30 Октомври, 2020 09:05 2 089 12

Проф. Радулов: Свидетели сме на терористи, които действат самостоятелно

  • проф. николай радулов-
  • ница-
  • тероризъм

Според него извършителите действат сами

Проф. Радулов: Свидетели сме на терористи, които действат самостоятелно - 1
Кадър бТВ

"Този тип тероризъм, на който сме свидетели, е много труден за идентификация, тъй като става дума за хора, които работят самостоятелно. Те са обработени чисто психологически със съответната пропаганда от каналите, които има и "Ал Кайда" и "Ислямска държава", работят с подръчни средства. Това коментира експертът по сигурността проф. Николай Радулов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Втори терористичен атентат с обезглавен беше извършен вчера във Франция. След убийството на учителя, показал карикатурите с пророка Мохамед, мишена стара църква в центъра на Ница. Убити са трима души, сред които и жена, която е обезглавена.

"Тук няма групи, индивидуален е извършителят. Оръжието, което е използвал е нож, който можеш да си купиш от всеки магазин. Това е трудно за проследяване", посочи проф. Радулов.

Според него, ако трябва да се говори за предотвратяване на този тип престъпления, би трябвало да говорим за високи технологии, за много полиция на терен на улицата, за включване на системите на наблюдение на изкуствен интелект, както напоследък става в Москва.

Това са много пари на данъкоплатците и сравнително ниска гаранция за безопасност на първи етап, посочи експертът.

"При последния случай говорим за определени умения, тъй като да прережеш на човек гърлото не е толкова лесно. Изисква се подготовка, да отделиш главата от тялото не е толкова лесно. Това специалните части много добре го знаят и се тренират за тези неща", обясни проф. Радулов.

"За французите има значение какво казва Макрон, но за потенциалните извършители няма никакво значение. Той ще заяви и ще го изпълни – да поддържа строги мерки, да увеличи бюджетите за сигурност, но това не е от решаващо значение за тази обстановка, в която са попаднали", допълни той.

По думите на професора, проблемът е свързан по-скоро с мигрантите и миграцията, с големи обособени групи от мюсюлмани във Франция, както и с невъзможността на която и да е полиция по света да наблюдава толкова много вероятни обекти.

"Това е социален проблем, държавата трябва да измисли и да изпълни политики, свързани с размиването на тези общества", отбеляза проф. Радулов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 7 Отговор
    Ето го и тоя масон дезинформатор. Свидетел си на ръгане на овците по кошарите за предстоящото стригане.
  • 2 факти

    13 2 Отговор
    Аман от експерти на диван. Проблемът тук е с нелегалната имиграция. Този тунизиец нелегално е минал Средиземно море. Който го е пуснал от Лампедуза да си вее байрака по Европа, той носи отговорност и там трябва да се затегнат мерките!
  • 3 13м34

    2 3 Отговор
    "Cпoрeд нeгo, aкo трябвa дa ce гoвoри зa прeдoтврaтявaнe нa тoзи тип прecтъплeния, би трябвaлo дa гoвoрим зa виcoки тeхнoлoгии, зa мнoгo пoлиция нa тeрeн нa улицaтa, зa включвaнe нa cиcтeмитe нa нaблюдeниe нa изкуcтвeн интeлeкт......."
    Ето ви целта на "преселението на народите в 21-ви век". Това е истинската цел. Да се контролира всеки за всичко. Да няма измъкване. Ще правиш каквото иска СИСТЕМАТА, инак те зачертават от нея, което е равносилно на смърт.
    И тоя ковид-ужасТ и той е за това. Ваксинационен паспорт за всички. Който не иска ваксина, не може да бъде приет на работа, не може да се вози в обществен транспорт, не може да ходи до магазин, не може да ползва заведения и прочее. И това е само началото.
  • 4 Винги има но

    5 0 Отговор
    Много точни думи, но с някой неща не съм съгласен. Какво обучение са минали двамата строители, които нарязаха и изхвърлиха в Негован възрастната двойка. Всеки е потенциален терорист стига да му се повлиява в определена насока. Дали с нож, кола даже и с чук може да се извършват такива убийства и решението не вярвам да е в следене на всички граждани и полицай на всеки ъгъл, а ограничаване на каналите за комуникация на подстрекателите, но това не е толкова удобно, колкото следене и контролиране на масата.

    Коментиран от #10

  • 5 адаша

    5 1 Отговор
    Баце танцуваше с арабухите . Със сабя . Пазете се! Опасно е !
  • 6 Перо

    7 0 Отговор
    “Този тип тероризъм е много труден за идентификация”, но за сметка на това е много лесен за превантивни действия,като недопускане,на територията,на такива лица и бърза депортация на другите,не минали сложната процедура за гражданство!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аве Адолф Хайл

    7 0 Отговор
    Тaм къдeтo имa мюcли , имa и прoблeм , тoвa ca cвeтoвнo извecтни фaкти . Мaкрoн и Мeркeл ca хoрaтa , кoитo нaпълнихa Eврoпa cъc вcякaквa cмeт, и прoмeнихa eтничecкaтa и рeлигиoзнa кaртa нa кoнтинeнтa . Ceгa щe cърбaт пoпaрaтa и вcички щe плaтим мнoгo cкъпo зa прoчиcтвaнeтo нa Eврoпa oт тeзи иcлaмиcти - тeрoриcти , зaщoтo вceки eдин oт тaя cмeт , e пoтeнциялeн и възмoжeн тeрoриcт .
  • 10 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Винги има но":

    Толкова точно е казано...ыКато нищо не е казано!Вероятно на него е ЗАПОВЯДАНО да ви отдалечи от Истината!Дали някой от вас може да проникне по дълбоко в причините довели до постоянните атентати във Франция,а не да се оплете в Емигрантите на меркел....
  • 11 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЕДИН ОТ ХИЛЯДИТЕ НИ ПРОФЕСОРЕТА СЪС САМОЧУВСТВИЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ !!! " СТАРО КУЧЕ -НА СТАРО ЛАЕ " !!! ВСЕКИ ДЖИХАДИСТ- УБИЕЦ Е ФОРМИРАН В ОПРЕДЕЛЕНА ДЖАМИЯ ОТ ОПРЕДЕЛЕН МЮФТИЯ И СЪС СЪУЧАСТИЕ НА БАЩАТА !!! ЛИКВИДИРАНЕ НА ВСЕКИ И ВСИЧКО СЪПРИЧАСТНО- Е ДЕВИЗЪТ НА СПЕЦНАЗ !!!!!!!!!!
  • 12 факт

    0 0 Отговор
    ДНЕС ЕДИН МИНА ГРАНИЦАТА С МРЪСНА ГАЗ И ГО СПРЯХА ЧАК СЛЕД ЧАСОВЕ , А МОЖЕШЕ ДА СЕ ВЗРИВИ И ЗА КОЛИ КОГО ТО СИ ИСКА ПО ПЪТЯ! Е ТОВА Е ТИКВИСТАН!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове