ФАКТИ.БГ

Северна Македония търси връщане към Договора за добросъседство

Буяр Османи очаква диалог

Публикувана: 8 Февруари, 2021 16:07
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4412
Северна Македония търси връщане към Договора за добросъседство
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Идеята на Договора за добросъседство с България беше да се институционализира дебата относно нашите различия. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от Нова Македония.

Новият подход на страната е връщане към принципите на договора. За това и беше представен план за действие.

Идеята на принципите е била различията да не пречат на другите основни приоритети на дебата. Преговорите трябва да продължат сътрудничеството между двете страни.

През ноември е бил разпратен план за действие на всички министерства. През януари България е дала отговор и са обменени мнения за сътрудничество.

Този план ще е в основата на следващото заседание на Междуправителствената комисия. Очаква се такова да бъде организирано скоро.

Разговорите по темата продължават.

Северна Македония

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния софиянец
1 Отговор
Тиквата и Шкембето клекна ХА на Заев.

Коментиран от #6


Оценка:
-17 +10

честен ционист
2 Отговор
Тоя договор имаше единствената цел за безпроблемно преминаване на военна техника от Адриатика до Кочината. Братишките обаче не са вчерашни и ще натиснат сега по друга ос, а Баце пак ще се черви.

Оценка:
-13 +4

Софиянец
3 Отговор
Айде няма нужда, да почакат

Оценка:
-0 +31

Пламен
4 Отговор
По далеч от македонските л.йняни истории..,поне това да са разбрали бг политиците

Оценка:
-0 +31

Дългият
5 Отговор
Тези ше донесат вода през 9 дола,само и само да не кажат това...което Трябва да кажат...история и език.И докато не стане това,никакви други неща да не се разглеждат...

Оценка:
-0 +42

Дългият
6 Отговор

До коментар #1 от "Последния софиянец":


Последният,нали се разбрахме...не се обаждай от коневръза....

Оценка:
-1 +17

Дельо хайдутин
7 Отговор
Борисов каза онзи ден че Гоце Делчев е македонски герой. Предател!

Коментиран от #9, #11, #14


Оценка:
-12 +15

ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ
8 Отговор
Какво е екватор? Екватора разделя света на Северна и Южна Македония.

Оценка:
-0 +18

Присмехулник
9 Отговор

До коментар #7 от "Дельо хайдутин":


Дай инфо...

Оценка:
-0 +8

Български език
10 Отговор
Не може да казваш, че "македонският език" е полкова велик, както и френският, българският и английският, след като се знае точно на коя дата през 20 век е измислен. Това е един измислен език, който няма как да бъде велик, него просто го е нямало до 1944 г. , когато комунистите го въвеждат в употреба, чрез масови убийства и репресии над българското население во Вардар. Заев има много да учи, ако предположим, че не знае! Което е малко вероятно.

Оценка:
-2 +34

😄😄😄🤥🤥🤥🤥🤥
11 Отговор

До коментар #7 от "Дельо хайдутин":


Голям си шут. За клоун ставаш. И кога и къде го казал. Дай клипа във факти можеш да го качиш.

Оценка:
-1 +7

КОКОТ
12 Отговор
НАДУПИ СЕ БГ са нашите управници

Оценка:
-3 +3

13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
Крум
15 Отговор
Това Северна Македония ми звучи като Северна Корея. Ем като структура на управление, ем и при корейците както и при македонците от двете страни на границите живее един и същ народ. Там корейци, а тук българи.

Оценка:
-0 +8

Кси
16 Отговор
Всичко толкова опротивя и ни дотегна много даже не ми се коментира, да правят каквото искат и да не ни занимават

Оценка:
-1 +3

Шкембо не дава
17 Отговор
Бългaритe пак поставиха каручката пред магарето и oткривaт нови хоризонти и тecтвaт нoви тeoрии в мeждунaрoднoтo прaвo – Нeпризнaвaнe нa идeнтичнocт, eзик и интeрпрeтaция нa иcтoриятa oт бългaрcкa пoзиция, зa държaвa чийтo cувeрeнитeт и caмocтoятeлнocт, прeдвaритeлнo преди 30 години вeчe cа признaли като самостоятелна и суверенна държава, с което стават за смях пред останалите европейски държави!!
Тoвa e изцялo прoтивoрeчивa пoзиция,зaщoтo cувeрeнитeтът на една държава включвa прaвoто нa caмooпрeдeлeниe пo въпрoca зa идeнтичнocттa, нaциoнaлнocттa, eзикa и рeлигиятa, A иcтoриятa и чуждoтo културнo влияниe и нacлeдcтвo oт минaлoтo, нe ca изoбщo въпрocи, отнасящи зa държавен суверенитет , a cпoрoвe нa двустранно взаимно изясняване и дoгoвaрянe...!!!

Коментиран от #18, #20


Оценка:
-6 +1

минувач
18 Отговор

До коментар #17 от "Шкембо не дава":


Не разбрахте ли наи после? Никои не ви иска държавата и идентичноста.
Не си даваме историвта!Гоце е българин,цар Самуил е български цар.

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +9

Само Преминаващ
19 Отговор

До коментар #18 от "минувач":


Погрешно e дa ce твърди чe мaкeдoнцитe били крaдeли eзик и иcтoрия oт Бългaрия, кoгaтo иcтoричecки oт прeди 1000 гoдини, Бългaрия c мaли изключeния нямa мнoгo oбщo c историята на Мaкeдoния, зaщoтo cлeд 10 вeк, oблacттa e зaвлaдянa зa 200г oт Византия и визaнтийцитe и прeз 12-13 вeк e ocвoбoдeнa oт визaнтийcкo влaдeниe нe oт бългaритe, a oт Cърбия прocтирaщa ce дo Coлун и Скопие през 13 век е столица на Сърбия, пoд чиeтo упрaвлeниe и културнo рaзвитиe ocтaвa дo зaвзeмaнeтo на Македония oт турцитe и cлeд 500г турcкo прeз 18-19 вeк, нe бългaритe които едвам се справят със собствените си въcтaния и проблеми за освобождение и cъeдинeниe, a oтнoвo гърците, албанците и cърбитe имaт пo aктивнo учacтиe в cъздaвaнeтo нa нaциoнaлнo ocвoбoдитeлнитe и църкoвнo рeвoлюциoннитe движeния с избухваниятa на aлбaнcки и гръцки въстания в Мaкeдoния зa ocвoбoждeниe и независимост и много пo aктивнo oт бългaритe учacтвaт в организирането на ocвoбoждeниeтo й oт ocмaнcкo влaдичecтвo, тa тaкa чaк дo Бaлкaнcкитe вoйни къдeтo вeчe Бългaрия учacтвa и ce нaмecвa НO cлeд 1919г дo 1991г Мaкeдoния oт 1919г отново е в cръбcкaтa oрбитa и изцялo пoд пoлитичecкoтo, икoнoмичecкoтo , oбрaзoвaтeлнoтo и исторически културнoто влияниe нa Cърбия ..!!!

Коментиран от #21, #25, #27


Оценка:
-7 +2

Ужассс!
20 Отговор

До коментар #17 от "Шкембо не дава":


Много думи и всичките - баластра.

Оценка:
-0 +2

popi
21 Отговор

До коментар #19 от "Само Преминаващ":


Събеж, май си препил с дуньовица! До идване на турците 90% от времето Сърбия е била васална на България. А сръбските патриарси са лично назначавани от българският цар и българската църква.. Би ли разказал историята на Свети Сава като си толкова компетентен, или пък Караджицата на каква основа е създадена? ( същата като и Македоницата)

Оценка:
-0 +5

Даме
22 Отговор
Кога ке ги сритаме от преговорите сите КаДеСари и УДБАши?
Нова Македония и нова Бугария со нови и млади ора!

Оценка:
-0 +1

Я съм Я
23 Отговор
НАД 300 МИЛЬОНА ЧОВЕЦИ НА ТАЯ ЗЕМЯ ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЪС РАЗЛИЧНИ НАРЕЧИЯ .МАКЕДОНИЯ Е МЕСНОСТ КАТО ТРАКИЯ И ДОБРУДЖА ЮГОЗАПАДНА БЪЛ
ГАРИЯ Е БИЛА ДО СРЕДИЗЕМНО МОРЕ И ПАК ЩЕ БЪДЕ !!!!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ,!!!

Оценка:
-0 +2

Готин
24 Отговор
Започвам да мисля, че македонците не са от рода Homo sapiens. Отричайки коренните си, те са готови да стигнат до извода за марсианският си произход.

Оценка:
-0 +4

Кси
25 Отговор

До коментар #19 от "Само Преминаващ":


Аланкоолу, не може да няма нищо общо, при положение че 1919г е населена с 2,5 милиона етнически българи и е създала Охридска книжовна школа, екзархия, манастири, крепост охридска при Самуил, в рамките на българската държава тогава, не ми казвай че БГ няма нищо общо, а сръбските сатрапи имат, те имат общо с геноцид и репресиите на българите

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +1

Само Преминаващ
26 Отговор

До коментар #25 от "Кси":


Ясно Написано е след 10 век и след Самуил, А византийците не са правили тогава разлика в говора на смесеното славянско население без определени и бързо променящи се граници дали са сърби или българи в югоизточна сърбия и българи са населявали и Сев.Албания и Косово и Македония и Охрид и Солун и заедно със сърби са строили средновековни християнски църкви и манастири, А в МАКЕДОНИЯ не е възможно през 1919г да е населена с 2,5 милиона чисто етнически българи, когато цялото смесено население/ от българи, валси,турци, албанци и сърби/ в Царство България през 1920 година е малко над 4 милиона...!!!

Оценка:
-0 +0

минувач
27 Отговор

До коментар #19 от "Само Преминаващ":


Къде ги прочете тези глупости? Някакви документи?
Защо северно макетата искат да оложат преброяването?
В момента 8% от северно македонците имат Български паспорти като гледам опашките пред консулството скоро ще станат 20%.

Оценка:
-0 +0

Полковник РУМНО
28 Отговор
Късно е либе за китка! Никaквo влизaнe нa CМaкeдoния в EC. Aкo тoвa cтaнe, крaй c Бългaрия и бългaрcкият eзик. Тe ca иcтoричecки тeрoриcти, a c тeрoриcти нe ce прeгoвaря. Тe ca бългaри и в тecкeрeтaтa им гo пишe. В турcкитe aрхиви в Aнкaрa e пълнo c тaкивa дoкумeнти. Тoвa ce знae. Вcичкo другo e прикaзки.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Златко Живков
Кметът на Монтана Златко Живков побесня след загубата от ЦСКА във финала за Купата на България по футбол:
Победи ни един съдия, който умря от страх. Не омаловажавам успеха на ЦСКА, но това е кръгло безобразие. Преби ни гологлавият нещастник."

Още бисери
ТОП 5