Отидете към основна версия

3 494 25

Турция: Със САЩ сме на обратните позиции в борбата с тероризма!

  • турция-
  • сащ-
  • тероризъм-
  • кюрдска работническа партия

Поведението на съюзниците от НАТО на фона на борбата на Турция срещу тероризма е хвърлило сянка върху доверието на Анкара в алианса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ заемат точно обратната позиция спрямо Турция в борбата с тероризма, заяви ръководителят на дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун на панел на НАТО, пише днес в. "Айдънлък". На панела беше обсъден доклад под наслов "НАТО 2030: обединени за нова ера".

"Огорчава ни да виждаме, че докато Турция се сражава лице в лице с терористите, онези, които познаваме като наши съюзници, заемат страната на терористични организации, които са общ враг", каза Алтун. По неговите думи е "крайно неуместно" САЩ да заемат противникова на Турция позиция по отношение на групировки като Кюрдската работническа партия /ПКК/ и Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, предаде БТА.

Изказването на Алтун е във фокуса и на в. "Йени бирлик" днес. "Понесохме предателство", пише в заглавие изданието, цитирайки думите на Алтун, спооред когото предателството е извършено от страна на съюзници на страната. Алтун е призовал партньорите от НАТО да проявят солидарност с Турция в борбата ѝ с тероризма, пише още "Йени бирлик".

"В борбата, която предприехме в името на това да попречим на цивилни загуби, да гарантираме националната си сигурност и да пресечем нова бежанска вълна, чиито последици биха могли да са много тежки за цяла Европа, ние понесохме предателство в Сирия", каза Алтун. "Най-силният член на алианса, оборудва сирийския клон на ПКК - СЗН/ПДО почти като завършена армия. Докато много наши граждани загубиха живота си от изстреляни по турска територия снаряди, нашите съюзници наблюдаваха и никой не подкрепи усилията ни да вземем мерки", каза още ръководителят на президентската дирекция по комуникации.

Турция разглежда Силите за защита на народа /СЗН/ и тяхното политическо крило Партията на демократичното общество /ПДО/ като една и съща терористична организация с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Макар че САЩ, както и ЕС, признават ПКК за терористична групировка, те я разграничават от СЗН/ПДО, с които си партнират на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

По думите на Алтун поведението на съюзниците от НАТО на фона на борбата на Турция срещу тероризма е хвърлило сянка върху доверието на Турция в алианса.

Междувременно "Йени бирлик" цитира говорителя на Пентагона Джон Кърби, който заяви, че сътрудничеството на САЩ със Сирийските демократични сили /СДС, бунтовническа коалиция, доминирана от СЗН/ ще продължи. Той каза това в отговор на въпрос на кореспондент на Анадолската агенция, който го попита дали не е обезпокоен от изявленията на СДС, осъждащи турската операция срещу ПКК в Северен Ирак.

"Ние работим в Сирия заедно със Сирийските демократични сили и това не се е променило", заяви Кърби.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: