Отидете към основна версия

3 163 20

Северна Македония очаква решение след изборите в България

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • българия

Зоран Заев е оптимист

Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония ще намери решение на въпроса с България след изборите в страната. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Слободен печат.

Мнението на Заев е, че за страните от Западните Балкани няма алтернатива на влизането в ЕС. Посочва се, че реформите в страната се правят за доброто на младите хора, което е довело и до приятелство с Гърция.

Припомня се, че преди една година беше взето решение за старт на преговорите. България настоява първо да бъдат решени двустранните въпроси, преди да се премине към разговорите.

Заев заяви, че това не е приятелска позиция. Според него тя се основава на наближаващите избори в страната, когато политиците не действат много прагматично.

Премиерът смята, че решение с България ще бъде намерено и че двете държави ще продължат своето сътрудничество. Очаква се между двете страни да има допълнително сътрудничество в различни сфери.

Северна Македония признава всички европейски идентичности и няма претенции към България. Признава се, че България е първата държава, призналa Македония.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: