са се съюзили срещу нея. За ЕС посредничеството е тежка задача.

 

Корените на конфликта между Гърция и Турция, който сега ескалира заради залежите на газ в Източното Средиземноморие, датират от близо 100 години. След Първата световна война, с Лозанския договор от 1923 година, се определят границите на Турция. Тогава наследницата на Османската империя губи част от Eгейските острови, които преминават към Гърция. Оттогава Атина и Анкара непрекъснато се карат за икономическата зона между гръцките острови и турския бряг.

През 1996 година двете съседки едва не стигнаха до война, след като турски командоси дебаркираха на един безлюден гръцки остров. През 2000 година ЕС определи максималните морски граници на двете страни - отново в полза на Гърция. От известно време насам турският президент Ердоган настоява договорите да бъдат преразгледани. Гърция обаче е твърдо против.

Другата ябълка на раздора в района е фактически разделеният Кипър след окупирането на северната част на острова от Турция през 1974 година. След започването на пробни сондажи от турски кораби край севернокипърския бряг, този замразен конфликт отново ескалира. Преди няколко месеца САЩ изпратиха военни кораби в района, след което турският сондажен кораб "Оруч Реис" напусна района, в който активен е и американският концерн Exxon-Mobile.

Либия - новият играч

През ноември 2019 Турция подписа с признатото от ООН правителство на Либия на министър-председателя Файез ас Сарадж "Меморандум за разбирателство". Документът формулира наново границите на изключителните икономически зони в Източното Средиземноморие и дава право на Турция да претендира за природните богатства по морското дъно между островите Крит и Родос.

Правителствата в Атина и Никозия протестираха, а ЕС застана на тяхна страна.  Юридически въпросът е много сложен, но в случая Либия и Турция не могат без международно одобрение да сключват помежду си споразумения, които накърняват интересите на трети страни.

Гръцкото правителство на свой ред се договори с Египет за съвместна експлоатация на залежите от природен газ в Източното Средиземноморие, което влиза в остър конфликт със сделката между Турция и Либия. Освен това през януари три страни от региона - Гърция, Кипър и Израел - се разбраха за изграждането на тръбопровод по морското дъно с дължина от почти 2000 километра, който ще транспортира големи количества газ към Европа, и който заобикаля Турция. Картината се допълва от факта, че Гърция, Кипър, Израел, Египет, Италия, Йордания и палестинците са участници в инициативата Източносредиземноморски газов форум (EMGF), подкрепян също и от САЩ. Турция отново не участва в групата и я разглежда като "антитурски клуб". Междувременно към форума се присъединиха и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които враждуват с Турция заради турската подкрепа за ислямистки организации - като Мюслманското братство.

Турция - все по-изолирана

На този фон Турция изглежда все по-притисната с гръб до стената. Всъщност Анкара би могла да оспорва сегашното разпределение на морските права пред Международния съд в Хага. Но вместо това президентът Ердоган се опитва да наложи претенциите си, загатвайки за военната мощ на страната и обещавайки на привържениците си един вид нова великотурска империя по суша и море. Но неговите националистически пароли водят в международен план до сплотяване на редиците на неговите противници.

Неотдавна, по време на срещата си със своя германски колега, турският външен министър Мевлют Чавушоглу сигнализира готовност Турция да приеме една посредническа роля от страна на ЕС. Той обаче се намира в безизходица: от една страна Брюксел внимава много как се отнася с Турция, която неведнъж е плашела да отмени сделката си с ЕС за бежанците и да отвори вратите към Европа. От друга страна Брюксел трябва да остане лоялен към страните-членки Гърция и Кипър.

В краткосрочен план положението може да се успокои чрез умели политически ходове, като например приемането на Турция в газовия форум EMGF.  В средносрочна перспектива обаче могат да помогнат само нови международни преговори за определяне на морските претенции на страните от региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 13 Отговор
    светът се управлява от психопати садисти който убиват мъже жени децабаби дадовци а който сее ветрове жъне бури
  • 2 Мба

    8 8 Отговор
    Ти не спиш ли бе

    Коментиран от #3

  • 3 qwerty

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мба":

    Той свети в тъмното.
  • 4 Copy Paste

    2 9 Отговор
    Ех тази журналистика. И затова си получил пари.
  • 5 минчо

    8 11 Отговор
    Е накрая стават смешни и двете държави.Да си спретнат една война.Стига приказки
  • 6 Страхотен рекорд

    22 16 Отговор
    На хората са били необходими 2 милиона години, за да се научат да стоят на два крака. Ердоган научи турците да ходят на 4 само за 20 години. Велик лидер.

    Коментиран от #8, #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    12 18 Отговор

    До коментар #6 от "Страхотен рекорд":

    Защо? Човека си гони турския интерес ..не знаеш турските и гръцки тези и само говориш
  • 9 Правоверни глупаци

    30 12 Отговор
    Нещата ще се оправят когато турция се върне към корените си. Анадола! Много назад след КОНСТАНТИНОПОЛ. Все едно Италия да има шретенци към всичките си съседи заради Римската империя......

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Извод

    21 10 Отговор
    Турция - все по-изолирана. Дело...Ердоган.
  • 12 Хасан

    8 18 Отговор

    До коментар #9 от "Правоверни глупаци":

    Истанбул е 15 милиона ...кой ще заселиш там?
  • 13 гост

    20 13 Отговор

    До коментар #7 от "Далавераджия":

    Да трябва да се преразгледат !!!България до Босвора обезщетения за изгонените Българи неплатени по тоя договор от турция !!!

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Хасан

    11 9 Отговор
    В цялата работа сега французи и американци ще продадат оръжие на Гърция , ще ги одрусат здраво
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 TSK

    22 17 Отговор
    Къса памет имат наглите византийци, нека си спомнят Кипър или 1922 г Измир, когато бяха потопени гемиите им от Ататюрк, а войниците им изстпани в Егейско море. Турция е права и ще продължи да си търси правата в Егейско и Средиземно море!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Нещастието да си турчин

    24 15 Отговор
    Турция е отчаяна и в задънена улица. Международното право не е на нейна страна и тя не може да наложи волята си дори с оръжие. Жалък случай.

    Коментиран от #23, #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хасан

    9 11 Отговор

    До коментар #21 от "Нещастието да си турчин":

    Ти пък си запазнат с международното право...то е за хора с мъдета ..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хасан

    8 19 Отговор

    До коментар #24 от "Goiko Mitich doide":

    Като седнеш с помак разбираш ли или ти трябва преводач??..помаците не са българи а използват в речта си някои български думи ...в Турция са признати за малцинство и в Гърция и България трябва да се признаят

    Коментиран от #29, #37

  • 26 Българин

    8 10 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Надежди-говежди рязана карабина. Има НАТО .Я са тръгнали...я са ги изпепелили.

    Коментиран от #27

  • 27 Хасан

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    НАТО е за брани американския интерес
  • 28 Мда-да

    11 2 Отговор
    А 30-ет годишният геноцид спрямо бг.народ не е буре с барут за ЕС,нали?
    И как да е,като първо геноцида се осъществява с подкрепата на ЕС и второ,българина отдавна се е превърнал в роб готов на всичко за господарите си.

    Коментиран от #30

  • 29 Барба Ердос

    14 8 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Преди 100 години, в Договора от Лозана, Турция поиска помаците и циганите на Гърция да бъдат наречени мюсюлмани. Това и стана. Днес тя иска те да бъдат наречени турци. Значи имате голям проблем. Не знаете какво искате. Искате турците да са цигани и помаци или просто мюсюлмани?

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Мда-да":

    Това важи за целия свят освен Запада ..собственика на Амазон е по богат от 150 страни в света ..това не е пазарна икономика с конкуренция а монопол

    Коментиран от #36

  • 31 Хасан

    4 8 Отговор

    До коментар #29 от "Барба Ердос":

    Това е твое становище ..не съм запознат ..защо някой трябва да се нарича от държавата ..нека сам да се оппедели ..
  • 32 Турците са прави

    11 8 Отговор
    Който смята противното да ги съди....
  • 33 Абсолютни глуписти

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "Барба Ердос":

    От договора от Истанбул от 29 май 1453г. Гърците пожелават да се наричат турци.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Goiko Mitich doide

    0 3 Отговор
    Казах ти чок с и п ро ст ама чок нищо де то е характерно за всички Реджеп Иведиковци.НЕ САМО СЕ РАЗБИРАМ АМИ И НА ЦЪРКВА ИДВАТ И ПАЛЯТ СВЕЩИ С ХРИСТИЯНСКИ ИМЕНА СА И чПОВЕЧЕТО НЕ ЗНАЯТ И ИЗМИСЛЕНИЯ ПРЕЗ 1926-27 ТАКА НАРЕЧЕН ТУРСКИ КОЙТО СИ Е АЗЕРБАЙДЖАНСКИ ОМЕШЕН С МАЛКО КАЗАХСТАНСКИ.ПР ОСТ АКО ИМА ПАПАЗИ КОИТО СА ПАМАСИ РЕ.ПАМАСИТЕ СА ХАРНИ ЧИЛЯЦИ ЗНАЯТ ЗА ПОМЪЧЕНОТО СИ МИНАЛО.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 koпа

    1 0 Отговор
    Поредната статия на антитурска пропаганда,но уви това нема да промени реалноста ,тоест юредическите права на Турция.