Отидете към основна версия

7 546 26

Ким Чен Ун има "подарък" за новия американски президент

  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • джо байдън-
  • подарък-
  • ракети-
  • сащ-
  • армия

Пхенян посочи, че "Америка си остава враг", независимо кой е президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Малцина ще съжаляват за излизането на американския президент Доналд Тръмп от Белия дом, но на лидера на КНДР Ким Чен Ун определено ще му липсва, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt. В крайна сметка той му позволи да прави каквото си иска. При него Северна Корея мина в първа лига сред ядрените сили. И сега лидерът на Пхенян има подарък за встъпването в длъжност на новия държавен глава на САЩ Джо Байдън – оръжейна програма, достойна за суперсила, пише агенция "Фокус".

Ким Чен Ун и Доналд Тръмп подписаха декларации с красиви думи за „Корейски полуостров без ядрено оръжие“. Без да им мигне окото, първоначално представителите на КНДР се отказаха от тестове и изпълнение на нови проекти, но след това просто продължиха да се въоръжават. През 2017 г. Тръмп написа в социалната мрежа Туитър, че Северна Корея никога няма да има междуконтинентална ракета. Днес Ким Чен Ун има три такива прототипа, единият от които по-мощен от другите, както и подобрена ядрена бомба и може би дори водородна бомба. „Към края на ерата на Тръмп Ким стана несравнимо по-силен във военно отношение, отколкото когато Доналд Тръмп положи клетва“, подчертава вестникът.

Сега „прекрасните времена“ свършиха и Ким Чен Ун обобщи изминалия период на конгреса на своята партия. Той заяви, че Америка остава „главният враг“ на страната му, „независимо кой управлява там“, и обяви, че има подарък за встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън, а именно програма за оръжия, достойна за държава-суперсила.

Става дума за разработването на балистична ракета с множество бойни глави с обсег на действие 15 хиляди километра, както и хиперзвукови ракети – с каквито разполагат само САЩ, Китай, Русия и Индия, разузнавателен спътник, тактическо ядрено оръжие и бойни безпилотни летателни апарати. Подготовката за изпълнението на тези проекти започна по време на президентството на Тръмп, отбелязва вестникът. В залата, където се провеждаше партийният конгрес, бе окачен портрет на севернокорейския лидер, на който той е изобразен в униформата на маршал. Ким Чен Ун се държи така, сякаш е достигнал „военна зрялост“ - и това е вярно, заключава Die Welt.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: