Отидете към основна версия

2 474 21

В Москва: Националните интереси на Русия предполагат тя да стане помирител

  • русия-
  • беларус-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Изявлението на Владимир Путин сочи колко е отслабен Александър Лукашенко, колко се страхува от собствения си народ и няма готовност да го чуе

Снимка: БГНЕС/ЕРА

По молба на беларуския лидер Александър Лукашенко в Русия е формиран "резерв от служители в правоохранителните органи", готови да тръгнат за съседната страна, ако "екстремистки елементи" започнат да завземат административни сгради. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин, който за пръв път коментира лично беларуската криза, пише "Комерсант".

Полша веднага реагира и обвини Москва, че иска да започне "военна интервенция под фалшив предлог, че възстановява контрола". А като цяло Европа май е стъписана и няма готовност за радикални стъпки. Както показа срещата на външните министри от страните в ЕС, дори налагането на общоевропейски санкции срещу първите лица в Беларус остава засега под въпрос, посочва вестникът.

"Росийская газета" публикува пълния текст на интервюто на Путин за държавната телевизия. Изданията коментират продължаващите протести в Беларус срещу обявената победа на несменяемия от четвърт век лидер на страната Александър Лукашенко в президентските избори на 9 август и осъденото вече от Запада грубо полицейско насилие. Опозицията не признава данните на ЦИК, настоява за оставка на държавното ръководство, освобождаване на политзатворниците и нови честни избори, предава БТА.

Беларуски опозиционери нарекоха "недопустимо" формирането на руски силов резерв за използване в Беларус, което според тях "противоречи на международното право и на консолидираната позиция на беларуското общество", отбелязва "Комерсант".

Бившият кандидат президент Светлана Тихановска припомнила, че самият Лукашенко неведнъж е изтъквал "недопустимостта от външна намеса в работите на Беларус". Изявлението на Путин сочи "колко е отслабен Лукашенко, колко се страхува от собствения си народ и няма готовност да го чуе", заявила съратничката ѝ Мария Колесникова.

Националните интереси на Русия предполагат тя да стане помирител, "посредник, който да насърчи Лукашенко да разговаря със собствения му народ", казва пред "Комсомолская правда" московският политолог Евгений Минченко. Според него е дошъл краят на режима в Беларус, "изграждал антируска идентичност с парите на Русия", и в страната предстои да се появят "проруски политически сили (. . .) изтласквани в нелегалност" досега.

Лукашенко "унищожи силите, които се обявяваха в негова подкрепа и за съюз с Русия. Реши да води многовекторна политика, да седи на два стола. Затова сега седи на един крак от стол", коментира руският политик Виктор Алкснис за "Свободная преса".

Беларус "не може да оцелее между два огъня - между Запада и Русия. Трябва да избере: или със Запада, или с Русия. Би могла да се опита да се сприятели с Китай, но той е далеч и реално не може да повлияе на ситуацията в този регион. Ако пък Минск няма желание да отстъпи своята промишленост на олигарси или да я постави под руски контрол", нека използва "прочутата находка на Китай" за Хонконг: една държава - две системи, предлага Алкснис по повод интеграционния проект за Съюзна държава между Русия и Беларус.

Лукашенко нарече натиска на Запада върху него "дипломатическо клане на най-високо равнище". Всъщност обаче "Западът е убеден, или много му се ще да вярва, че след победата си Лукашенко все едно ще отиде в Евросъюза. За пари, за пазари и накрая - за нормализиране на отношенията с цел да балансира Русия (. . .) Самият Лукашенко прави всичко възможно, за да поддържа тази вяра у западните си партньори", пише "Взгляд".

Лукашенко със сигурност ще криволичи дотогава, докогато му позволят ЕС и уморената от това криволичене Москва. И щом му се наложи (или на онзи, който го смени) да вземе страна и да тръгне най-сетне към задълбочена интеграция с Русия, тогава и само тогава Западът ще покаже на беларуските власти какво значи истинско клане, предупреждава изданието.

Според руския президент протестният Координационен съвет в Беларус е извън закона. Получил гаранции от Путин, Лукашенко мина в настъпление, забравил обещанията си за конституционна реформа, пише "Московский комсомолец".

"Владимир Путин е убеден, че всеки народ е обречен да живее със своя диктатор, докато последният се прави, че спазва конституцията" - фактически руският лидер "дава картбланш за насилие" на бойците на Лукашенко. Ако полицейският терор се върне на улиците в Беларус, отговорност ще носи и Кремъл, заявява "Ежедневний журнал".

Руският парламент смята за неприемливи действията на силовите структури в Беларус, изтъква "Известия" по повод подновените арести в съседната страна. Така властта няма да си върне доверието на народа, подчертал пред вестника Константин Затулин, депутат от Държавната дума.

Руски медии поместват впечатления на свои кореспонденти в Минск, задържани от специалната полиция.

"Неадекватното и противоправно" разпръсване на протеста в сряда пред Червената катедрала в Минск - главния католически храм в страната "Св. св. Симеон и Елена", трябва да се разследва и виновниците да бъдат наказани. Грубо са нарушени правата на вярващите и свободата на вероизповедание, цитира "Лента" изявление на архиепископ Тадеуш Кондрусевич, духовния водач на беларуските католици. Спецполицаи "натикали" в църквата "просто застанали" отпред хора, включително журналисти, и дълго време ги държали заключени.

Александър Лукашенко има шансове да мине в контранастъпление и за известно време да укрепи позициите си, но в исторически план режимът му е обречен, заявява пред "Независимая газета" беларуският аналитик Александър Класковски.

"В Беларус започнаха необратими процеси - констатира експертът. - В страната узря една политическа нация и тя не иска да се примири с управлението на човек, мислещ с феодални категории, човек, изгубил вече подкрепата на по-голямата част от населението."

Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания