Last news in Fakti

8 Септември, 2020 17:20 3 244 37

Спирането на "Северен поток-2" би струвало на Германия милиарди евро

  • газпром-
  • северен поток-2-
  • газ-
  • германия-
  • алексей навални

Дискусиите за прекратяване на изграждането на газопровода започнаха във ФРГ след хоспитализацията на Алексей Навални

Спирането на "Северен поток-2" би струвало на Германия милиарди евро - 1
Снимка: shutterstock

Спиране на строителството на газопровода "Северен поток-2" в отговор на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални може да струва скъпо на германския данъкоплатец. Това предупреди председателят на Източния комитет на германската икономика Оливер Ермес, цитиран от вестник "Велт".

Проектът беше одобрен от всички отговорни нива в ЕС, включително и от националните власти на Германия, Швеция, Дания и Финландия, посочва експертът.

По думите му в момента не е възможно да се определи какви искове за обезщетения за нанесени щети ще възникнат от евентуална забрана на строителството на съоръжението, като всичко ще трябва да се реши от съда.

В "Северен поток-2" и неговото продължение - газопровода ОПАЛ, вече са инвестирани около 12 млрд. евро, припомня "Велт".

Дискусиите за прекратяване на изграждането на "Северен поток-2" започнаха в Германия след хоспитализацията на Навални, припомня ТАСС.

Германското правителство настояваше да не се смесват въпросите за Навални и строителството на газопровода. След като военните токсиколози съобщиха, че според тях Навални е бил отровен с вещество от групата на "новичок" тонът на Берлин обаче се промени и външният министър Хайко Маас заяви през уикенда, че се надява "Русия да не ни принуди да променим позицията си". Медиите разтълкуваха това изказване като заплаха със спиране на проекта.

Германия може да бъде изправена пред искове на частни компании за компенсиране на щети, ако строителството на съоръжението бъде спряно, предупреди днес Клаус Ернст, председателя на комисията на Бундестага (германския парламент - бел. ред.) по икономически въпроси и енергетика.

Същевременно при такъв сценарий има риск от увеличаване на цените на газа за потребителите, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От чувство за вина

    12 65 Отговор
    Германия вече десетилетия поддържа руските агресори.

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Бг истина!

    51 5 Отговор
    Махаха.Северния поток не може да бъде спрян,а нашия поток може! Калпави политици са в Бг.Не милеят за Държавата си!
  • 3 пич

    3 25 Отговор
    Меркель отказалась защищать «Северный поток-2»

    08.09.2020 16:02:38
  • 4 честен ционист

    20 1 Отговор
    Какво се кахърите - ще ви занулят и после елетронния шекел за всички.
  • 5 Така е

    41 3 Отговор
    Германия губи милиарди, а Краваристан печели. В България от 30 г. е така.
  • 6 Гошо

    44 2 Отговор
    Какво означават някакви си милиарди след като Демокрацията и евроГейските ценности са в опасност

    Коментиран от #8

  • 7 Справедлив

    44 3 Отговор
    Айде да видим сега дали немците са готови да изгубят милиарди и да подложат икономиката си на газово изпитанание---само за да угодят на САЩ в името на идиотските им желания...И то заради един палячо като Невални-който даже няма в Русия политическа тежест....

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    10 29 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Германия загуби два три пъти повече милиарди като спря атомните си централи по СОБСТВЕНО желание , без никой да я кара !! Освен това при икономика за 4700 милиарда трудно два три или пет милиарда ще имат съществено значение при заплахата да загубят десет пъти по толкова от американския пазар !! Та не ги мислите толкова немците !!

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    5 17 Отговор

    До коментар #7 от "Справедлив":

    И за теб коментар 8 !! И не забравяй , че те имат резервен план , в най-лошия случай могат да си отворят атомните централи за още 10-15 години и даже ще спечелят много повече !! От 2050 година така или иначе по закон в Германия изкопаеми горива няма да се ползват за НИЩО и НИКАКВИ , дори произведени от тях продукти !!

    Коментиран от #18, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 12udar

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Какво ще направи Германия-това не е работа на соросоидната сган !!!

    Коментиран от #13

  • 12 Абе

    19 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Русия да не ни принуди да променим позицията си".......само един немски мазохист може да си пожелае такова нещо, тя 1945г. ви принуди, едва ли ще е проблем да го направи пак!
  • 13 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #11 от "12udar":

    Още повече не е работа на русопитешкото стадо !!! Включително българската му част , основно мърша !!

    Коментиран от #16

  • 14 Враца Баце

    7 3 Отговор
    Германията просто ке изпозва случая за да договори мааааалко по - ниски доставни цени, които умножени по милиони домакинства, обществени сгради и производствени мощности ще спести мноооого манги, но поток ще има.
  • 15 Заради чужди интереси

    13 1 Отговор
    Яко свалиха гащите. Германия готова да подари милиарди на САЩ. По-н*акана работа трудно ще измислят.
  • 16 Хохохо

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ти като част от краварската мърша по стока ли си?
  • 17 Соросоид

    9 0 Отговор
    То май Путин не се е разбързал много със СП-2. Изглежда, че Русия тупкат топката и въобще не си дават зор. Дания, които до последно бавеха разрешителните се размърдаха, но отсреща им казаха - "да не се притесняват, нема нужда от бързане". Руснаците няколко пъти смениха собствеността на специализираните кораби, а тръбополагащия вместо през най-късия Северен път, заобиколи през Южна Африка, що така ? :)))))

    Коментиран от #23

  • 18 От немско

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Та в Германия няма нищо американско с изключение на военните бази но виж Китайското е над 70,%

    Коментиран от #21

  • 19 Гошо

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ти това затварянето и отварянето на АЕЦ като магазин за дрехи втора ръка ли го имаш или като мазето кога си претакаш зелето

    Коментиран от #22

  • 20 Rado

    2 7 Отговор
    Германия ще загуби милиарди евро, а Русия трилиони рубли.
  • 21 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "От немско":

    В Германия има много повече "американско" , отколкото можеш да си представиш даже , само петорката Епъл , Амазон , Фейсбук , Гугъл и Майкрософт правят оборот сто ПЪТИ по-голям от любимия ви Газпром , щото неговия е жалките 2-2,5 милиарда , а само Епъл продава телефони за повече , други неща отделно , за останалите няма да говоря ! Но по-лошото е , че Германия продава в САЩ повече от целия износ на Раша и на петрол и на газ , което вече прави избора мнооого лесен !!
  • 22 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Гошо":

    Ами специално на немските АЕЦ сигурно ще е по-лесно от твоето "зеле" !!! Че те и половината още работят , а другата половина искат само зареждане с гориво , всички останали системи са на 100% в готовност , да не мислиш , че са нарязани или зарязани на произвола като в матушката !!

    Коментиран от #24

  • 23 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соросоид":

    Щото от запада много се разиграха и взеха прекалено на сериозно да се взимат, та да се по успокоят, че току виж си изпочупили краката Щото то не било началото на 20 век, а на 21 и те се пообъркаха ,за това и руснаците им дадоха възможност, да по изтрезнеят ,да се опомнят Така де и те са хора
  • 24 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Да само с гориво т,то това трактор Беларус нали
  • 25 Барчо

    11 0 Отговор
    Спирането на Северен поток 2 ще струва на германците доста повече, отколкото някой може да си помисли. Няма да има само неустойки към руснаците, но ще има и доста други, като пропуснати ползи, фирмите изпълнители ще писнат и т.н. Да не говорим, че следващия газ, който ще купуват от обора ще бъде цифромания и цените ще фърчът нагоре на всичко. Като се почне от лапачката и се стигне до мерцедесите.
  • 26 Шарк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "От чувство за вина":

    На .....ти
  • 27 Иванов

    10 0 Отговор
    Това още веднъж доказва, че най-голяма изгода от отрвянто на Навални има САЩ, както и от отравянето на Скрипал? Апропо, къде са Скрипал? И въоще имали ги някъде по света? Да не би Америкните да са ги отровили, както най-вероятно се опитаха в Солсбъри? Защо слествието пиключи с индетефицирането на двама от ГРУ и е се заинтересува дали америкаските тайни лужби не са били наоколо?

    Коментиран от #28

  • 28 Шанса

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иванов":

    да се спре строителството на газопровода е нулев. Руския газ ще трябва да бъде заменен с говежд втечнен газ, който е скъп. Това ще смачка европейските икономики.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Шанса":

    Продължавай със опорките , те и корабите нямаше как да изгонят , а се изпариха за по-малко от 12 часа след обявяването на санкциите ! И то много по-леки от предстоящите !
  • 30 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "Шанса":

    И колко наивен и невеж трябва да си , за да си въобразяваш , че икономиките на ЕС зависят от някакъв скапан газ , дето е под 1/10 от световния и останалите производители се чудят какво да го правят ?? То и Турция щеше да се срива без руски газ , тръбите са готови от повече от година , а приятеля на Путя купува втечнен газ та се пука , а тръбите празни , сигурно щото иска да плаща повече , а ?? Хахаха !

    Коментиран от #31

  • 31 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ти се шегуваш, колега!

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "АНОНИМЕН":

    Да бе , шегувам се , той и султана се "шегува" , ама на Газпром им се отпаря зад...ка !!
    Чистата печалба на „Газпром“ за първото полугодие е спаднала 19,3 ПЪТИ !!!! Чистата печалба на „Газпром“ по международните стандарти за първото полугодие на 2020 година е спаднала 19,3 пъти в сравнение с аналогичния период на миналата година до 45,46 млрд. рубли, става ясно от отчета на компанията.

    Печалбата за периода, отнасяща се за акционерите на „Газпром“ е спаднала 25,4 пъти – до 32,919 млрд. рубли. Приходите от продажба са се свили с 28,8 % в годишно изражение - до 2,903 трлн. рубли. Загубата преди данъци е достигнала 16,806 млрд. рубли срещу печалба от 1,125 трлн. рубли за аналогичния период на миналата година.Оперативните разходи през първото полугодие са спаднали с 16 % в сравнение с аналогичния период на миналата година и са съставлявали 2,693 трлн. рубли.
    Чистият дълг на „Газпром“ за първото полугодие на 2020 г. е нараснал с 16 % и към 30 юни е съставлявал 3,68 трлн. рубли, според съобщението на компанията !!!!!!!
    Как е , а , дългове за 50 милиарда долара срещу печалба под милиард и постоянно намаление на обемите !!

    Коментиран от #37

  • 33 гост

    0 1 Отговор
    Frankfurter Allgemeine Zeitung за Северен поток 2: Газопровод срещу интересите на Германия ! Подкрепата на федералното правителство на строителството на Северен поток 2 от самото начало бе политическа грешка !! Това намали значително ефективността на европейската сплотеност срещу руската агресия , време е да се сложи точка !
    Решението за „Северен поток 2“ ще бъде европейско, а не немско . Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че какъвто и да е отговорът към Москва за инцидента с опозиционера Алексей Навални, то той трябва да се съгласува с европейските партньори. Той не трябва да бъде едностранен, от немска страна, съобщава във вторник агенция Bloomberg, позовавайки се на член на партията Християндемократичен съюз. Канцлерът на Грмания Ангела Меркел призова руското правителство да даде обяснение на ситуацията с Навални. Според нея опозиционерът е станал жертва на престъпление, а отровата от групата „Новичок“ в неговия организъм е определена точно.
  • 34 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    За един навални няма да спрат милиардни потоци, те не го спряха за измислен новичок ..сега пък за този опозиционер..няма да рискува Германия сициални помощи на талибанска сган..защото ще стане една цветна революция..
  • 35 ТЕ ОТКЪДЕТО СЕ ВРЪЩАТ

    0 0 Отговор
    КАКВО Е ЗА ГАРМАНИЯ И МЕРКЕЛ ЕДНИ МИЛИАРДИ КАТО МОЖЕ ДА НИ СЪСИПЕ НАС , НАШИТЕ РАБОТНИЦИ ЩЕ И ВЪРНАТ ЗАГУБАТА ................ ИНАЧЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ЗАГУБИ
  • 36 Рико

    0 0 Отговор
    Германия не може да си позволи да загуби милиарди(?). Въпросът обаче е дали Германия може да си позволи да НЕ загуби тези милиарди. За изтеглянето на красната армия,само дадените в брой бяха 10 милиарда марки. Можеше ли Германия да си позволи да не ги даде? Как щеше да изглежда днес страната.Не мерете всичко в пари!
  • 37 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Сега гледай в България какво става. Москва ще иска тоталната власт тук за да прибере парите от Европа.А заради газът,цените на "парното"ще станат извънземни. Много е лошо когато паразитът е по-голям от гостоприемника.
Новини по държави: