9 Март, 2021 10:36 7 512 31

САЩ имат план за убийството на Ким Чен Ун

  • северна корея-
  • сащ-
  • план-
  • убийство-
  • ким чен ун-
  • южна корея-
  • война-
  • разузнаване

Ким Чен Ун може да бъде убит от американски и южнокорейски спецчасти

САЩ имат план за убийството на Ким Чен Ун - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пентагонът има план за действие в случай на изостряне на военната конфронтация между САЩ и Северна Корея, включително до убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, пишат американските медии. Съществуват обаче опасения, че дори местна схватка може да прерасне в мащабна война. Какъв е американският план за операции 5015 (OPLAN 5015) и защо не отговаря на Южна Корея, пише Frognews.bg.

„Ето какво трябва да запомните: въпреки че новият план беше съсредоточен не върху стратегически военни действия, а върху ограничена война, изпреварващо недоволство може да се развие от малка престрелка до мащабен въоръжен конфликт“, пише американското списание The National Interest. Според авторите на материала лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун има много начини да води война със съседите си: той може да използва командоси или кибер оръжия, или да заплашва враговете си с оръжия за масово унищожение.

Ким може да бъде убит от американски и южнокорейски специални сили или погребан в подземния си команден пункт с бункерна бомба, други прецизни оръжия могат да унищожат командните му пунктове и ядрените съоръжения, се казва в статията. Поне звучи като план на Америка за следващата корейска война, посочва The National Interest. И тъй като Северна Корея провежда нова вълна от изпитания на балистични ракети, а американските и южнокорейските сили практикуват унищожаването на ядрените съоръжения на Северна Корея, планът става все по-належащ, казват някои наблюдатели. Американският план за операции 5015 (OPLAN 5015) остава класифициран. Части от този документ са публикувани в японската и южнокорейската преса. Но подробностите, които се появиха, показват, че през 2015 г. е възприет нов подход към стария проблем за борба със Северна Корея и нейния огромен арсенал от конвенционални и неконвенционални оръжия.

В продължение на много години се очакваше, че втората корейска война ще прилича на първата, тоест конвенционална война на големи части и формирования, при която американските и южнокорейските сили първо ще спрат врага и след това ще отмъстят срещу Северна Корея. Но според съобщенията OPLAN 5015 възприема подход, основан на ограничени войни, специални сили и прецизни оръжия, което означава, че планът е да участва във война, основана на форми и техники на 21-ви век. Японският вестник Asahi Shimbun съобщава през 2015 г., че планът наподобява провеждането на партизанска война с убийствата на висшите служители на КНДР от специални сили и целенасочени атаки срещу ключови цели. Целта беше да се консолидират няколко стари военни планове, да се минимизират загубите при евентуална война и дори да се подготви за хипотетичния колапс на севернокорейския режим.

Най-важното е, че концепцията OPLAN 5015 предвижда възможност за превантивен удар срещу Северна Корея. Рискът от ескалация на конфликта в тази посока се увеличава поради факта, че местните провокации от страна на КНДР непрекъснато се увеличават. OPLAN 5015 формулира как Съединените щати и Република Корея ще реагират на тези заплахи и, ако ескалират, ще отговорят на севернокорейската ракетна и ядрена ракетна заплаха Отзвук от това може да се види в ежегодното учение между САЩ и Южна Корея, наречено Foal Eagle, в което работят над 300 000 военнослужещи в продължение на два месеца компютърно симулирано обучение. Позовавайки се на корейската информационна агенция Yonhap, The Washington Post съобщава, че „обединените сили ще изпълнят и новия си 4D оперативен план, който подробно описва превантивни военни операции на съюзниците за локализиране на ракетните войски и прекъсване на ракетните удари, унищожаването на ядрения ракетен арсенал на Северна Корея ". Специалистите в областта на оперативното и стратегическото планиране по своето естество приемат най-лошия сценарий, но те също така предлагат да се предоставят на първите вземащи решения няколко начина да отговорят на криза въз основа на най-вероятния начин на действие на врага, като същевременно се взема предвид най-опасната версия за развитието на събитията.

В същото време е трудно да се разбере как въоръжените сили на Република Корея ще играят водеща роля в конфликта, ако в случай на война Сеул няма военен оперативен контрол. Ако това на практика означава, че корейските войници ще участват основно в сухопътна война, а американските военни ще предоставят военноморска и въздушна подкрепа, както твърдят някои военни експерти, тогава в Сеул казаха, че такъв план трябва да бъде преразгледан. Тук има и чисто политически въпроси, особено за онези държави, които ще пострадат в случай на нападение от Северна Корея. Според репортери южнокорейските законодатели бяха бесни през 2015 г., когато правителството им отказа да им съобщи подробностите за OPLAN 5015. „Въпреки че новата схема е фокусирана не върху широкомащабен конфликт, а върху ограничена война, превантивният удар може да доведе до катастрофална ескалация на ситуацията и да се превърне от малка престрелка в мащабна война“, се казва в редакционна статия в The Korea Times. „Документите за стратегическо планиране имат най-висока класификация на секретността, строго ограничен кръг от оперативен персонал на генералните щабове има право да ги разработва, плановете за използване на войски (сили) са напълно известни само на няколко лица от висшите военни -политическо ръководство на държавата. Следователно, никакви фрагменти от тези документи не могат да бъдат на разположение на медиите. Също така особеностите на плановете за използване на войски не могат да станат обект на открито обсъждане", обясни пред Gazeta.Ru генерал-лейтенант Валери Запаренко , бивш заместник-началник на Главното управление на операциите на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ.

Следователно, според военния лидер, различни видове документи като OPLAN 5015 не могат да се считат за истински разработки. Най-вероятно това е или елемент на оперативно-стратегическа маскировка (в този случай щабът разработва планове за фалшиви операции, чието съдържание след това умишлено се съобщава на врага), или набор от някои политически сигнали за Ким Чен Ун . Що се отнася до решението на проблема с поемането на пълен контрол над дадена страна от специални сили и точни удари, по този начин американците се бият в Афганистан от почти 20 години. Нито една от оперативно-стратегическите задачи, както е известно, не е решена от тях през този период от време, припомни генерал Запаренко. А Ким Чен Ун не е толкова наивен, смята военният лидер, за да не дублира националната система на държавната и военна администрация, системата на командните пунктове на оперативно и стратегическо ниво и арсеналите за съхранение на ядрени оръжия. Като се има предвид опитът от първата война на Корейския полуостров, Ким Чен Ун вероятно е погребан толкова дълбоко, че активите му не могат да бъдат достигнати от антибункерни бомби. Решаването на севернокорейския проблем с един прецизен удар и с помощта на силите за специални операции е стратегическо приключение, сигурен е Запаренко.

Що се отнася до оплакванията на представителите на Южна Корея от липсата на "военен оперативен контрол", в случая не може да бъде иначе, смята генералът. Съществуват различни степени на подчинение - пряко подчинено, оперативно подчинено, прикрепено и поддържащо. Войските и силите на Република Корея, ако са включени в коалиционната групировка на равна основа с въоръжените сили на САЩ, могат да бъдат оперативно подчинени само на американския командир. Няма друг вариант от Първата световна война, когато американците много остро повдигнаха въпроса за подчинението на дивизиите, пристигащи отвъд океана - само американски генерал може да командва части и формирования на въоръжените сили на САЩ. Така че южнокорейските военни няма за какво да се оплакват. По същия начин въпросът за субординацията е решен на европейския континент, припомня генерал Запаренко.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким Чен Ун

    48 6 Отговор
    И аз имам план,но няма да ви го кажа!
  • 2 Johansson

    38 5 Отговор
    И да ко ликвидират нищо няма да направят, сестра чу управлява и ще стане страшно.
  • 3 Генералът

    5 10 Отговор
    Диктатура.
  • 4 Питам

    86 7 Отговор
    Ама САЩ освен за убийства,погроми,войни и кръвопролития могат ли за друго да правят планове...????

    Коментиран от #14

  • 5 УМНАТА

    52 7 Отговор
    Хубаво да помислят да не плачат после
  • 6 Буко Баламата

    49 7 Отговор
    Абе какъв план бе,вие белият дом не опазите а Кам ще трепети.Това не е Холивуд.
  • 7 хъхъ

    48 7 Отговор
    ДемоНкрация! Колко демократично е да убиеш лидер на друга държава...
  • 8 Софиянец

    7 36 Отговор
    Кой чете руски парцали като нешанал интерест?!
  • 9 JEB

    11 5 Отговор
    най-вероятно на един полк морска пехота са им зачислили лопати да го изкопаят и убият с приклади в случай на нужда

    Коментиран от #24

  • 10 Вера

    53 6 Отговор
    Не разбирам , трябва ли да е нормално, когато сащ искат да убият някой?
  • 11 терористи

    44 8 Отговор
    И това ако не е престъпно , да съставяш планове за убийства , на когото и да било , какъвто и да е той, айде му кажи. САЩ са доказани престъпници в политически план.
  • 12 яяяя

    33 3 Отговор
    Те техните си президенти трепят, какво остава за чуждите!
  • 13 Хичо

    13 15 Отговор
    Той скоро сам ще се гътне от плюскане...
  • 14 Гошо

    16 12 Отговор

    До коментар #4 от "Питам":

    Хората мислят във всички посоки. Други мислят, като щрауси, с глава в пясъка и оголени задни части. Те могат да си позволят да мислят, защото имат и армия и всичко друго. Ние за съжаление сме щраус.
  • 15 Ама вие от факти

    3 5 Отговор
    Знаете за плана? Бухахаххаха
  • 16 БСП.....КОМУНЯГИТЕ

    8 18 Отговор
    ЗА КВО ДА ГО ТЕПАТ...ТОЙ Е ЕКЗОТИКАТА НА СВЕТА, ЗАЕДНО С БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    23 3 Отговор
    Планове да искаш ! За Кастро, за Алиенде, за Нориега, за Кадафи, за Чавес, за Садам....

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    26 3 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ Х@Й‼":

    За Асад, да последва съдбата на Кадафи. Но руснаците им объркаха сметките.И Хилъри не можа истерично да ръкопляскат на физическото премахване на Асад, както стори това пред камера докато гледаше видеото с убийството на Кадафи.

    Коментиран от #20

  • 19 ****

    23 3 Отговор
    Е те и руснаците имат ядренни бомби,наричат и Путин,че бил диктатор и заплаха за обора,айде да ги видим тези дебили какво ще направят срещу Русия,ама за там голям страх ги тресе дори като си го помислят. А за С.К.могат да забравят тези планове,първа ще пострада Ю.К.и те го знаят това,а обора няма как да използва ядрени ракети,защото С.К. граничи с Русия и Китай и обора ще го отнесе като бръмбър сламка.

    Коментиран от #30

  • 20 БАЙ Х@Й‼

    23 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    При плана с Асад най-подлото бе , че САЩ му обещаха ВСИЧКО само и само да им даде достъп до връзката си с Кадафи ( благодарение на което го локализираха и ликвидираха), а после решиха да затворят устата ( и очите) и на Асад !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 САЩ са нагли подлеци

    12 1 Отговор
    Ще си го получат..

    Коментиран от #23

  • 23 Докато има

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "САЩ са нагли подлеци":

    шайката на банкстерите от наднационалния капитал, основно окопан в САЩ, светът ще бъде в опастност. Те са режисьорите на всички войни и бедствия по света. Този цирей трябва да се изреже. А хората са като всички други по света.
  • 24 Сух

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "JEB":

    В уикито пише, че серерна Корея е най-голямата военна структура в света.. По-вероятно е да са снабдени с лопати, да се самозаравят.
  • 25 Killer

    8 0 Отговор
    Бяс ги хваща, че не могат да го пипнат даже.
  • 26 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    И ОБРАТНОТО ВАЖИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 27 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ , ЧЕ ЧЪК НОРИС МОЖЕ ДА УБИЕ КОРЕЙСКИ ЦИКЛОП С УДАР МЕЖДУ ОЧИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Тодор Колев

    2 0 Отговор
    Холивуддддддд
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ХИХИХИ

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "****":

    хо-хо-хо....пич,макар и на мен да не ми се иска,но САЩ се изравнят Русия точно за един ден....айде,щото са Русия може и 2 дена да минат....и аз не ги обичам мн мн краварите,ама армията им е на светлинни години напред пред руската....само за сведение ще ти кажа че янките имат най-малко 10 самолетоносача и в пъти повече ядрени подводници,с които ще изтържат Русия.....за жалост е факт,може да се прочете....
  • 31 Лош превод

    1 0 Отговор
    Много лош превод от английски, вероятно с Гугъл преводач Благодаря :)
Новини по държави: