Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 22:50 3 266 28

Заев: Планът за действие с България е готов, остана да се приеме

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски

Очаквам съседите да бъдат приятели, те могат да очакват само приятелство от нас, ръка за помощ, нямаме нито лоши мисли, нито лоши намерения към някой от съседите, нито към приятелска България

Заев: Планът за действие с България е готов, остана да се приеме - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Планът за действие за секторно сътрудничество между София и Скопие, който вече е дефиниран от двете страни, трябва да бъде приет на втората междуправителствена конференция, която ще се проведе следващата седмица или по-рано, за да бъде съгласуван от външните министри на двете страни, Буяр Османи и Екатерина Захариева. Това ще помогне да се създаде общата среда за решаване на други отворени въпроси колкото може по-бързо.

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от МИА.

„Очаквам вероятно следващата седмица или съвсем скоро на срещата между нашия министър Османи и министър Захариева да се договори първата междуправителствена конференция, защото нямаме никакви противоречия по плана за действие, т.е. секторния план за сътрудничество, съставен от наши и български идеи. Очаквам на тази среща да се определи срокът за втората междуправителствена конференция, първата се проведе през 2019 г., а след това да бъде приета от правителството и да се започне ефективно и бързо изпълнение на всички тези ангажименти, защото те са полезни за македонския народ, забългарския народ, за Македония и България и ще бъде от полза за създаването на цялостната среда за разрешаване на другите отворени въпроси, които вярвам, че можем да разрешим час по-скоро“, заяви Заев, предаде Фокус.

Премиерът поясни, че Планът за действие се определя на секторно ниво, работата на Историко-образователната комисия е отделна, както и политическите въпроси, които обсъждат двете страни. Планът за действие трябва да бъде утвърден на междуправителствената конференция, водена от Османи и Захариева. Веднага след това, както подчерта Заев, двете правителства ще могат да го приемат и да започнат да го реализират.

Той отговори и на българския външен министър Екатерина Захариева, която заяви, че нереформирана РС Македония в ЕС ще обслужва руските интереси, както и че в страната се печелят избори с антибългарска реторика.

„В духа на градивността ние винаги общуваме с внимателен и достоен дипломатически изказ и винаги защитаваме достойнството на нашия народ. Само с приятелски наратив, с ръка за помощ, с политики, които по време на кампаниите и изборите бяха за изграждане на приятелство с всички съседи и с България, спечелихме изборите. И ето, потвърдихме, със спечелването на изборите на 15 юли 2020 г. и това казва какви сме. Очаквам съседите да бъдат приятели, те могат да очакват само приятелство от нас, ръка за помощ, нямаме нито лоши мисли, нито лоши намерения към някой от съседите, нито към приятелска България“, каза Заев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    38 3 Отговор
    Тия ни раказаха играта. Накрая ние ще се присъединим към тях.

    Коментиран от #19, #27

  • 2 Бойчо

    15 1 Отговор
    Заев ни е карал всичките с 200.
  • 3 Иво

    3 0 Отговор
    .....
  • 4 Заапочва лов

    13 0 Отговор
    На зайци
  • 5 Haha

    10 0 Отговор
    Заев ли си заек ли си ше те пусна в гювеча на бавен огън
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 0 Отговор
    Зайо почна нещо да се бъзика със "стария кокъл"....Май ще има "стани-легни"?
  • 7 Приготвяйте Фалкона на запалени...

    14 3 Отговор
    Двигатели,слагайте шкафчетата и гардеробите с плячката от Българският народ,вземете и парашути за всеки случай и чакайте сигнала от Захариева,каже ли да на тарикатите от Вардар,пак сме в национална катастрофа....
  • 8 Тираджията

    20 2 Отговор
    Бегай си при сърбите! Научете сръбски, но македонския няма да го научите! Защото цялата истина е написана и документирана на истинския македонски! Езика който няма да научите никога, защото не е ваш!
  • 9 Ахахахах

    17 1 Отговор
    Тези дебили чак и план са ми направили! Абе я в канала!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Моде-ратора

    7 1 Отговор
    е долен ляв пед@л.

    Коментиран от #23

  • 12 Нищо ново

    20 2 Отговор
    Северно македонски гьонсурат! Няма такова нахалство .... "добронамерените" крадци на история забравиха, че им идваше ( цитирам) "да покажат среден пръст" на нашия външен министър и т.н. и т.н.!!!

    Коментиран от #16

  • 13 Неточност

    15 4 Отговор
    Г-н Заев няма македонски народ. Няма държава Македония. Вие може да говорите от името на СМ народ и държава и ако можете да обясните на ЕС и света що за образувание сте.
  • 14 Теляк

    10 0 Отговор
    да де както се казва въпроса с банята е решен-баня няма да има!
  • 15 Какво приятелство бе

    14 1 Отговор
    обиди омраза и ненавист само това получаваме от макетата не трябва да мълчим на тези
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хайл

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    При такъв "премиер" Борисов нищо чудно "македонците" да преименуват на техните карти България като "североизточна Македония" Долу правителството и съд за националните представители
  • 20 Кси

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македон":

    Иранците са персийци, да, не са араби, ако това намекваш, в древността са близки с прабългарите, вдяваш ли, че се касае за древна цивилизация
  • 21 Кси

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македон":

    Прабългарите, част от които остават на Днепър когато са нападани от Киевска рус, русите са били стъписани, че обикновените редови войни са били с кожени ботуши, древна цивилизация, на търговски път между Азия и Европа, с богато културно наследство, така че иронията ти е неуместна
  • 22 Енвер ходжа

    2 4 Отговор
    Планът за действие с България е вече подготвен и решен и се знае какъв ще бъде , защото новата админиcтрaция нa aмeрикaнcкия прeзидeнт Джo Бaйдън за разлика от тази на Тръмп, държи на разширяването на ЕС и си е поставила за цел да защитава най верния си съюзник на балканите- КОСОВО, за да оказва и да има по силно влияние в региона, а в половин Македония населението е от косовари , така че всякакви създадени пречки и прoблeми за eврoинтeгрaциятa нa Ceвeрнa Мaкeдoния и на Aлбaния за в влизане в EC , ще се разрешат много скоро...!!!
  • 23 Гого

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Моде-ратора":

    Ти па сега ли разбра какъв сбирщайн от неграмотни са тука .
  • 24 Стига с Роднините Северо Македонци!

    7 2 Отговор
    След 7 години започват нови преговори, Като станат готови новите Учебници и първолаците станат 4 клас ще проверите какво са научили!! Заев, след 7години!!! Плюхте по нас почти 70 години!
  • 25 Зарев

    3 0 Отговор
    Трудно се води диалог с хора, пето или шесто пололение. които са закърмени от детската градина с омраза към българите и България, с промити мозъци от учебниците по история, където пише, че Самуил е македонски цар завладял цяла България и че Гоце Делчев е "чист" македонец. И за всичко е виновна политиката на Сърбия, създателка ма Македонизма, най-чудовищната античовешка идеология, която за мен е равностойна на назистката идеология. Парадоксът е, че никога двата "братски" народа, този на РСМ и на РБ ше станат "братски". Създадената "рана" никога няма да зарасне, зашото никога не може да се забравят 120 000 убити без съд македонски българи от "фашистките" отряди на Йосип Броз Тито, и 200 000 македонски българи изгнили по затворите (който се убиват, но "по-хуманно" и "разтегнато" във времето).

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 😂😂😂😂😂😂

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    😂😂😂😂😂😂😂направо ще купят цяла България със съкровището на Александър Македонски Велики
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: