Отидете към основна версия

4 307 38

По Коледа стават чудеса! Има сделка за Брекзит

  • брекзит-
  • сделка-
  • ес-
  • великобритания-
  • търговия

Постигнато е историческо споразумение

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение за търговските отношения след Брекзит, след месеци на изтощителни преговори, предадоха британските медии.

От Лондон обявиха, че е постигнато споразумение и „сега можем да се възползваме от фантастичните възможности, които са ни на разположение”. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също потвърди новината и посочи, че е постигната „справедлива и балансирана" сделка.

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Именно това бе последният препъни камък в преговорите между Лондон и Брюксел. Риболовът предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката. Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред.

Няколко дни преговорите се водеха на най-високо ниво – между председателя на ЕК и британския премиер Борис Джонсън. ЕС и Лондон запазват сътрудничеството си в противодействието на престъпността, включително на тероризма. Предвижда се сътрудничеството по сигурността да бъде прекратявано при установяване на злоупотреби с човешките права. На референдума през 2016 година близо 52% от гласувалите британски граждани поискаха страната им да напусне Европейския съюз. Вече и официално са уредени търговските отношения между страната и европейската общност след преходния период.

"Това е фантастична новина за нашите семейства и бизнеси във всяка част от Обединеното кралство. Подписахме първото споразумение за свободна търговия, базирано на нулеви мита и нулеви квоти, което някога е било постигано с ЕС. За рекордно време и в условия, представляващи изключително предизвикателство, постигнахме тази страхотна сделка за цялото Обединено кралство, която защитава целостта на нашия вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него", заяви източник от "Даунинг стрийт", цитиран от "Ройтерс". От 1 януари 2021 г. ще има широкообхватни и сериозни последици за публичните администрации, предприятията и гражданите, независимо от резултата от преговорите. Тези промени са неизбежни и заинтересованите страни трябва да се подготвят за тях, посочиха по-рано от Европейската комисия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: