Отидете към основна версия

14 480 48

Време е „Северен поток 2“ да бъде матиран

  • северен поток 2-
  • сащ-
  • газопровод-
  • русия-
  • украйна-
  • германия-
  • проект-
  • джо байдън

Време е САЩ да сложат край на този проект

Снимка: БГНЕС/ EPA

Постепенно наближаваме завършването на газопровода „Северен поток 2“. Този газопровод, чието строителство започна през 2018 г., трябва да свърже руската Уст-Луга с германския Грайфсвалд. В момента на строителите им остават по-малко от двеста километра от тръбопровода, които трябва да положат. Решенията, които ще бъдат взети през следващите няколко седмици, ще определят дали газът някога ще протече през „Северен поток 2“. Време е САЩ да сложат край на този проект, който е икономически безполезен и геополитически несигурен и който е в ущърб на трансатлантическата сигурност, пише американското списание The National Interest в материал, цитиран от агенция "Фокус".

По време на неотдавнашния си разговор с германския канцлер Ангела Меркел президентът Джо Байдън обяви желанието си да съживи трансатлантическите отношения. Германия наистина е жизненоважен съюзник на САЩ в Европа и решението на Байдън да замрази плановете за изтегляне на близо 12 000 американски войници от германските бази е правилно. Администрацията на Байдън обаче не трябва да си позволява да преследва публично учтивост с Германия, за да прекрати натиска върху европейските компании, участващи в "Северен поток 2". Миналата седмица Държавният департамент излезе с доклад, съставен по указание на Конгреса на САЩ, който включва списък на компаниите, участващи в изпълнението на проекта „Северен поток 2“ и по този начин нарушавайки американското законодателство. В този списък обаче няма европейски компании, които биха могли да бъдат обект на санкции. Той включваше само руски компании или тези, които вече бяха напуснали проекта.

Този обрат на събитията изглежда смущаващ. Съобщава се, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен "не желае да налага санкции на компании или лица от страни като Германия, подчертавайки, че сега е много по-важно да се намери дипломатическо решение". Без значение какви по-нататъшни стъпки предприема американската администрация по отношение на „Северен поток 2“, някои европейски държави все ще останат разочаровани. Няма магическо средство, което да се хареса на всички. Съществува само сурова реалност на националните интереси на Съединените щати и тези интереси изискват прекратяване на „Северен поток 2“. Повечето европейски държави се противопоставят на СП-2. В понеделник, 22 февруари, Politico публикува статия, написана съвместно от външните министри на Полша и Украйна. В нея те призовават Байдън да „използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта“.

Срещу този проект има доста силно противопоставяне дори в онези държави, чиито правителства подкрепят СП-2, като Австрия, Германия и Холандия. Докато поддръжниците на проекта посочват, че той има чисто търговски характер и се основава на икономическа необходимост, доказателствата за това мнение в най-добрия случай са неубедителни. В частност в Германия анализатори наскоро заявиха, че тръбопроводът „не е необходим за поддържане на енергийната сигурност на Германия“ и че е „екологично разрушителен и търговски неефективен“. "Северен поток 2" ще бъде от полза за Русия, като прекъсне потока от приходи от транзит на газ, които в момента получават източноевропейски страни като Украйна - тоест приходи, които Киев използва, за да се защити в продължаващата подкрепяна от Русия война в украинския Донбас. Тръбопроводът също така ще засили способността на Русия активно да използва господството си на европейския енергиен пазар като политическа преговорна монета. Според доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ , 45% от вноса на природен газ в Европа през 2019 г. идва от Русия. Ако строителството на СП-2 приключи, този тръбопровод и „Турски поток“ които ще пренасят руски газ до Турция под Черно море, ще позволят на Русия значително да увеличи износа си на газ за Европа. Фактът, че „Северен поток 2“ продължава да се радва на подкрепата на някои европейски държави, въпреки огромния и нарастващ списък на злодеянията на Русия (много от които е извършила в Европа), е показател за огромното влияние, което Путин има върху този континент чрез доставка на газ.

Някои възприеха решителната съпротива на администрацията на Тръмп срещу проекта и опитите ѝ да блокира завършването на строителството му като ненужно влошаване на двустранните отношения с Германия - тъй като според това виждане строителството на тръбопровода така или иначе ще приключи. Въпреки това САЩ доста успешно възпрепятстват изграждането на „Северен поток 2“. Поради санкционен натиск от САЩ 18 компании вече се оттеглиха от този проект и бъдещето му все още е под въпрос. Президентът Байдън нарече „Северен поток 2“ „лоша сделка за Европа“. И той е прав. Съединените щати не трябва да се отказват от опозицията си срещу този проект сега. Силната двустранна опозиция срещу „Северен поток 2“ направи възможно включването на клаузата за санкциите в Закона за бюджета за национална отбрана за 2020 г. Законът за националния бюджет за отбрана от 2021 г., приет през декември 2020 г., удължава тези санкции.

Силните привърженици на „Северен поток 2“ са нетърпеливи да предложат механизми, които да ограничат малко Русия и да успокоят опасенията на САЩ. Например германските служители разработват механизми, като например резолюции, които биха позволили спирането на „Северен поток 2“, в случай че Русия продължи да се държи недостойно. Тези механизми обаче са твърде тромави и непроверени и е малко вероятно да се прибегне до тях, когато тръбопроводът заработи с пълен капацитет. Сега, когато Съединените щати се стремят да отговорят на Русия на нейните дръзки, мащабни и силно разрушителни кибератаки срещу американски институции и фирми, би било странен и заблуден ход да се откажат от натиска върху „Северен поток 2“. В тази игра на геополитически шах може да има само един победоносен изход. За Съединените щати съгласието за завършване на „Северен поток 2“ би било историческа грешка. Време е този проект да бъде матиран.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: