Отидете към основна версия

2 222 10

Еврокомисар: България и Северна Македония да намерят решение за разногласията

  • северна македония-
  • зоран заев

Оливер Вархей каза, че ако двете страни не се изяснят, ще бъде много трудно нещата да се придвижат напред, и подчерта, че сега е моментът да се постигне споразумение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В интерес на България и Северна Македония е да намерят решение за въпросите, които предизвикват разногласия, заяви днес еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, съобщи телевизия ТВ21.

Вархей каза, че ако двете страни не се изяснят, ще бъде много трудно нещата да се придвижат напред, и подчерта, че сега е моментът да се постигне споразумение, предава БТА.

"Виждам ангажираност от страна на Заев и Борисов и се надявам, че ще успеят да намерят решение, а доколкото знам, те работят върху това. Ще направим всичко, което можем, за да помогнем в процеса. Не е невъзможно да се намери решение. Не бих драматизирал прекалено този проблем, но все пак той е сериозен", посочи Вархей.

Еврокомисарят каза, че се надява всичко да продължи по план и първите междуправителствени конференции на Северна Македония и на Албания с ЕС да се организират в рамките на германското председателство на съюза до края на тази година.

"Разбирам, че това е деликатен въпрос. Бих ви помолил за търпение. Дипломацията дава резултати, видяхме това с Преспанското споразумение с Гърция и по други подобни сериозни въпроси. Всички вярваме, че добросъседските отношения на Северна Македония и България ще доведат до решение", изтъкна еврокомисарят.

Вархей беше на еднодневно посещение в Северна Македония ден след обявяването на докладите за напредъка на страните кандидатки за членство в ЕС. По-късно той отпътува за Албания.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: