Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 12:42 5 202 43

Байдън е пред дилема за “Северен поток 2”

  • северен поток 2-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • русия-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • газопровод-
  • дилема

Газопроводът отдавна е обект на спорове между Германия и САЩ

Байдън е пред дилема за “Северен поток 2” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Настоящата американска администрация би искала да се върне към тясно сътрудничество с Германия, но препъникамъкът в отношенията между Вашингтон и Берлин е “Северен поток 2”, пише германският вестник “Зюддойче Цайтунг”, цитиран от агенция БГНЕС.

По-рано стана известно, че германският канцлер Ангела Меркел е повдигнала въпроса за “Северен поток 2” по време на телефонен разговор с американския президент Джо Байдън по случай инаугурацията му. Според статията, Байдън, „разменяйки си любезности“ с Меркел, „заплашва консенсуса“ между демократите и републиканците по проекта за газопровод от Русия до Германия. Изданието припомня писмо, изпратено от двама сенатори до президента на САЩ, в което те призовават да не се отказва от твърдата политика на администрацията на Тръмп по въпроса за “Северен поток 2”. Освен това все още не е ясно каква може да бъде отстъпката на американския президент, като се има предвид непреклонната позиция на Берлин относно съдбата на газопровода, отбелязва вестникът.

Това описва дилемата, пред която е изправен Байдън, подчертава авторът на материала. Газопроводът отдавна е обект на спорове между Германия и САЩ. Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен ясно дадоха да се разбере, че се интересуват от подобряване на отношенията със своите съюзници и най-вече с Берлин. Примерът със „Северен поток 2“ обаче показва колко трудно е на практика „превключването на лоста“, се казва в статията.

Въпреки това, според материала, Германия при всички случаи трябва да използва шанса за партньорство със САЩ, който се появи след ерата на „грубостта на Тръмп“, но успехът до голяма степен ще зависи от това дали германците могат да направят „интересно предложение” на Байдън. Според вестник “Ханделсблат”, САЩ разглеждат възможността за временно спиране на газопровода като компромис, ако транзитът на руски газ през Украйна бъде ограничен. Такова предложение, твърди вестникът, трябва да дойде от Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хааахахааа

    81 9 Отговор
    Като че ли нещо зависи от американският некролог-днес уж мисли...-а утре вече ще го е забравил....

    Коментиран от #14

  • 2 Монгола

    85 7 Отговор
    Краварите нямст думата за СВ - поток 2 дори не са от този континент. Те газ за Мексико не могат да доставят достатъчно за ЕС тръгнали хахаха хахаха..
  • 3 Шекел

    78 9 Отговор
    Ако няма СП2 немската икономика ще се срине.
  • 4 Жоро

    79 9 Отговор
    Истината е че Европа ще зависи от руският газ поне още 100 години

    Коментиран от #6

  • 5 1520

    74 6 Отговор
    стига сте робували на американски интереси до кога Германия ще е окупирана от сащ
  • 6 Джино

    57 6 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Еми Европа да си добива сибствен газ за да няма нужда да вкарва от РФ. Скоро обора ще е зависим от лития произвеждан в РФ трябва ли тогава Германия да наложи санкции на краварите, че ще купуват литий от РФ?
  • 7 Е да де

    54 6 Отговор
    Ама газопреносната система на урките е купена от сина на Байдън!?!?
  • 8 Ванга каза;

    55 7 Отговор
    И всичко ще се разтопи като лед,и нищо няма да спре Русия,и славата на Владимира!Путин Forever!
  • 9 БОЗА

    36 5 Отговор
    На карта е бъдещето на Европа...да видим,кое ще наделее-интересите на Европа и Германия...или натискът на сащисаните...филмът е интересен... ;-)
  • 10 Гост

    36 4 Отговор
    Всеки си гледа изгодата.На Германия и е необходим газ за икономиката,а по отношение на Украйна то там вероятно ще спре транзита на газ. Те и без това са срещу Русия.Но явно транзитните такси са много важни.

    Коментиран от #16, #17

  • 11 ТаУмВзе

    31 4 Отговор
    Бай деменция и меркелица са в мат и цаинтнот, едновременно.
  • 12 БАЙ Х@Й ‼

    49 3 Отговор
    На САЩ не им дреме за вноса на газ в Германия, на Бай Дън му се изплъзват таксите от тръбите през Украйна които синчето му лапна ‼
  • 13 американската мафия

    35 3 Отговор
    Байдън пред дилема! Ако му направят добро предложение за комисионна от СП2 ще преглътне комисионните от Украйна!
  • 14 Иван

    36 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хааахахааа":

    Да за съжаление ще направи ВСИЧКО, което му кажат ХОРАТА зад него, които го поставиха на това място!!! Целият свят ще се моли да се верне Тръм, много скоро.
  • 15 Луноход

    39 4 Отговор
    Ситуацията е долу - горе следната:
    -Германия неможе да се откаже от СП-2 защото ще има големи финансови загуби.
    -“Генерал МОРОЗ“ (студената зима) показа че без сигурни доставки на газ Европа ще мръзне, а идват избори.
    -Байдън (синът му) иска руската газ да върви през Украйна хем да печели хем да държи в шах Европа защото държи кранчето.
    Мисли си че, ще държи в шах и руснаците, но малко се е объркал защото те имат достатъчно голям пазар за газта на изток.
  • 16 Шекел

    24 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Украйна е битс карта и след като турците изтеглят украинските патки да ги шбат в Стамбул ще се оголи украинската територия и Русия ше си я вземе.

    Коментиран от #21

  • 17 Луноход

    23 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Прав си само до някъде. Руснаците нямат интерес да спрат изцяло газта през Украйна най-малко по две причини:
    -Газопреносната мрежа на Украйна е необходима защото рано или късно ще си върнат влиянието там.
    -В бъдеще се очаква голямо потребление на метан,а за него трябват тръби.
  • 18 Рошко

    13 0 Отговор
    Почна и той да мисли за поток от Русия
  • 19 Гост

    24 2 Отговор
    Някои експерти изказват мнение, че американците ще дадат светло за Северен поток 2, ако Меркел подпише, че ще плащат двата процента на НАТО за това, че ги пази от Русия. Като че Русия едва чака да се завърши Северен поток 2, че да ги нападне. Германия има смешна армия. Въпреки, че е икономически гигант.
  • 20 неутрално

    6 29 Отговор
    Който следи новините, а не това на кой какво му се иска, е наясно, че Байд няма намерение да го спира.Мерките ше са други.Ако Бойко направи грешка с турския поток, тя е, че го построи с наши пари, а не с руски.Някой нормален човек може ли да ме светне, защо във форума тук, е една навалица от руски шпиони.Не, че съм против, просто нямам логично обяснение.То и в други сайтове има, ама тукаа....Защото колкото повече от тях, толкова повече човек получава информация за мисленето и културата на управляващия режим в Москва.

    Коментиран от #23, #24, #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лайка

    22 1 Отговор
    Те нямат думата какво се прави в Европа и да спрат да се врат там, където не им е мястото. Потока ще бъде завършен. За що не пишете за тръбите в Украйна които останаха на сухо. И чии интереси бяха тези закупени? А ние ще си седим без газ до дупка. Нещо внос от Румъния Гърция. Някакви конектори през трета ръка. Пак ще пълим шкафове заради скъпа газ за България. Срам и позор.
  • 23 Лейка

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "неутрално":

    Прочети повече, защо САЩ правят ингел. Няколко са нещата и те се знаят. Ако искаш жокер, с удоволствие ще пиша тук.
  • 24 Sss

    27 2 Отговор

    До коментар #20 от "неутрално":

    Да си неутрален, колко да си неутрален ??? Значи признаваш грешката на Боко, че построи турски поток с наши 3 милиарда за да се хареса на Русия.... Но не споменаваш другите 3 милиарда, които Боко подари на САЩ за едни рисунки на Ф-16 ( модел 1974г.) С гласовете на ГЕРБ+ ДПС+ ВМРО... Тази тайна коалиция се надяват да си имат мнозинство от 121 депутати отново.. Та сега всички медии покорни на Пеевски и правителството са се втурнали да вкарват и ВМРО в бъдещия парламент...
  • 25 ЦРУ

    3 23 Отговор
    ГЛУПОСТИ...за русофили !!!!! СП-2 НЕ БЕШЕ за ГЕРМАНИЯ ....а " политически проект " -да " прекарат " Украйна !! Германия ползва около 45 мил. газ...СП-1 да Германия е за 55 мил. Германия взима газ и от - НОРВЕГИЯ...ХОЛАНДИЯ...АЛЖИР...ЛИБИЯ...от ТАНАП ( Азърбаиджан + Тюркменистан ) ...и втечнен от - САЩ....КАТАР...СА....АВСТРАЛИЯ !!!! Газпром снабдява Европа около 15 % !!!!! ОТКАЗАЛИ си от руска газ - УКРАЙНА - 0.....ПОЛША -0 ....ЕСТОНИЯ -0.....ЛИТВА - 0 ..ЛАТВИЯ -0 ! БГ - 50 % ....ИМАМЕ си от Азърбайджан ....от хъба до Виена ...втечнен от терминала в АЛЕКСАНДРУПОЛИС ( 20 % е наш ) ! .........т.н. "турски поток " над Истамбул е ОЩЕ на 57 км. в МОРЕТО !!!!!! АКО излезе на брега....ако САЩ разрешат ...МОЖЕ да пуснеме от него газ за хъба в Виена .....НО !!!!!!!!само 50 % от дебита на тръбата от БГ до ТУрция ( тя е за 3 мил....значи само 1.5 мил - НИЩО ) !!!!!! а джуджи ще го бесйт на Червеният Площад - 42 % от приходите в бюджета идват от нефт + газ .....а НИКОЙ не им го иска ( за да бъде изнудван после ).....ЗАБРАВИХТЕ ЛИ....когато джуджи врътна кранчето ?????????????....е сега му го " ВРЪТНАХА ЧЕТВЪРТИТ ".......забраната на СП-2 е на КОНГРЕСА...и не зависи от Тръмп или Джо !!!

    Коментиран от #26

  • 26 хихихихихи

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "ЦРУ":

    Как пък не получи Анфаркт на минискуса от писане на толкоз глупости?
  • 27 Павел Пенев

    17 1 Отговор
    В момента сраженията приключват и Донбас се присъединява към Русия.Това ще бъде последвано от Херсон,Одеса и други области от Украйна. На хората им писна да ги будалкат с демокрация от ЕС и НАТО които щели да им подобрят живота.Този филм вече го гледахме.
  • 28 Stéphanie 🎲

    0 13 Отговор

    До коментар #20 от "неутрално":

    Тя грозна работа със тях поне да чете какво става извън Русия ама не знаят друг език освен български и руски .И не се дава кой знае какво инфо на Бг.😉
    Несигурности за бъдещето😉
    Газовата криза между Русия и Украйна, след това между Русия и Беларус, породи въпроси относно доверието на Русия като основен доставчик на енергия. Повечето руски събеседници на среща в Москва, се опитаха да „минимизират” тези страхове. Както припомни говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, в разгара на Студената война Москва никога не е успявала да изпълни договорните си ангажименти към европейските си партньори.
    После другият проблем виждам вчера е публикувана статия за нови атомни електроцентрали в Русия 😉😂 ето защо
    Трябва също да се спомене, че след като е изостанала далеч, особено поради катастрофата в Чернобил през 1986 г., Русия иска да развива силно ядрената енергетика. По този начин тя стартира амбициозна програма за изграждане на нови атомни електроцентрали с цел увеличаване на производството на електроенергия, произведена от ядрена енергия от 17% на 22% до 2020 г., което ще включва изграждането на поне четиридесет нови реактора. Ако тази стратегия наистина бъде приложена, това ще позволи на Русия да спести своите газови ресурси, които в момента се използват за производство на електроенергия, за да ги пренасочи към износ. Но и тук необходимите инвестиции са гигантски.
    На практика 😂😉Русия има много проекти които не може да завърши няма пари😂трябва чужди инвести

    Коментиран от #29

  • 29 Stéphanie 🎲

    0 16 Отговор

    До коментар #28 от "Stéphanie 🎲":

    Като цяло газовият сектор ще изисква колосални инвестиции от порядъка на 300 милиарда долара до 2020 г. За сравнение руските инвестиции в газовия сектор биха представлявали около десет милиарда долара през миналата година, от които половината, посветена на поддържането на съществуващи газопроводи.

    Но макар да е очевидно, че Русия няма да може да си позволи инвестиции от такъв мащаб сама, руското правителство увеличава пречките пред инвестициите от западни компании в енергийния сектор. Всъщност договорите за споделяне на продукцията, сключени между западни компании и руски компании през 90-те години, днес са поставени под съмнение от руските власти, като споразумението за експлоатация на нефтеното находище в Сахалин.3, сключено през 1993 г....Вкарват си го сами в задния двор ватенците 😂
  • 30 БАЙ ПЪН

    5 1 Отговор
    ПроЗД си като пън
  • 31 другарят

    10 2 Отговор
    Накой може ли да ми обясни, какво общо имат Байдън и фашистка Америка със Северен поток!?? Доколкото знам, това е проект между Германия и Русия!

    Коментиран от #32, #33, #36, #37

  • 32 Stéphanie 🎲

    0 12 Отговор

    До коментар #31 от "другарят":

    Аз знам само малко инфо ще ти дам другото си го търси сам защото си лош и обиждаш.Проблема е единствено и само за Германия руската газ.През 2016 г., когато беше вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън беше против проекта.
    тръбата, която ще се експлоатира от руската държавна компания Газпром, е един от най-големите инфраструктурни проекти в Европа, с инвестирани над 10 милиарда евро, съфинансирани по-специално от пет европейски групи, включително френската компания Engie,аферата Навални обаче предизвика токов удар в Европа.Страните от бившия съветски блок са най-гласните по този въпрос, подчертавайки, че е в общ интерес на европейците да отменят проекта.За да се справят без „Газпром“, страни от Централна Европа като Полша увеличават инвестициите си с американски доставчици и дори Катар. Варшава банкира върху терминала Swinoujscie в Полска Померания. Този терминал, разположен на полското крайбрежие на Балтийско море, разполага с капацитет за разтоварване и регазификация, което позволява на Полша да диверсифицира своите източници на доставка и тяхното насочване. По този начин полското правителство се надява да успее да се освободи напълно от руския внос на газ за по-малко от пет години.
  • 33 Stéphanie 🎲

    0 10 Отговор

    До коментар #31 от "другарят":

    „Принципно лоша“ сделка
    Миналата година някои изпълнители, заплашени със санкции от Съединените щати, предпочетоха да напуснат проекта на руския "Газпром" и неговите пет европейски партньори, включително френския Engie. И сега? Оказва се, че Доналд Тръмп и Джо Байдън споделят идеята, че „Северен поток 2“ поставя европейците в позиция на стратегическа зависимост спрямо Русия на Путин. Демократичният кандидат беше повторил по време на предизборната си кампания, че тази „сделка“ е „коренно лоша“ за Европа.Трсят друга версия без Русия

    Коментиран от #34

  • 34 Хамсал

    12 1 Отговор

    До коментар #33 от "Stéphanie 🎲":

    Ох още една спИциалистка!
  • 35 Дръвчене

    12 1 Отговор
    Какво се дръвчите? Наскоро един немски политик - не помня кой точно в почти прав текст каза на задокенаския колонизатор да го д...ха. Че СП2 си е европеска работа и гагата му няма място в тази работа. Германците си имат политици, а не като нашия пишман войвода, ужким европееца Каракачанов во главе с Борисов, легнаха като обучени ку...ви пред американците и купихме музейните реплики Ф16, вместо европеските - Юрофайтър, Грипен или Мираж... Ама нали сме дресирани да викаме Yes `от времето на руското влияние, че и след това от г-жата най-успешен еврокомисар Кунева.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 комитата

    7 1 Отговор
    и ни ечакаме тез да оправят света -той потока го построиха сега пак с еумува как да се направи за да не се накърни губещото предложение н аСАЩ за втечнен газ който е много по скъп
  • 40 ДОКО

    1 0 Отговор
    ХА ХА ГЕРМАНИЯ НЕ МОЖЕ БЕЗ РУСКИ ГАЗ..А ПЪК ИСКА ЛЮБОВ С САЩ..ХА ХА..СПАСЯВА ГИ САМО ДЕБЕЛОТО ДУПЕ НА МЕРКЕЛ..ХИ ХИ
  • 41 ройки

    1 0 Отговор
    тия залухари къде не се намесиха на майка си от краварника та ще мислят за нашият континент те с мексиканците немогат да се оправят избиват се сами себе си а тръгнали другите да оправят
  • 42 не д е

    1 0 Отговор
    ма пуснете си първо ток да имате бе каменоделци >>>>>
    https://fakti.bg/world/555563-teksas-vazstanovava-postepenno-elektrichestvoto
    и после да мисли кога трябва да ходи до тоалетна ще на тая възръст на пръднята не може да и има вяра . пък тогава мисли кога ще дойде ким чен а не мисли само глупости пенсионер
  • 43 Docenta

    0 1 Отговор
    Северен поток ще струва на злата империя Раша около 10 милярда, които ще останат заровени под морското дъно.Това разбира се ще струва главата на императора с име на женски полов орган.Путин е чао