Отидете към основна версия

2 171 12

Вучич: Добрите отношения между Белград и Скопие са важни за региона

  • сърбия-
  • северна македония-
  • александър вучич

Сръбският президент потвърди и подкрепата на страната си за европейската интеграция на Република Северна Македония

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес на среща с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, че добрите отношения между двете страни са много важни за целия регион, и изтъкна като пример за успешно сътрудничество инициативата за "мини Шенген", предаде Танюг.

Вучич подчерта и важността на меморандума, подписан от Сърбия, Република Северна Македония и Албания, който предвижда взаимопомощ и сътрудничество на здравните системи на трите държави за лечение на болните от COVID-19, предаде БТА.

Вучич и Османи разговаряха за добросъседските отношения и решаването на всички спорни въпроси чрез диалог, както и за разширяване на икономическото сътрудничество и взаимната подкрепа в процеса на интеграция в Европейския съюз.

Сръбският президент посочи конкретни проекти, които биха допринесли за по-добро свързване и икономическо сътрудничество на двете страни, като модернизацията на жп линията от сръбската граница до Скопие и подобряване на инфраструктурата на граничните пунктове.

Вучич потвърди и подкрепата на Сърбия за европейската интеграция на Република Северна Македония.

Буяр Османи благодари за дарението от ваксини, което Вучич връчи в неделя на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Това дарение по думите на Османи е дало възможност и в тази страна да започне имунизацията срещу коронавирус и е "пробудило нова надежда".

Вучич и Османи разговаряха и за положението на сърбите в Република Северна Македония и на македонците в Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: