Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 10:51 2 439 8

Ердоган обмисля сложна предизборна схема

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Формула за междинни избори ще позволи на турския президент да се кандидатира за трети път

Ердоган обмисля сложна предизборна схема - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Формула за междинни избори може да се окаже единственият възможен изход за Републиканския алианс, пише днес в. "Милли газете" в публикация, озаглавена "Идват ли междинни избори". Според юристи за да може президентът Реджеп Тайип Ердоган да бъде за трети път кандидат-президент, е необходима законова промяна, а за да бъде взето решение за предсрочни избори е нужна подкрепата на опозицията.

"Единственият изход за Ердоган да се кандидатира отново без да ходи до вратата на опозицията са междинните избори", пише вестникът. За да има такива избори, трябва да се овакантят 30 места в парламента, а сега броят им е 15. Когато незаетите депутатски кресла се удвоят, Ердоган може отново да бъде кандидат за президент без да ходи при опозицията, пояснява вестникът, цитиран от БТА.

В Турция в последно време усилено се говори за евентуални предсрочни избори. Някои тълкуват като подготовка за предсрочни избори готвените реформи в правосъдието и икономиката, както и изявленията за съставяне на нова конституция. Същевременно обаче се поставя въпросът дали е възможно Ердоган да бъде кандидат за президент за трети път, пише "Милли газете".

Според прависти Ердоган няма право да се яви за трети път като кандидат-президент през 2023 г., когато следва да се произведат редовните избори. За да се изтеглят изборите за по-предна дата пък, е нужно съгласието на опозицията. При това положение най-добрата формула, за да може настоящият президент отново да бъде кандидат, са евентуални междинни избори.

Съгласно законите когато в парламента се освободят 30 места, Турция трябва да организира междинни избори в срок до три месеца. Ако тази формула се осъществи, за кандидатурата на Ердоган няма да е нужно да се прибягва нито до конституцията, нито до опозицията, пише вестникът.

"Може да се окажем изправени пред междинни избори", отбелязва и в. "Йени Ася". В свой коментар авторът на в. "Хабертюрк" Мухаррем Саръкая обръща внимание на действията в последно време по отношение на кюрдски депутати. Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели наскоро настоя за закриването на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ и за отстраняването ѝ от Меджлиса.

През последните два дни ръководители на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ също дадоха сигнал в посока на евентуално отнемане на имунитета на депутати, напомня авторът, като цитира по-специално думите на заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Бюлент Туран, че на дневен ред може да дойде отнемане на имунитета на прокюрдски депутати, които са разследвани. По конституция когато броят на овакантените места в Меджлиса достигне пет на сто, т.е. 30, до три месеца следва да се произведат междинни избори, пише и това издание, без да обвързва въпроса с евентуално ново кандидатиране на Ердоган за президент.

"Вероятно ще има такива, които ще кажат, че съдебното производство /спрямо определени депутати/ няма да приключи до /редовните/ избори и /следователно/ няма да произлезе решение за предсрочен вот. Но при един такъв процес не може да се пренебрегва и евентуалният обществен натиск, който може да се създаде", пише още авторът на "Хабертюрк".

В. "Таквим" публикува резултатите от анкета на агенция Ареда сърви, според която ако изборите бяха тази неделя, 42 на сто от запитаните биха гласували за ПСР, а 21,8 на сто за най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия /НРП/. 11,6 процента получава съюзникът на ПСР - Партията на националистическото действие на Бахчели, а 10,3 процента "Добра партия".

Прокюрдската ДПН е с подкрепа от 9,3 процента, а всички останали партии се движат под два процента, показва проучването, проведено в периода 2-4 февруари сред 2486 души.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На падишаха му приключва кариерата

    12 4 Отговор
    Да знайте от мен..

    Коментиран от #5

  • 2 pepy

    12 0 Отговор
    "... е необходима законова промяна..."

    Защо пък законова промяна? Директна промяна на Конституцията и никакви проблеми... Тези толкова ли не знаят какво става по света и как се правят някои работи...
  • 3 Дидем

    1 14 Отговор
    Интересен ход! Да му е наслука!
  • 4 5Kan

    5 6 Отговор
    Кой я пита опозицията и без това изборите им са 2023 не е останало нищо време. Тои не бърза ако направи ранни избори това означава по малко време на власт. При условие, че му остават 2 + 4 години, няма логика защо трябва да се борят само за 4.
    Някои са объркани и съм сигурен че това не е Ердоган.
  • 5 Не бери кахър

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "На падишаха му приключва кариерата":

    Ще дойде нов
  • 6 И каква точно му е файдата на Ердоган

    1 4 Отговор
    От предсрочни избори, като той ще спечели и редовните, а до тях пак той си е на власт?
  • 7 Така става когато статии се пишат

    5 3 Отговор
    По поръчка, само и само за да се изпълни някаква квота за антитурски публикации. Никаква идея за политическият живот в Турция ама пишем. От предсрочни избори в Турция има интерес единствено МНР защото се надяват да ги спечелят с подкрепата на САЩ. Такива бяха и изявленията на американската администрация която иска да свали Ердоган, защото не им играе по свирката.
  • 8 sisiret

    3 0 Отговор
    Нали този беше диктатор,а ние най добре знаем как беше в нашата диктатура, една партия един лидер, младите може да гледат как е в Северна Корея. И ние ръкомахахме като гламави червени знаменца и плачехме като идиоти заради вожда
Новини по държави: