Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 06:54 2 205 10

Еврокомисар: България и Северна Македония да намерят решение за разногласията

  • северна македония-
  • зоран заев

Оливер Вархей каза, че ако двете страни не се изяснят, ще бъде много трудно нещата да се придвижат напред, и подчерта, че сега е моментът да се постигне споразумение

Еврокомисар: България и Северна Македония да намерят решение за разногласията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В интерес на България и Северна Македония е да намерят решение за въпросите, които предизвикват разногласия, заяви днес еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев, съобщи телевизия ТВ21.

Вархей каза, че ако двете страни не се изяснят, ще бъде много трудно нещата да се придвижат напред, и подчерта, че сега е моментът да се постигне споразумение, предава БТА.

"Виждам ангажираност от страна на Заев и Борисов и се надявам, че ще успеят да намерят решение, а доколкото знам, те работят върху това. Ще направим всичко, което можем, за да помогнем в процеса. Не е невъзможно да се намери решение. Не бих драматизирал прекалено този проблем, но все пак той е сериозен", посочи Вархей.

Еврокомисарят каза, че се надява всичко да продължи по план и първите междуправителствени конференции на Северна Македония и на Албания с ЕС да се организират в рамките на германското председателство на съюза до края на тази година.

"Разбирам, че това е деликатен въпрос. Бих ви помолил за търпение. Дипломацията дава резултати, видяхме това с Преспанското споразумение с Гърция и по други подобни сериозни въпроси. Всички вярваме, че добросъседските отношения на Северна Македония и България ще доведат до решение", изтъкна еврокомисарят.

Вархей беше на еднодневно посещение в Северна Македония ден след обявяването на докладите за напредъка на страните кандидатки за членство в ЕС. По-късно той отпътува за Албания.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    21 3 Отговор
    Македония няма място в ЕС. Но щом и те се гаврят с България представете си колко сме изпаднали и колко авторитет имаме.
  • 2 Донро утро

    21 1 Отговор
    ЕК вече не може да ни казва нишо! Вие сте пълна излагация! Не ме интересуват въжделенията на Северняците. Няма да продадем България, за да ноже да крадвте евро чиновници! Как не ви е срам да ни изнудвате! #Булекзит
  • 3 След 13 годи в ЕС не сме държава

    16 1 Отговор
    отговаряща на условията за влизане в ЕС, какво остава за макетата...
  • 4 КОТарАК

    18 4 Отговор
    Боко изобщо не е човека и това не е правителството което може да се занимава с този въпрос. твърде некомпетентни и недалновидни са , като оставим че вече са и нелегитимни. заради Макед. въпрос сме преживели 2 нац. катастрофи ,ще ни причинят и много неприятности в бъдеще , защото те вече не са българи-съьнанието им е промито
  • 5 Не ни трябват изобщо предателите!

    19 0 Отговор
    Тези кърлежи неблагодарни трябва да се отстранят от Майка България и повече никога с нищо да не им се помага и съдейства! Търпим всякакви загуби заеади тях от много години.
  • 6 Дългият

    19 0 Отговор
    Вархей,компромис с исторически доказани неща не може да се прави...Обща история и език и да влизат където си искат...
  • 7 Поп Алигорко

    11 2 Отговор
    Няма държава Северна Македония ! Това е Вардарска България !!!
  • 8 ха-ха

    5 1 Отговор
    Тия, двамата от снимката, къде търсят решението? Явно, между Гоце Делчев и Хампарцумян :-) Да не стане, 'паметник' за 'чекмедже' /кон за кокошка/?
  • 9 Перо

    10 0 Отговор
    Молител за присъединяване към ЕС е С.Македония и съответно тя трябва да изпълни всички предварителни условия,вкл. да реши противоречията със съседните страни и най-малко могат да налагат неприемливи условия и измислени “факти” към преговарящите страни. Ако се придържат към кражба на история,антична нация и македонски език,не е нужно да кандидатстват за членство в международната организация и да вкарват стари и нерешени конфликти. Процедурите са ясни и никой евродепутат не може да оказва натиск или да прави опит за неспазване на процедирите и да протежира кандидати.
  • 10 един от многото

    8 1 Отговор
    Господин Вархей , Вие с македонец спорили ли сте? Изобщо македонец вижда ли ли сте , питам аз и отговор не чакам.
Новини по държави: