9 Февруари, 2021 15:26 3 139 20

Северна Македония очаква решение след изборите в България

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • българия

Зоран Заев е оптимист

Северна Македония очаква решение след изборите в България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония ще намери решение на въпроса с България след изборите в страната. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Слободен печат.

Мнението на Заев е, че за страните от Западните Балкани няма алтернатива на влизането в ЕС. Посочва се, че реформите в страната се правят за доброто на младите хора, което е довело и до приятелство с Гърция.

Припомня се, че преди една година беше взето решение за старт на преговорите. България настоява първо да бъдат решени двустранните въпроси, преди да се премине към разговорите.

Заев заяви, че това не е приятелска позиция. Според него тя се основава на наближаващите избори в страната, когато политиците не действат много прагматично.

Премиерът смята, че решение с България ще бъде намерено и че двете държави ще продължат своето сътрудничество. Очаква се между двете страни да има допълнително сътрудничество в различни сфери.

Северна Македония признава всички европейски идентичности и няма претенции към България. Признава се, че България е първата държава, призналa Македония.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    32 5 Отговор
    Има решение да се изкъпят и ще видят, че са българи после ще им по-лесно.
  • 2 Селянин

    33 5 Отговор
    С удоволствие ще ви дадем пак вето макета!

    Коментиран от #6

  • 3 честен ционист

    11 18 Отговор
    Знаете ли защо не очаква преди изборите..? Защото първо Баце трябва да ги спечели, после да изпълни обещанието си към Бай Джо, да признае Пиринска Македония дефакто.
  • 4 ТаУмВзе

    11 8 Отговор
    Явно до тогава маке ще е събрало гардероба за нашите Продажници долни. С любезното съдействие на бай деменция, ще се окажем маке провинция. Което си върви към вилает, този път Официален. Или страдате от филма, че не сме продадени вече 1000 пъти. Дори неродените са Роби.
  • 5 Перо

    24 5 Отговор
    Заев залага на чичко Шорош,но и това няма да му помогне! Вето до дупка!!!
  • 6 под масата

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Ти чуваш ли се. След изборите ВМРО ще са история, съответно няма кой вече да прави спънки на ГЕРБ да отворят македонското чекмедже.
  • 7 А туй то

    23 2 Отговор
    Северна Македония признава всички европейски идентичности и няма претенции към България. Ха, ха, ха!
  • 8 Коко

    18 2 Отговор
    Докато лежите на тази кълка решение няма да има :)
  • 9 Факт

    17 4 Отговор
    Нека си чакат македонците.... А България не се ли освободи от модела Борисов-Доган-Беевски турете и пепел на тази държава... Оглозгана и ограбена със рекорден външен дълг усвоен от скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС, с любезното съдействие на Патриотарите и Магарешки...
  • 10 Аку миглена кунева влезе в парлама

    9 1 Отговор
    Мента ша им разпише от раз...
  • 11 Което и

    26 1 Отговор
    Правителство и да дойде, клекне ли пред македонските ренегати, слуги на сръбските удбаши ще види български мноогоо голям майдан!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мая

    12 1 Отговор
    Преди десетина години покойния Божидар Димитров беше обявил,че дава един милион евро на този който му представи документ,че преди 1944 година е имала държава Македония.Човека се помина но все още никой не е показал такъв документ.Тези хора трябва да знаят,че нито САЩ нито Европа може да им помогне.В България едва ли има политик който ще си сложи главата в торбата и ще зачертне нашата история.Преди няколко дни президента Сърбия даде примар в това отношение.Заяви в прав текст на президента на САЩ,че Сърбия никога няма да признаят Косово.Между другато никой не им обръща внимание,така,че приказките на тяхните политици са приказки на вятъра.
  • 14 Защо чакат изборите?

    3 9 Отговор
    Защото ГЕРБ пак ще спечелят но няма да могат да съставят правителство което означава че Радев ще състави служебно правителство което ще е ляво ориентирано тоест другари на македонците и ще им разрешат да влязат в ЕС
  • 15 Курти

    10 0 Отговор
    Ами май дълго още ще са в режим на хибернация, много дълго. И доста избориу ще минат, докато излязат от това състояние...
  • 16 Истина

    1 0 Отговор
    Единствената верна дума в изказването на г-н Заев е "след" Тази е най-важната дума и трябва добре да се запомни.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 1 Отговор
    Заев, имаш напредък, но не е достатъчен...още трябва да сваляш гащите.
  • 18 РСМ преговори след 7 год!!

    2 0 Отговор
    Сега не ни занимавай те със себеси, чакаме да видиме Новите Учебници, да учат децата по тях и 7години ще минат, и тогава Претовори!!
  • 19 Златка

    0 0 Отговор
    Къде ти са гаранциите че след изборите ще се намери решение на въпрооса? Питам го тоя заев.Споменава за приятелство с Гърция а за такова с България нито дума.Щом етака хайдео ще 28 години чакане пък даноскоро ви минат.Преди година заевото правителство взело решение да отпочне преговоори с Евр.съюз.Първо направете това което изискват предначертанията на ЕС.Свършете това което вие помолила България да направите в материалната и духовна област и чак след това правете насрещни планове.Ало заев и преди избори и по време на избори и след избри нашите Български политици винаги са се стремяли да работят прагматично т.е.да са полезни на синца ни и на себе си.Това че трябвало да се решат двустранните въпроси не било приятелска позиция.Изглежда ми надрусан тоя.На същото мнение е и синът ми осмокласник.Допълнителното сътрудничество аз го виждам единствено и само в стриктно изпълнение на договора от страна на РСМ.Признава признава но единствено и само чрез международно-правно признати договорености скрепени с нужните парафи.При факта че ние първи ви признахме навремето е достатъчен да откликвате дружески на всички взаимоизгодни обвързаности.Сръбският политически привкус няма да ви доведе далеко.
  • 20 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор
    Има много да чака. Никaквo влизaнe нa CМaкeдoния в EC. Aкo тoвa cтaнe, крaй c Бългaрия и бългaрcкият eзик. Тe ca иcтoричecки тeрoриcти, a c тeрoриcти нe ce прeгoвaря. Тe ca бългaри и в тecкeрeтaтa им гo пишe. В турcкитe aрхиви в Aнкaрa e пълнo c тaкивa дoкумeнти. Тoвa ce знae. Вcичкo другo e прикaзки.
Новини по държави: