Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 10:57 2 732 36

Зоран Заев: Приятелите като България не трябва взаимно да се блокират!

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски

България трябва да разбере, че имаме суверенно право да се определим и да се чувстваме като македонци, които говорят македонски език

Зоран Заев: Приятелите като България не трябва взаимно да се блокират! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът Зоран Заев участва в панел, организиран от американския мозъчен тръст Атлантически съвет на тема "Северна Македония на прага на Европа", съобщава в. "Нова Македония".

В дебатите Заев отговаряше на въпроси по няколко ключови теми, които бяха поставени като въпроси от страна на на присъстващите и публиката. Във връзка с настоящата ситуация в отношенията София - Скопие премиерът Зоран Заев изтъкна че "непринципната позиция на България е попречила на провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС, с което трябваше да бъде ознаменувано началото на преговорите". Това предаде БТА.

"Нашето становище е, че приятелите не трябва взаимно да се блокират. Напротив, те трябва да си помагат. България трябва да разбере, че имаме суверенно право да се определим и да се чувстваме като македонци, които говорят македонски език, а с това да се уважават и всички европейски идентичности, които имаме в нашата страна.

Смятам, че тяхното сегашно становище е анахронично и противоречи на международното право. Ние като държава ще продължим да полагаме всички усилия, за да постигнем решаване на проблемите, при това уважавайки себе си и останалите", казал Заев.

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще влияе по-бързо да се решат проблемите на Балканите с цел регионът да стане по-стабилен, заявява анализаторът Петър Арсовски за "Слободен печат". Според него американската външна политика има три приоритета за решаване на Балканите: проблемът Сърбия - Косово, евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания в ЕС, а с това и решаване на проблема с България и ситуацията в Босна и Херцеговина. В Босна ситуацията е най-сложна и там по-бавно ще се правят стъпки, а заради спешността пръв приоритет ще бъде Косово. За спора между Скопие и София натискът на САЩ ще бъде насочен и към Северна Македония, и към България, казва Арсовски.

"Все пак, очаквам че стратегически натискът ще бъде по-голям към България, отколкото към Македония. Това не означава, че ние трябва да се отпускаме и да седим на трибуните и да гледаме как "САЩ чупят костите на българите". Това няма да се случи", заявил Арсовски за "Слободен печат".

Скопските издания съобщават, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е внесла в парламента подписи в подкрепа на инициатива за приемане на закон за анулиране на закона за преброяването.

Опозицията настоява преброяването в Република Северна Македония да се отложи за 2022 г.

"Независен весник" съобщава, че министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче е подписал договор за купуване на ваксини против COVID-19 с китайския производител "Синофарм". Договорът осигурява на страната 200 000 ваксини, които ще пристигнат този месец.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аххахахха

    23 0 Отговор
    Зайо, има ли български център в СМ?!

    Коментиран от #25

  • 2 честен ционист

    2 6 Отговор
    Макетата тъкмо ги приехме в тръстовете и вече ще изместят Кочината комунистическа. Така става, македонците се доказаха по-ориентирани и дори и не участват като прифронтовак в 3 морета.
  • 3 грък

    23 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България трябва да разбере, че имаме суверенно право да се определим и да се чувстваме като македонци, които говорят македонски език...Аааа не, Северномакедонец, северномакедонски език! Нали подписахме договор?
  • 4 Павел Пенев

    32 1 Отговор
    Ако вие сте ни приятели,врагове не ни трябват.
  • 5 човек от народа

    27 0 Отговор
    зайко, стига византийски номера и искълчване на реалностите !

    Коментиран от #19

  • 6 Дългият

    21 0 Отговор
    Не чакайте някой друг да оправя батака който сътворихте.Пиши се и марсианец ако искаш,просто признайте история и език.Росен Петров,изпрати за Заев копие на документа който показва кога са станали македонци и кога са започнали да..пишуват с македонска писалка......1944 год.
  • 7 гост

    23 0 Отговор
    България е обградена от всички страни от такива (ПРИЯТЕЛИ ) !!!! Всички са и отнели от нея !!!! Затова и Господи пази ни от (приятели)от неприятели сами ще се пазим !!!!

    Коментиран от #15

  • 8 бълхариан

    13 0 Отговор
    с такива приятели като Зайко и Мицко, врагове не ти трябват, враговете ще почнат да ти изпращат пари и дарове, като те видят на какво положение си
  • 9 Вагабонд

    7 9 Отговор
    Браво, Бай Зоране! Хитро чакаш Боеко да падне, за да се разберете с Радев по инструктаж от Москва!
  • 10 Чочо

    13 0 Отговор
    Никой не им пречи да бъдат каквито си искат...там има албанци,македонци,ако щат и марсианци.
    Искането е да не фалшифицират народността на отдавна не живи хора.
  • 11 4267

    17 0 Отговор
    Пози Боже от приятели "сърби" или "руснаци" като Заев, Вучич или Путин.
    РСМакедония да си гледа албанците, ако иска да става официално част от Сърбия или Русия.
    На мен такива "македонци" не ми трябват.
  • 12 Скопски чекист

    15 0 Отговор
    Ей, кратуно скопска, не се прави на света вода ненапита. Ти си подмолен като хлебарка в тоалетна.
  • 13 селянин

    18 0 Отговор
    Няма Байдан няма Майдан, щом отричат историята та чак даже и имат територялни претенции към нас, да духат супата макетата ! ! ! Вето до край ! ! !
  • 14 Оплюваме ги

    2 5 Отговор
    И скърцаме със зъби - признайте се за Ганьовци,,иначе няма ЕС! ОК.но ЕС и Щатите са на друг акъл,кво прайм по-нататък? Ама умни отговори,без емоции..

    Коментиран от #23

  • 15 Затова

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    наши приятели трябва да бъдат тия които "заобикалят" нашите съседи: Унгарци, Хървати, Албанци, Арменци, Иранци, защо не и Сирийци!!?? Трябва баланс по отношение конфликтите между Турция и Гърция!! НО най вече Външно трябва да се изчисти от калинки, и естествено тази политика на тесни контакти със съседите на нашите съседи да е приоритет на всяко правителство ( на герб, на бсп, на ДБ, на коалиции и т.н.)!!!! А иначе РСМ продължава да работи в свой интерес, ние продължаваме да се ослушваме и тяхната мантра, че не признаваме "македонскиот идентитет", че българската политика е анахронизъм ( една лъжа повторена хиляди пъти става истина) се възприема все повече и повече от света!!! А външно, а правителството ..... тишиинаааа страшна, калинковска!!!!
  • 16 Фпофлкрфе5

    17 0 Отговор
    Чувствайте се северно македонци, но спрете с кражбата на история и исторически личности.
  • 17 "САЩ чупят костите на българите"

    6 1 Отговор
    Зоран Заев участва в панел, организиран от американския мозъчен тръст Атлантически съвет на тема "Северна Македония на прага на Европа". Е, нема лаба'о, ще напълним ортопедиите. Очаква ни дефицит на гипс и шини :-)

    Коментиран от #22

  • 18 Кси

    7 0 Отговор
    Вие сте се самоопределили и първи признати от БГ, вместо да развяваш тая мантра, започнете да се европеизирате, но това не включва въвеждане на сръбски език и културен център, а недопускане на български медии, изгаряне на български знамена без последствия и правене на списъци на самоопределящите се за българи, а в конституцията и преброяването да няма опция за избор и определяне-българин, празнувате тито, а не строите жп линия и коридор 8, тези ви действия показват ли желание за вход в ЕС или по-точно говорят за желание за евразийски съюз/Сърбия, Русия, Северна корея/, кажи, бе зайко? Попът рекъл: не ме слушай какво ти пея, а ме гледай какво върша.По делата ви се познавате колко струват, заев, за сега, не отлепвате от дъното, понеже не искате
  • 19 rule

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "човек от народа":

    Зайко е най-обикновено сръбско мекере, както и цялата им върхушка! Изключвам албанците. Те си траят, защото знаят че скоро ще държат цялата власт! За нас е по-добре. Заемаме изчаквателна позиция и чакаме Сърбия да влезе у Еуропската уния!:) Тогава ке улезе и СМ!:)
  • 20 Next

    8 1 Отговор
    Тия македонски българи са като циг@ните, все искат да им дават в замяна на нищо. Пълен блокаж до разясняване на корените им.

    Коментиран от #35

  • 21 Кси

    9 1 Отговор
    Чувствайте се каквито искате, но си махнете мръсните ръчички от българската история, личности, царе и език. Вземете си жупани от сръбския санджак, тях обичате/жертвите се привързват към насилника си-синдром стокхолмски/
  • 22 123

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от ""САЩ чупят костите на българите"":

    Вервай ми!:) Тия не ни требат! Да си седат у дупката и никакво пускане да изпълзят навън! Колкото до костите!!! Масово трябва да бъдат прегледани от кадърни психиатри и да им се назначи съответно лечение! Страдат от мания за величие и още много други синдроми! Ще им мине! Когато от Сърбия остане само белградски санджак и те вече не се чувстват Южна сърбия!
  • 23 Антон

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Оплюваме ги":

    Ми то е ясно! Прайм каквото ни кажат големите батковци - както винаги. Наш'та работа е: на гол тумбак чифте пищови.
  • 24 Бля бля..

    2 2 Отговор
    Плюнки,слюнки..Попитах най-човешки - ЕС и Щатите искат РСМ настоятелно,какъв ще е нашият правителствен отговор на Желанието им?
  • 25 😁😁😁😁

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аххахахха":

    Вижте го на снимката...не прилича на заек а на ухилил се плъх

    Коментиран от #26

  • 26 Кольо чифтето

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "😁😁😁😁":

    Плъх,плъх....ама северно македонски...
  • 27 JEB

    3 1 Отговор
    с натиск и без натиск на тия глупаци номера няма как да мине при условие че всички пътеписи от 17/18/19 век споменават изрично че тая територия е населена с българи..същото е и с беломорска тракия
    за средновековието да не говорим..македония представлява чисто географско понятие и хората живеещи там са микс от народите на съседните страни..като самостоятелен политически субект съществуват от 1990 година и спокойно могат да почват да пишат история от там..тия факти на запад много добре се знаят щото пътешествениците са били западняци и книгите са бая дебели
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 JEB

    1 1 Отговор
    ей крадльо северно-македонски..не си изнасяйте проблемите при нас че си имаме достатъчно..тоя път аванта няма да има..объркахте хората като малоумните сърби и сега ще има да падате и да ставате 20-30 пъти
    разбра ли ??
  • 30 Забележително

    2 1 Отговор
    Без да иска, за разлика от родните политичари, Арсоски е формулирал смело и образно американската политика : "САЩ чупят костите на българите" Верно е че тези хора от СРМ са тежки гьонсурати, които не знаят какво говорят и какво правят.
  • 31 минувач

    1 0 Отговор
    Какво значи "Взаимно да се блокираме"
    Какво може да ни блокират северномакетата?
  • 32 Некой си

    2 0 Отговор
    Пич нема приятелство с Македония признавате че сте Българи до 1944г. а след това ставате македонци,после че говорите Български език и преди 44г.нямате по различна история от Българската и спирате да лаете като крастави кучета срещу България и тогава може да има преговори.
  • 33 1000

    3 0 Отговор
    Какво представляват съвременните македонци след 1944 година?
    Това са българи, живеещи на територията на РСМ и посърбени с коефициент на посърбяване от 40% до 60%.
    Какво представлява съвременния език на гореспоменатите граждани?
    Това е български диалект с премахнати след 1944 г. няколко български букви, добавени няколко сръбски букви, изкуствено вложени сръбски думи около 30%, с променена интонация и мелодика, която между впрочем дразни ухото и звучи грозно, и с непроменена граматика (това не са успяли сърбите да направят).
    Или с други думи - хората в РСМ са жертва на МАКЕДОНИЗМА, развихрил се без никой да му пречи след 1944 г.
    И резултатът от тази геноцидна и най-уникална идеология (такава подобна идеология почти няма в Света) са днешните граждани на РСМ, всичките с промити мозъци.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Югославският манталитет е здраво вкоренен в макетата....Това разбрах от думите на Заев.
  • 35 Пурко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Next":

    Така ги научиха .Навремето Костов им подари БТР ри и танкове които в последствие се оказа че са ги нарязали за скраб.Помощ ли беше или схема за пълнне на чекмеджета.
  • 36 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор
    Никaквo влизaнe нa CМaкeдoния в EC. Aкo тoвa cтaнe, крaй c Бългaрия и бългaрcкият eзик. Тe ca иcтoричecки тeрoриcти, a c тeрoриcти нe ce прeгoвaря. Тe ca бългaри и в тecкeрeтaтa им гo пишe. В турcкитe aрхиви в Aнкaрa e пълнo c тaкивa дoкумeнти. Тoвa ce знae. Вcичкo другo e прикaзки.
Новини по държави: