Отидете към основна версия

3 943 40

Пазарлъци: Германия иска втечнен газ от САЩ, за да избегне санкции за „Северен поток-2”

  • северен поток-2-
  • северен поток 2-
  • сащ-
  • германия-
  • втечнен газ-
  • газопровод-
  • русия

В замяна на това САЩ ще позволят безпрепятствено финализиране и използване на "Северен поток-2"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германското правителство е предложило да инвестира 1 милиард евро в два терминала за получаване на втечнен природен газ от САЩ в опит да убеди Вашингтон да се откаже от налагането на санкции по проекта за газопровода "Северен поток-2", съобщи БНР, позовавайки се на публикация в "Ди Цайт" (Die Zeit).

"В замяна на това САЩ ще позволят безпрепятствено финализиране и използване на "Северен поток-2", е заявил германският вице-канцлер и министър на финансите Олаф Шолц в писмо, адресирано до министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, изпратено в началото на август, посочва изданието. В писмото Берлин е подчертал, че "съществуващите правни възможности за санкции все още не са изчерпани".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви през юли, че Законът за противодействие на американските противници чрез санкции е актуализиран, за да включи и "Северен поток-2". От друга страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че санкциите на Вашингтон "гарантират нелоялна конкуренция", докато Берлин го възприема като „опит за изнудване“.

Въпросът за доизграждането на газопровода „Северен поток-2“ ще зависи от действията на Русия по случая с Алексей Навални. Това заяви пред медии говорителката на германското правителство Улрике Демер. Нямаме нова позиция по проекта. Ще се консултираме с партньорите от ЕС и НАТО за съразмерна обща реакция и ще вземем решение според руските изявления, отбеляза Демер. След като стана ясно, че Навални е бил отровен в Руската федерация с химическото оръжие "Новичок", в германското правителство имаше призиви към Меркел да спре проекта "Северен поток-2", за да санкционира по този начин Москва.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: