Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 15:31 2 975 31

Напрежение! Гърция е против разполагането на турски проучвателен кораб в Егейско море

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • реджеп ердоган

От 2002 г. двете страни проведоха десетки кръгове разговори в опит да поставят основите за същински преговори по темата

Напрежение! Гърция е против разполагането на турски проучвателен кораб в Егейско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция заяви днес, че е изразила несъгласието си пред Турция във връзка с разполагането на проучвателен кораб в Егейско море, което Атина определя като "ненужен" ход в момент, когато двете съюзнички от НАТО се опитват да възобновят преговорите по дългогодишния си морски спор, предаде Ройтерс.

Предупреждение, издадено от турските военноморски сили тази седмица, информира, че проучвателният кораб "Чешме" ще извършва хидрографски проучвания от 18 февруари до 2 март в зона от международните води, в която и двете страни имат потенциални интереси, предаде БТА.

"Това е ненужен ход, който не помага за създаването на положителна нагласа", заяви пред журналисти гръцкият правителствен говорител Христос Тарандилис.

Гръцкото външно министерство е подало устно оплакване, заявиха официални представители, като добавиха, че издаденото предупреждение (т.нар. НАВТЕКС) е незаконно, тъй като е издадено от станция, която няма съответната юрисдикция.

След петгодишна пауза и месеци на напрежение заради съвпадащи претенции за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие и Егейско море миналата година, гръцки и турски официални представители се срещнаха в Турция на 25 януари, за да обсъдят делимитацията на морските зони.

Срещата в Истанбул завърши след няколко часа и двете страни, които от десетилетия имат разногласия по редица въпроси, включително обхвата на континенталния им шелф, се договориха да се срещнат отново в Атина.

Атина изпрати покана на Анкара, според която преговорите предстои да бъдат възобновени в началото на март - преди срещата на върха на европейските лидери - и очаква отговор от Турция, заяви пред репортери говорителят на външното министерство Александрос Папайоану.

От 2002 г. двете страни проведоха десетки кръгове разговори в опит да поставят основите за същински преговори по темата. Но спънките остават, включително какво всяка от страните иска да обсъжда.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    34 7 Отговор
    незнам защо се коментират изцепките на такова нещо като ,,саъвременна''Турция и султана и от черкезки произход
  • 2 Айхман

    19 38 Отговор
    Гърция има много страх от Турция.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Първан

    23 36 Отговор

    До коментар #2 от "Айхман":

    Гръцките им номера,само пред Турция не минават.
  • 4 Шекел

    35 13 Отговор
    Ахахаха.Гърците ще нсрат турчаците ако ги подберат.Турската армия е лабава.

    Коментиран от #7, #12

  • 5 КОТарАК

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Айхман":

    радио ЕЛТО ,ти ли си?

    Коментиран от #8

  • 6 И според кои международни закони

    15 36 Отговор
    Не може да се извършват проучвания в международни води? Имат проучвателни кораби-проучват.

    Коментиран от #13, #18

  • 7 Ами кво чатат

    11 33 Отговор

    До коментар #4 от "Шекел":

    Защо само лаят с подвити опашки 🤣🤣🤣
  • 8 Айхман

    5 30 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Готин,за какво радио ЕЛТО питаш ? Аз съм Айхман.
  • 9 Не спряха да плачат малякосите

    15 34 Отговор
    Ами купете си проучвателни кораби и проучвайте и вие бре, кой ви пречи
  • 10 Cumhuriyet

    35 5 Отговор
    Ердоган стана за резил! Той „открадна“ речта на Бинали Йълдъръм. Гафът е на писателите на речи на Ердоган, които вероятно са били отегчени и са копирали и поставили текста на реч от тогавашния премиер Бинали Йълдъръм през 2017 г. в реч, прочетена от Ердоган, наивно вярвайки, че никой няма да забележи! Турските медии дори създадоха видео с Йълдъръм и Ердоган, които говорят едновременно, еднин през 2017 г., а другият през 2021 г., казвайки абсолютно същите неща, така че да звучи сякаш църковни песнопения!

  • 11 Хасан

    12 37 Отговор
    Гърция трябва да си знае мястото си в хранителната верига
  • 12 до лабавия шекел

    4 31 Отговор

    До коментар #4 от "Шекел":

    Постави шекела на място че си се поолабил отзат.
  • 13 Морско право

    35 8 Отговор

    До коментар #6 от "И според кои международни закони":

    Не, над чужд Κонтинентален шелф и ИИЗ, не се допуска. Поискахте ли разрешение от гръцкото правителство? Определено не, тъй като сте известни пирати.

    Коментиран от #19

  • 14 Санкции

    34 7 Отговор
    Още веднъж е ясно, че Турция не иска преговори за определяне на морски зони и се опитва да ги взриви във въздуха.
  • 15 Турски геноцид

    35 7 Отговор
    "В нашите ръце няма кръвта дори на един невинен човек. Нито е имало, нито ще има. В нас няма, не е имало и няма да има срама от експлоатацията на регион или общество. Нашите предците не са ни оставили такова наследство. Никога не сме били тирани. Никога не сме подкрепяли тирани. Това сме направили в Сирия, Либия, Кипър, Карабах и Ирак." Шегата на деня от турския Хитлер..........
  • 16 Черен Котарак

    33 6 Отговор
    Турските фашисти не само че сондират в Гръцки териториялни води непрекъснато, но и са зейнали големи усти! Тия крадци и фашисти особено се активираха откакто разбраха че в Егейско море има огромни петролни залежи, надвишаващи всякакви псевдо-дългове на Гърция, дето именно заради тези залежи и се приписаха последните години от Туркофилите в ЕС! Въпреки по многочислената си Армия турския крадец не смее да направи военна провокация все още защото знае че на Балканите все още само Гърция е способна военно да му размаже крадливата ******* напълно реално! И персийците преди него се опитваха да крадат с печален край!........

    Коментиран от #21

  • 17 5Kan

    5 28 Отговор
    Излиза че и американския Бидон не преде за турците
  • 18 Черен Котарак

    32 5 Отговор

    До коментар #6 от "И според кои международни закони":

    Турския еничар не проучва в международни а в Гръцки териториялни води съгласно всички Морски международни закони , които Турция между впрочем не признава и се опитва да пренесе делото в Хага която няма никакви пълномощия за Морското право което има отделен статут и инстанции признати от всички освен от Турчолята! Турския еничар няма това право и затова шантажира Гърците със заплахи както и с масово вкарване на джихадисти под формата на Бежанци в Тракия и Гръцките острови с благословиите на ЕС и Сорос- които умишлено си затварят очите поощрявайки за кражби Турския диктатор!.......

    Коментиран от #20

  • 19 Много си се объркал

    11 31 Отговор

    До коментар #13 от "Морско право":

    Първо над чужд континентален шелф, не може да се извършва добив и експлоатация без разрешение. Проучване в международни води може. И второ това не е континентален шелф на Гърция, а си влиза в границите на континенталният шелф на Турция. Справка международното морско право.

    Коментиран от #23

  • 20 Къде сте тръгнали

    6 27 Отговор

    До коментар #18 от "Черен Котарак":

    Да обяснявате нещо от които халхабер си нямате бре
  • 21 Видяхме ги как се опънаха

    4 30 Отговор

    До коментар #16 от "Черен Котарак":

    В Кипър и на Кардак хохохохо..запретнаха поличките беж да ги няма
  • 22 5Kan

    7 28 Отговор
    Гърците още не са разбрали че е отминалу нуи време дето една лъжа повторена 100 пъти я считаха за истина.
  • 23 Черен Котарак

    19 4 Отговор

    До коментар #19 от "Много си се объркал":

    Ти си се объркал, международното право се потъква непрекъснато от Турчолята- не признават 6-12 мили териториялни води съгласно Морското право, което всички страни признават с изключение на Турчолята около всеки Гръцки о-в в Егейско море! Сондажите са толкова нагли че даже около о-в Крит пращаха крадците кораб придружен от военни фрегати с непрекъснато нарушаване на въздушното пространство на Гърция! Опитват се да изместат юридически делото в Хага, която няма никакви правомощия за Морското право, като крадеца турчин се надява че там Соросоидите и другата туркофилска мафия ще се на негова страна!
  • 24 5Kan

    5 11 Отговор
    Сондират ли си сондират това на какво ви пролича.
  • 25 5Kan

    4 2 Отговор
    Ебаване ли е това
  • 26 турска работа

    10 4 Отговор
    поредната глупост на бай ердо с цел да избяга от ужасната си неспособност да убие, вместо да освободи турски военнопленници, за които 5 години криеше съдбата им от турския народ .........

    Коментиран от #29

  • 27 Tака, значи

    8 3 Отговор
    Гърците са мили. турците имат късмет. ако други бяха на тяхно място, щяха да оборудват всички Беломорски острови с ракети „земя-земя“ и „земя-въздух“ и турците нямаше да влязат в Егейско дори за плуване, камо ли за проучване.

    Коментиран от #28

  • 28 5Kan

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Tака, значи":

    Така значи трябва да июаш здраво сърце за да ги ползвсш
  • 29 5Kan

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "турска работа":

    Тези 5 години това след преврата ли са а преди тези от ПКК мушички ли са били.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: