9 Февруари, 2021 13:54 3 934 9

През 2020 г. Северна Корея е развивала ядрената си програма

  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • армия-
  • ядрена програма-
  • ракети-
  • отбрана

Пхенян е произвеждал ядрени материали и е подобрил инфраструктурата си за балистични ракети

През 2020 г. Северна Корея е развивала ядрената си програма - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Корея е поддържала и развивала ядрената и ракетните си програми през миналата година, въпреки наложените международни санкции, показва поверителен доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Според доклада, съставен от независими наблюдатели на спазването на наложените на Северна Корея санкции, Пхенян е произвеждал ядрени материали, поддържал е ядрени обекти и е подобрил инфраструктурата си за балистични ракети. Освен това страната се е опитвала да се сдобие с материали и технология за тези програми от други страни, пише Новини.бг.

Годишният доклад на комисията беше представен само седмици след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън. Говорител на Държавния департамент заяви вчера, че администрацията планира нов подход към Северна Корея, включително пълно преразглеждане, с участието на съюзници, на вариантите за оказване на натиск и потенциала за бъдещи дипломатически действия. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха три пъти в периода 2018-2019 г., но не успяха да постигнат напредък нито по отправените от Вашингтон призиви към Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, нито по севернокорейските искания за прекратяване на санкциите.

През миналата година Северна Корея показа на военни паради нови ракети с малък и среден обсег, изстрелвания от подводници ракети и междуконтинентални балистични ракетни системи, според доклада на ООН. Според заключенията на неназована страна членка е много вероятно размерите на севернокорейските ракети да позволяват инсталирането на ядрени бойни глави на балистичните ракети с голям, среден и малък обсег. Страната членка обаче "заяви, че не е сигурно дали КНДР е разработила балистични ракети, които могат да издържат на топлината, генерирана при повторното навлизане" в атмосферата, се отбелязва в доклада.

През последната година Северна Корея не е извършвала ядрени или ракетни опити, но "обяви, че се подготвя за изпитанията и производството на нови бойни глави за балистични ракети и разработването на тактически ядрени оръжия". Според доклада на ООН през изминалата година Пхенян и Техеран са подновили сътрудничеството си в областта на разработването на ракети с голям обсег, предаде Франс прес. Независимите наблюдатели се позовават в доклада си на информация за такова сътрудничество, получена от страна членка. Иран обаче отрича съществуването на такова сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекел

    11 2 Отговор
    Е са си бa мaмата
  • 2 Ами...

    10 5 Отговор
    Хората си правят ракетки с 12 000 километра обсег,искат независимост какво толкова!

    Коментиран от #4

  • 3 A България какво е развивала

    10 1 Отговор
    Попитайте политиците и колко пари са взели и откраднали
  • 4 Олбрайт

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ами...":

    Каква наглост да искаш независимост!
  • 5 ****

    12 3 Отговор
    С.корея е суверенна държава,и има същите права както взяка друга държава .Има правото да избира пътя си на развитие и въоръжение каквото тя прицини според нейните нужди. Никой няма право да се намесва във вътрешните и работи.
  • 6 Що така бе Ким?

    10 5 Отговор
    Какви наглеци! Вашингтон им забранява да се развиват, а те продължават най-нахално. Санкции!
  • 7 Clyde Wyncham

    0 2 Отговор
    Русия усъвършенства от 100 г ядрените си оръжия и трепери има икономика като на Нигерия а за малка комунистическа бедна Северна Корея какви ли свръх секретни ядрени технологии е направила за една година с икономика като на Америка и Китай взети заедно дай да се заселим в богата северна корея
  • 8 Преминаващ оттук

    6 2 Отговор
    Ей, много ви е страх от тази Северна Корея. Досега говорехте колко са технически изостанали. Пасяли трева, че нямат какво да ядат. Управляващият режим там бил много лош.
    А какво се оказва. Хората си имат и ядрена програма. И балистични ракети. И военна промишленост. Заводи, селско стопанство. Все отрасли в които работи населението им на страната. Докато в България почти всичко е унищожено и изпокрадено след 89г. Образованието е пълен батак. Достатъчно е човек да излезе малко навън за да види на колко български висши учебни заведения дипломите се признават. Ударили сме дъното от всякъде по всички класации. Страната ни е рай за всякакви мошеници и крадци. То не са схеми за присвояване на пари. То не е чудо. Бели якички. Чиновници повече от работещите хора които им изкарват и на тях заплатите.
    Хубаво е да погледнем реално на нещата. Пък тогава да слушаме пропагандата за Северна Корея с която ни обливат непрекъснато. Във всяка държава си има добри и лоши страни.
    Ако не е Русия ще е Северна Корея или Китай.

    Коментиран от #9

  • 9 карамфила

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Преминаващ оттук":

    Не вярвайте на пропагандата на запада.Има клип в тубата сниман от дрон над Пхенян,няма да повярвате на ушите си как се е развила тази бедна и гладна страна. Разлика между СК и ЮК няма.
Новини по държави: