Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 12:37 3 485 25

Турция: Със САЩ сме на обратните позиции в борбата с тероризма!

  • турция-
  • сащ-
  • тероризъм-
  • кюрдска работническа партия

Поведението на съюзниците от НАТО на фона на борбата на Турция срещу тероризма е хвърлило сянка върху доверието на Анкара в алианса

Турция: Със САЩ сме на обратните позиции в борбата с тероризма! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ заемат точно обратната позиция спрямо Турция в борбата с тероризма, заяви ръководителят на дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун на панел на НАТО, пише днес в. "Айдънлък". На панела беше обсъден доклад под наслов "НАТО 2030: обединени за нова ера".

"Огорчава ни да виждаме, че докато Турция се сражава лице в лице с терористите, онези, които познаваме като наши съюзници, заемат страната на терористични организации, които са общ враг", каза Алтун. По неговите думи е "крайно неуместно" САЩ да заемат противникова на Турция позиция по отношение на групировки като Кюрдската работническа партия /ПКК/ и Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, предаде БТА.

Изказването на Алтун е във фокуса и на в. "Йени бирлик" днес. "Понесохме предателство", пише в заглавие изданието, цитирайки думите на Алтун, спооред когото предателството е извършено от страна на съюзници на страната. Алтун е призовал партньорите от НАТО да проявят солидарност с Турция в борбата ѝ с тероризма, пише още "Йени бирлик".

"В борбата, която предприехме в името на това да попречим на цивилни загуби, да гарантираме националната си сигурност и да пресечем нова бежанска вълна, чиито последици биха могли да са много тежки за цяла Европа, ние понесохме предателство в Сирия", каза Алтун. "Най-силният член на алианса, оборудва сирийския клон на ПКК - СЗН/ПДО почти като завършена армия. Докато много наши граждани загубиха живота си от изстреляни по турска територия снаряди, нашите съюзници наблюдаваха и никой не подкрепи усилията ни да вземем мерки", каза още ръководителят на президентската дирекция по комуникации.

Турция разглежда Силите за защита на народа /СЗН/ и тяхното политическо крило Партията на демократичното общество /ПДО/ като една и съща терористична организация с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Макар че САЩ, както и ЕС, признават ПКК за терористична групировка, те я разграничават от СЗН/ПДО, с които си партнират на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

По думите на Алтун поведението на съюзниците от НАТО на фона на борбата на Турция срещу тероризма е хвърлило сянка върху доверието на Турция в алианса.

Междувременно "Йени бирлик" цитира говорителя на Пентагона Джон Кърби, който заяви, че сътрудничеството на САЩ със Сирийските демократични сили /СДС, бунтовническа коалиция, доминирана от СЗН/ ще продължи. Той каза това в отговор на въпрос на кореспондент на Анадолската агенция, който го попита дали не е обезпокоен от изявленията на СДС, осъждащи турската операция срещу ПКК в Северен Ирак.

"Ние работим в Сирия заедно със Сирийските демократични сили и това не се е променило", заяви Кърби.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40🏴‍☠️

    10 5 Отговор
    Така си е, "в борбата с тероризма", а не срещу него.
  • 2 БОЗА

    20 3 Отговор
    "Храброто" нато е напът да отече в канала... ;-)
  • 3 КОТарАК

    10 18 Отговор
    сигани...жалко че имаме тук тролове и още по-лошо , елементи които се смятат за турци / и османлии при тва :)

    Коментиран от #15, #21

  • 4 даааа

    11 1 Отговор
    Не съм коментирал от седмица и току-що разбрах, че сте ми обявили война. Направили сте опит да ме спрете? Имате я - ще започна с майките ви. Коя от тях не е курвааа?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачо Киро

    20 16 Отговор
    Голяма работа, преди Русия да дойде в Сирия пък бяхте на една и съща страна с териристите, ти смучеше петролец от ИДИЛ с камионите на сина ти и ти беше хубаво. Сега пък при тея териристи сте на различни акъли...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хаха

    7 0 Отговор
    Анатолий, много си остарял и си се озлобил след фиаското ти в затворените телевизии. Плащаш си греховете.
  • 12 Да бе

    14 9 Отговор
    Турция се бори за възстановяване на Османската империя. Борбата с тероризма, да я разправят на други. Под нова форма, но те искат старата си империя. Американците и без това цъфнаха отвсякъде за дадават допълнително пари за такива "дейности". Отделно вече разбраха, че Русия им води с много в региона. Така че всеки със своите интереси. То така е и казано - Войната е продължение на политиката с други средства ! Кой го е казал ли ? :)
  • 13 Мехмед

    16 6 Отговор
    А българиястан на чия позиция е в борбата срещу тероризма?
    Нищо, че е незначителна държавичка и че нейното мнение не струва и пукнат грош. Питам само. Чакам отговорите на ганювците.

    Коментиран от #14

  • 14 Хъмм..!

    11 9 Отговор

    До коментар #13 от "Мехмед":

    Въпросните Ганьовци не са българи, а продажни Кремльовски сърпичукчи.

    Коментиран от #16

  • 15 Ой, какой терор !

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Легендарния и непобедимия рашкая империя оттича в канала на Историята. Мястото и медлено, но сигурно се заема от турските ви братушки в НАТО. А Щатите, под сурдинка, помагат на вековните ви "съжители", за да "присъстват" и следващите столетия в любвеобилните ви сърчица.
  • 16 ганьо си е бай ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хъмм..!":

    сега са първа линия на псевдо демократичния (световно икономически терористичен) жандарм. При военен конфликт ги отнасят точно такива, ответен първи удар......
  • 17 американска тактика

    3 0 Отговор
    за тях парите не миришат, използват всички приоми за да продават оръжието си. Имат силно оръжейно лоби, даже в бг'то.
  • 18 Info

    2 6 Отговор
    Турция нае базираната във Вашингтон адвокатска кантора, за да настоява страната да се присъедини към американския изтребител F-35, след като участието й в него беше спряно, тъй като купи руски системи за ПВО. Съгласието с компанията е показано в договор, който е бил предаден на Министерството на правосъдието на САЩ, предаде Ройтерс. Турция е наела адвокатска кантора Arnold & Porter на шестмесечен договор за 750 000 щатски долара, който изтича този месец, за да предложи „съвет за стратегия и достъп“ на американските власти. Договорът е подписан с базираната в Анкара SSTED Defence Industry Tecnologies и е собственост на турското председателство на отбранителната промишленост (SSB), основният орган на турската отбранителна индустрия. Arnold & Porter ще "посъветва стратегията, която да се следва от SSB и турските изпълнители, за да останат в рамките на Joint Strike Fighter Program, като вземат предвид и се обърнат към съществуващите сложни геополитически и търговски фактори", както е посочено в договора.

    Коментиран от #20

  • 19 Фелдшера

    3 0 Отговор
    Убийте терористичен израел и световният мир е гарантиран. НО! За да убиет расист-терорист трябва да убиете онзи който го храни. Както вече каза бивш агент на едни служби, За да умре израел, трябва да убиете пъво САЩ. Обаче паразитът смуче кръв от два госотприемника. Тоест трябва да убиете и САЩ и Русия.
  • 20 Цървул

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Info":

    Кво си писал и съчинил бе,нищо не разбрах,вместо да копираш пиши свои мнения,оф...чар

    Коментиран от #24

  • 21 ти пак ли

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    продължаваш с глупостите си? невеж трол. Само не започвай пак с въпроси за класация на глупоста.

    Коментиран от #23

  • 22 Шест+

    5 0 Отговор
    Турция няма намерение да се върне към програмата Ф-35. Тя просто търси начин да си върне предварително дадените пари за недоставените изтребители. Това ще е пример и за РБ в бъдеще когато дойде момент да се доставят Ф-16... и най вероятно няма да има таково.
  • 23 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ти пак ли":

    Мани го тоа КОТАК))
  • 24 ей туркaла

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Цървул":

    това, което не ти харесва, има смисъл че не го ..разбираш. турция клекна! търси начин да вземе ф-35 и наема хора да помагат. приказката, че старецът продава на наивните турци „лоши американци, тероризъм“ и т.н. са празни думи, същността е, че прави точно обратното. той ги моли... честито на турците!

    Коментиран от #25

  • 25 5Kan

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "ей туркaла":

    САЩ не са им дали това което са си платили, нямат ли право да си го търсят и да си изкат правата.
Новини по държави: