Last news in Fakti

28 Август, 2020 14:36 2 470 21

В Москва: Националните интереси на Русия предполагат тя да стане помирител

  • русия-
  • беларус-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Изявлението на Владимир Путин сочи колко е отслабен Александър Лукашенко, колко се страхува от собствения си народ и няма готовност да го чуе

В Москва: Националните интереси на Русия предполагат тя да стане помирител - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По молба на беларуския лидер Александър Лукашенко в Русия е формиран "резерв от служители в правоохранителните органи", готови да тръгнат за съседната страна, ако "екстремистки елементи" започнат да завземат административни сгради. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин, който за пръв път коментира лично беларуската криза, пише "Комерсант".

Полша веднага реагира и обвини Москва, че иска да започне "военна интервенция под фалшив предлог, че възстановява контрола". А като цяло Европа май е стъписана и няма готовност за радикални стъпки. Както показа срещата на външните министри от страните в ЕС, дори налагането на общоевропейски санкции срещу първите лица в Беларус остава засега под въпрос, посочва вестникът.

"Росийская газета" публикува пълния текст на интервюто на Путин за държавната телевизия. Изданията коментират продължаващите протести в Беларус срещу обявената победа на несменяемия от четвърт век лидер на страната Александър Лукашенко в президентските избори на 9 август и осъденото вече от Запада грубо полицейско насилие. Опозицията не признава данните на ЦИК, настоява за оставка на държавното ръководство, освобождаване на политзатворниците и нови честни избори, предава БТА.

Беларуски опозиционери нарекоха "недопустимо" формирането на руски силов резерв за използване в Беларус, което според тях "противоречи на международното право и на консолидираната позиция на беларуското общество", отбелязва "Комерсант".

Бившият кандидат президент Светлана Тихановска припомнила, че самият Лукашенко неведнъж е изтъквал "недопустимостта от външна намеса в работите на Беларус". Изявлението на Путин сочи "колко е отслабен Лукашенко, колко се страхува от собствения си народ и няма готовност да го чуе", заявила съратничката ѝ Мария Колесникова.

Националните интереси на Русия предполагат тя да стане помирител, "посредник, който да насърчи Лукашенко да разговаря със собствения му народ", казва пред "Комсомолская правда" московският политолог Евгений Минченко. Според него е дошъл краят на режима в Беларус, "изграждал антируска идентичност с парите на Русия", и в страната предстои да се появят "проруски политически сили (. . .) изтласквани в нелегалност" досега.

Лукашенко "унищожи силите, които се обявяваха в негова подкрепа и за съюз с Русия. Реши да води многовекторна политика, да седи на два стола. Затова сега седи на един крак от стол", коментира руският политик Виктор Алкснис за "Свободная преса".

Беларус "не може да оцелее между два огъня - между Запада и Русия. Трябва да избере: или със Запада, или с Русия. Би могла да се опита да се сприятели с Китай, но той е далеч и реално не може да повлияе на ситуацията в този регион. Ако пък Минск няма желание да отстъпи своята промишленост на олигарси или да я постави под руски контрол", нека използва "прочутата находка на Китай" за Хонконг: една държава - две системи, предлага Алкснис по повод интеграционния проект за Съюзна държава между Русия и Беларус.

Лукашенко нарече натиска на Запада върху него "дипломатическо клане на най-високо равнище". Всъщност обаче "Западът е убеден, или много му се ще да вярва, че след победата си Лукашенко все едно ще отиде в Евросъюза. За пари, за пазари и накрая - за нормализиране на отношенията с цел да балансира Русия (. . .) Самият Лукашенко прави всичко възможно, за да поддържа тази вяра у западните си партньори", пише "Взгляд".

Лукашенко със сигурност ще криволичи дотогава, докогато му позволят ЕС и уморената от това криволичене Москва. И щом му се наложи (или на онзи, който го смени) да вземе страна и да тръгне най-сетне към задълбочена интеграция с Русия, тогава и само тогава Западът ще покаже на беларуските власти какво значи истинско клане, предупреждава изданието.

Според руския президент протестният Координационен съвет в Беларус е извън закона. Получил гаранции от Путин, Лукашенко мина в настъпление, забравил обещанията си за конституционна реформа, пише "Московский комсомолец".

"Владимир Путин е убеден, че всеки народ е обречен да живее със своя диктатор, докато последният се прави, че спазва конституцията" - фактически руският лидер "дава картбланш за насилие" на бойците на Лукашенко. Ако полицейският терор се върне на улиците в Беларус, отговорност ще носи и Кремъл, заявява "Ежедневний журнал".

Руският парламент смята за неприемливи действията на силовите структури в Беларус, изтъква "Известия" по повод подновените арести в съседната страна. Така властта няма да си върне доверието на народа, подчертал пред вестника Константин Затулин, депутат от Държавната дума.

Руски медии поместват впечатления на свои кореспонденти в Минск, задържани от специалната полиция.

"Неадекватното и противоправно" разпръсване на протеста в сряда пред Червената катедрала в Минск - главния католически храм в страната "Св. св. Симеон и Елена", трябва да се разследва и виновниците да бъдат наказани. Грубо са нарушени правата на вярващите и свободата на вероизповедание, цитира "Лента" изявление на архиепископ Тадеуш Кондрусевич, духовния водач на беларуските католици. Спецполицаи "натикали" в църквата "просто застанали" отпред хора, включително журналисти, и дълго време ги държали заключени.

Александър Лукашенко има шансове да мине в контранастъпление и за известно време да укрепи позициите си, но в исторически план режимът му е обречен, заявява пред "Независимая газета" беларуският аналитик Александър Класковски.

"В Беларус започнаха необратими процеси - констатира експертът. - В страната узря една политическа нация и тя не иска да се примири с управлението на човек, мислещ с феодални категории, човек, изгубил вече подкрепата на по-голямата част от населението."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone

    23 11 Отговор
    СЛАВА РОССИИ! ;)
    Ванга е казала, когато има мир с Русия ще има мир за 1000г. !!!

    Коментиран от #4, #9

  • 2 газов инжекцион

    5 3 Отговор
    Снощи Вл.Вл. каза,че няма да се намесват в Белорусия. Беларусите сами трябвало да решат накъде да вървят.
  • 3 който може - да чете

    24 8 Отговор
    Който може - да го разбере.
    Такива ръководители не оцеляват дълго, след като са отказали на МВФ и Световната банка.
    Лукашенко - най-доброто, което Беларус има в последните 26 години. Най-доброто вероятно в Европа изобщо като държавник.
    Знаете ли, че в Беларус е най-старият и голям резерват, опазил природата такава, каквато в Европа отдавна е изчезнала? Беловежката пуща.
    Знаете ли, че незаконна сеч, брутално или каквото и да е обезлесяване в Беларус няма в последните 26 години?
    Знаете ли и друго:
    - за умиращи от глад и студ хора там не са чували;
    - никой не се е палил;
    - никого не са заливали с киселина или разстрелвали на улицата;
    - работа има за всички, дори за тези, на които не им се работи;
    - здравеопазването пази здравето на хората без пари;
    - образованието образова на световно ниво без пари;
    - по улиците и тротоарите не само на големите градове няма да намериш 1 фас, 1 опаковка от дъвка дори;
    - „чалга култура“ е непонятна фраза;
    - не те затискат пълчища реклами, билбордове, мегабордове нито по фасадите, нито по магистралите;
    - публичното разголване е непознато;
    - няма свръх- нито незаконно застрояване;
    - хората често забравят да си заключат дома...

    Хората в Беларус живеят в капсула, балон, през стените на който им се вижда прелестен околният свободен свят. Същите тези стени им пречат да видят болката, нещастието. Лесна плячка са на сладкото говорене за демокрация, край на тоталитаризма, свободно слово, свободен пазар - нищичко не

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сделано в СССР

    8 2 Отговор
    Помирител ... :)))))) :)))))))))
  • 6 който може - да чете

    13 4 Отговор
    Хората в Беларус живеят в капсула, балон, през стените на който им се вижда прелестен околният свободен свят. Същите тези стени им пречат да видят болката, нещастието. Лесна плячка са на сладкото говорене за демокрация, край на тоталитаризма, свободно слово, свободен пазар - нищичко не усещат, не виждат какво се готви да се сгромоляса връз нахранените им глави...
    Старите знаят от какво ги е извлякъл диктаторът, но младите - не. На младите се разчита да го свалят.
  • 7 Бонжур

    7 16 Отговор
    В Беларус диктатора Лукашенко рано или късно ще си отиде. Но има един по-значим диктатор на изток от него, който знае какво го очаква и него в бъдеще.
  • 8 Да ама

    15 5 Отговор
    При всички случаи трябва да бъде запазен живота и на протестиращи и на полицаи като бъдат издирени и неутрализирани полски, литовски и други провокатори, вероятно и снайперисти които готвят повторение на украинския сценарий. Нови избори след това.
  • 9 Емил

    10 20 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone":

    Така е! Русия е най-големият агресор - ако тя е мирна и светът е мирен!

    Коментиран от #10

  • 10 Щото Русия

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    нападна Ирак, Либия и създаде хаоса в Сирия. Нъл тък Емилчо?

    Коментиран от #11

  • 11 Емил

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Щото Русия":

    Е, хубаво - не сте най-големите - сами си го признавате! ;) Борите се за първо място, ама сте втори! ;)
  • 12 одъртял комсомолец

    10 5 Отговор
    В Беларус както и в Украйна, както и разбира се в съседна Северна Македония е на лице т.н. от "братята" македонци "криза на идентитето"!!! 100 процентови руснаци, на които в продължение на няколко века(за макетата бяха достатъчни само няколко десетилетия) им е внушавано, че са нещо различно. Всъщност това е война на католическият Запад против православния свят започната преди 1000г с първите кръстоносни походи. Добре е все пак, че Русия в крайна сметка полека лека се измъква от дупката, в която беше натикана от германци, евреи и всякакви тем подобни твари. С Лукашенко или без него е очевидно, че украинският сценарии няма да се повтори.

    Коментиран от #15

  • 13 a bee

    2 6 Отговор
    Нищо ново . Денег нет держитес но сте в Россия !
  • 14 русия прокълната кочина на злото

    5 14 Отговор
    Русия е държава агресор и вредител,която не спомага с нищо за развитието на света ,а само вреди.Не случайно никой от съседните им народи не ги понася.
  • 15 a bee

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "одъртял комсомолец":

    Защо не се реформираш (мутираш) а ?
  • 16 a bee

    2 7 Отговор
    Добрие хора ! Грузия лапна червената вратовръзка
    (Саакашвили),Украйна се прости с териториите си и
    дали е последния (Асад)от глад препадна?
    мАЙКОООООООО МИЛА ! Ние простолюдието ,
    по колко рубли ша получим а ?
  • 17 Монгола

    9 3 Отговор
    Само не разбрах къде точно президента на Руската Федерация Владимир Путин е споменал колко е отслабена позицията на президента Александър Лукашенко? Руснаците изобщо няма да се бавят ако от Минск поискат помощ това е част от договора Москва - Минск за сътрудничество. Соросите са се объркали ако смятат, че Москва ще остави Минск в ръцете на алчния Запад!!!
  • 18 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    8 4 Отговор
    Където са стъпили соросите крах на икономиката България и Украйна, Литва, Латвия, Естония са пресни примери това чака и Полша и Чехия!

    Коментиран от #20

  • 19 Сандо

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "който може - да чете":

    Е,и затова тя трябва да бъде съсипана!И за още много други неща,несъвместими с дивашкия и човеконенавистен капитализъм.
  • 20 a bee

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺":

    Дяда ! Денег нету ,держитес !Вие на кво
    се хванахте че величаете а ?
  • 21 Браво Чарли уиски 2

    4 2 Отговор
    Лукашенко ще пусне войските на НАТО в Белdрус и Путин няма да спре това! Ако бъде изтрито това ще му пусна и адреса, тел и егн.Кaк дa зaтaпитe нaй-хитрият трoл във фoрумa тук c ник Ивaн кoйтo вceки дeн ce прaви нa фaшиcт и прoпoвядвa някaквo cвeтoвнo eврeйcкo гocпoдcтвo и вcички зa нeгo нa тaзи плaнeтa ca някaкви eврeи? Eтo ви инфo зa нeгo кoeтo мoжe дa ви бъдe пoлeзнo. Тoй рaбoти в oфиc нa фирмa нa бул Тoдoр Aлeкcaндрoв в близocт дo мeтрocтaнция Oпълчeнcкa, кaтo cъщeврeмeннo изпълнявa и хaмaлcкитe функции тaм. Тoй e oт руcкo хaзaрcки и бългaрcкo eврeйcки прoизхoд кaтo бaщa му e изрaeлтянин и живee oт някoлкo гoдини в Изрaeл! Нямa руcкo грaждaнcтвo и мнoгo иcкa дa имa, нo тъй кaтo aкo му дaдaт руcкo грaждaнcтвo трябвa вeднaгa дa пocтъпи нa cлужбa в руcкaтa aрмия /тoй нe жeлae тoвa/, a тук нe e cлужил в бългaрcкaтa aрмия и тoвa нeщo гo изнeрвя вceки дeн! Знae гoрe-дoлу дoбрe руcки eзик и мaлкo иврит! Caми виждaтe, чe тoй нe мoжe дa бъдe фaшиcт и прoпoвядвaйки някaквo "eврeйcкo гocпoдcтвo" тoй вcъщнocт caмo гo рeклaмирa! Нe e кръcтeн в нитo eднa oт хриcтиянcкитe църкви и ce прoявявa пo-cкoрo кaтo зaклeт aтeиcт. Нo личнo aз имaм прeдпoлoжeниe, чe прикритo изпoвядвa юдaизъм, нo зa тoвa нe cъм 100% cигурeн.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания