Отидете към основна версия

29 Октомври, 2020 13:08, обновена 29 Октомври, 2020 13:08 13 751 290

Терор! Три жертви на атака с нож в Ница, жена е била обезглавена

  • франция-
  • ница

По-рано този месец учител по история бе обезглавен в Париж заради урок с карикатури на пророка Мохамед

Снимка: Shutterstock

Жена е била обезглавена от нападател с нож, който убил още двама души в църква във френския град Ница днес, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Кметът Кристиан Естрози определи случилото се като тероризъм и уточни, че атаката е станала в или край базиликата Нотр Дам. Полицията е задържала нападателя, който в момента е болница.

Естрози съобщи, че той крещял „Аллах акбар“, дори след като е бил заловен от органите на реда. Прострелян е, но е жив.

Няколко души са ранени. Източник от полицията по-рано съобщи, че жена е била обезглавена. За това заяви и френският политик Марин льо Пен.

По-рано този месец учител по история бе обезглавен в Париж заради урок с карикатури на пророка Мохамед. Не е ясно дали днешната атака е свързана с убийството на Самюел Пати.

Убийството на учителя разтърси страната. В отговор френският президент Еманюел Макрон оповести, че силите за сигурност вече ще действат по-остро срещу ислямистите. Освен това Макрон се обяви в подкрепа на свободата на изразяването, включително в защита на правото на медиите да публикуват карикатури на ислямския пророк.

В редица ислямски държави, начело с Турция, последва вълна на антифренски протести и бойкот на френски стоки. Франция отзова посланика си в Турция, след като турският президент Ердоган препоръча на Макрон "да се лекува при психиатър". А вчера френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" публикува карикатура на Ердоган.

„Достатъчно. Време е Франция да се освободи от законите на мира и окончателно да изтрие ислямо-фашизма от територията си“, каза Естрози.

Президентът Еманюел Макрон се очаква по-късно да посети Ница.

Междувременно френската полиция съобщи, че нейни служители са ликвидирали мъж в Авиньон – на около 250 км западно от Ница.

Според местни медии той заплашвал минувачи с нож с викове „Аллах акбар“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази в Туитър пълна солидарност с Франция и нейния народ след нападението в Ница:

"Мислите ми са с жертвите на тази ужасяваща атака и техните близки. Цяла Европа е с вас", заявява той.

"Силно съм шокиран и натъжен от новината за ужасния атентат в Ница", пише председателят на Европейския парламент Давид Сасоли:

"Цяла Европа усеща тази болка. Длъжни сме да се обединим срещу насилието и тези, които го подбуждат и сеят омраза", допълва Сасоли.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече "ужасна трагедия" днешната терористична атака във френския град Ница. Песков отказа да направи допълнителни коментари по въпроса, подчертавайки, че сега Москва проверява информацията относно трагедията.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: