Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 11:50 5 732 35

Подготвят се ключови преговори за бъдещето на "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • германия-
  • сащ-
  • газопровод-
  • русия-
  • санкции-
  • компромис

Германия и САЩ сигнализират за готовност за компромис в спора

Подготвят се ключови преговори за бъдещето на "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В конфликта около тръбопровода „Северен поток 2“ логиката на конфронтация започва да отстъпва на волята за компромис – и от двете страни на Атлантика. Все още не се водят официални преговори между Германия и САЩ, но такива се подготвят. Това ще се случи след встъпването в длъжност на всички структури на властта във Вашингтон и след като бъдат завършени всички назначения. Това пише икономическото издание Das Handelsblatt, цитирано от агенция "Фокус".

На пръв поглед изглежда малко се е променило. Правителството на новия президент на САЩ Джо Байдън също иска да предотврати завършването на газопровода „Северен поток 2“ под Балтийско море и заплашва със санкции проекта. На въпрос от Das Handelsblatt, говорител на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира, че руският кораб „Фортуна" е възобновил работата си по газопровода: „Ще наблюдаваме дейностите по завършването или сертифицирането на тръбопровода и може да бъде взето решение относно приложимостта на санкциите".

Но първият поглед не разкрива цялата картина. В дебата има нов тон, тъй като изявлението на Държавния департамент на САЩ ясно посочва: „Санкциите са само един от много важните инструменти. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да укрепим европейската енергийна сигурност и да я защитим от хищническо поведение", увери говорителят на външнополитическото ведомство във Вашингтон. Динамиката на спора за „Северен поток 2“ се променя. Логиката на конфронтация, с която бившият президент Доналд Тръмп оказа натиск, започва да отстъпва на волята за компромис – и от двете страни на Атлантическия океан. „Само когато лицата за контакт и колегите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Алтмайер в новата американска администрация бъдат посочени и одобрени от компетентните американски институции, тогава, разбира се, ще започне диалог“, отбелязаха за изданието от Министерството на икономиката на Федералната Република Германия.

Сега германското правителство обсъжда „пакетно решение", което да задоволи Вашингтон и да разсее съмненията му относно „Северен поток 2", пише вестникът. Значителните разногласия са породени от искането на САЩ за предоговаряне на споразумението за транзита на руски газ за Европа през Украйна. Същото важи като цяло за въпроса за прилагането на т.нар. механизъм за спиране на тръбопровода, т.е. прекратяването на доставките на газ през „Северен поток 2“, в случай че Русия намали обема на транспортирания газ през Украйна. Германия е готова да обсъди такава възможност, но отхвърля автоматизма, към който се стремят САЩ. Берлин се опасява, че в противен случай доставките на газ за Германия ще зависят твърде много от Украйна. „В крайна сметка не е изключено [газовият] конфликт да бъде провокиран не от Москва, а от Киев", пише вестникът. В тази връзка правителството на ФРГ счита за възможно единствено да приеме политическо изявление, което би подчертало готовността на германските власти да спрат доставките по „Северен поток 2“, ако Русия упражни умишлен натиск върху Украйна.

Това обаче поражда и въпроси. Берлин отбелязва, че ако бъде получено разрешение за експлоатацията на „Северен поток 2", ще бъде трудно то да се отнеме, а компанията Nord Stream 2 AG ще може да поиска компенсация от германското правителство за спирането на доставките. По-рано изданието съобщи, че за първи път Вашингтон сигнализира за готовността си да започне диалог за отмяна на санкциите от „Северен поток 2", но в отговор първо иска да бъдат изпълнени редица условия. По-специално, САЩ искат въпросът за газопровода да бъде свързан с механизъм, който ще предотврати функционирането на газопровода в случай на намаляване на транзитните доставки през Украйна. Т.е., САЩ настояват доставките на газ по „Северен поток 2" да бъдат прекъснати, ако Москва се опита да окаже натиск върху Украйна, като намали обема на газа, подчертава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухаа,хаа!

    44 3 Отговор
    Не мине ли водата през тръбите на сино ми,нема и за вас вода! Ако минава,нема проблем.Отпада енергийната независимост.

    Коментиран от #25

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    31 5 Отговор
    " Ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш при нас...." , помните ли тази песен ⁉️

    Коментиран от #4, #6

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    62 6 Отговор
    Проблема не е в газа през "Северен поток", проблема е да не спре газа през тръбите на синчето ‼

    Коментиран от #8

  • 4 Шекел

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    А бе времето изгубено ли е нема връщане.
  • 5 Перо

    31 7 Отговор
    Толкова рискове,загуби и усилия за спасяване на измислената хазарска държава. На кого е нужно?
  • 6 гост

    6 50 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Че тя "истината" отдавна е дошла , ама русопитеците се правят , че не я виждат !! Точно преди 2 години през вече далечната 2019 по това време пак четяхме , че потока е на "95%" завършен и ей сегичка до месец два влиза в експлоатация , ама пусто от тогава на тия 95 % си стои и края му се не види !! За начало нито тая нито следващата година ще е , а за по-нататък я камилата , я камиларя !! А времето си върви , ВЕИ вече минаха по производство и въглищата и ядрените централи и вече стабилно дават по-ниски цени от газовите !! А само след 10 години ПО ЗАКОН отдавна влязъл в сила в ЕС ще бъде ЗАБРАНЕНО газ да се ползва за отопление в ЕС , включително чрез парно и ТЕЦ !! Което ще е окончателния край на газпромовци , а "потока" така и ще чака "по-добри" времена , хахах !!

    Коментиран от #7, #9, #11, #12, #18

  • 7 хаха ахаххахха

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    хихихихихи
  • 8 гост

    6 44 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Проблема не е , че тръбите са на "синчето" , което е много тъпа опорка между другото , а че вожда само това чака , за да прати още зелени човечета където не им е работа да ходят !! Ама като гледам много скоро всичките зелени човечета ще му трябват да вардят самия него от "народната любов" та ще забрави и за потоци и за всичко !!
  • 9 Всичко

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    което си писал за СП се оказа невярно!
  • 10 Седесарят.

    25 4 Отговор
    Джоуи Байдъна и син,са измислили ,,Голям бизнес,,Ще продават газ от Русия,от Територията на Украйна,Втечняват и продават ,на бълъците на двойна цена.Руска газ ,от Украйна,втечнена Иначе, ,кой ще даде газ на янките???.Без пари..С пари 💸 има..
  • 11 Рто

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Я ми покажи едно ВЕИ с 1000 мегавата мощност, или само си чешаш езика май?

    Коментиран от #15

  • 12 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Между другото това за забраната на газ за отопление важи и за България , като член на ЕС !! Та да му мислят тия дето цоцат от "топлофикация" , хахахах !!! Малко остана , търсете друг "бизнес" !!

    Коментиран от #20

  • 13 Ей тва

    19 2 Отговор
    голема далавера да си шеф на ФАЩ!
  • 14 Левски

    34 3 Отговор
    А ха! Навални вече го забравихте? Видя се, че с този цирк файда няма, и сега да сеемисли друга стратегия! Но в уравнението липсва подписа на Москва.... така че си преговаряйте но без Москва само си губите времето!
  • 15 гост

    4 16 Отговор

    До коментар #11 от "Рто":

    Мога да ти покажа много повече от едно , ама викам направо да минем на общата им мощност в момента ! Почвам от съседна "изостанала" Турция , любима на русопитеците !! Общо инсталирани мощности 95 Гигавата , от които ВЕИ 47 Гигавата плюс 23 Гигавата строящи се в момента !! Съседна Гърция , която още 2023 ще затвори ВСИЧКИ въглищни централи : Инвеститорите в Гърция побързаха да получат лицензи за проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през декември 2020 г., сочат данни, публикувани от гръцкия регулаторен орган RAE. След месеци закъснения в обработката, внедряването на напълно електронна система за ВЕИ проекти привлече зашеметяващите 45,5 GW в заявленията за сертификати на производители. От тях 79,8% са за слънчева енергия. Броят на подадените проекти по опростената процедура възлиза на 1 864, съобщава Balkangreenenergynews. И двете цифри достигнаха рекорд за RAE за всички времена !!!!!
    А ето ти общо за ЕС : Европа ще трябва да ограничи производството от ВЕИ заради свръхпредлагане !!!!!! Опитите на Европа да създаде енергийна система, базирана на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), отидоха твърде далеч, защото най-вероятно производството на възобновяема енергия ще трябва да бъде съкратено в идните месеци заради свръхпредлагане, пише Bloomberg !!! Хахахаххаха !!!
    Петкратното нарастване на зелената енергия на Стария континент през последното десетилетие понижи цените до 9-годишно дъно и изтри около 400 млрд. долара от пазарната капитализаци

    Коментиран от #19, #28, #29, #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СССРБарета

    30 2 Отговор
    Байдън иска да есигурен, че ще продължи да си получава комисионните през корупционната схема в Украйна!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хахаха

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Продължаваш с глупостите си.
    Това сам го измисли, или ти го дават готово и дори написано; вероятно е второто, като се има предвид отрицателният ти коефициент на интелигентност

    Коментиран от #21

  • 20 ****

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Явно от злоба към Русия,си пропуснал новината,че по тия тръби може да тече син и зелен водород а не само газ.

    Коментиран от #22, #26

  • 21 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #19 от "хахаха":

    Е да де , като не можеш да отговориш с цифри и факти , почваш с "глупости" , хахах !! Само че там пише и кой го казва и за твое съжаление са най-авторитетните за тая цел , световно признати агенции !!
  • 22 гост

    2 17 Отговор

    До коментар #20 от "****":

    Ша тече в щестък , а и да можеше , първо трябва някой да го купи !!! А целта на занятието е Европа да НЕ ВНАСЯ !!! А не да смени вноса на едно с друго , хахах !!

    Коментиран от #24

  • 23 ПЕНКО

    24 1 Отговор
    ВИЕЩИТЕ ЩАТИ -НАЧЕЛО С ЕВРЕИНА ЦИОНИСТ БЛИНКЪН -НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА ,ЧЕ "СЕВЕРЕН ПОТОК-2" НЕ РУСКИ ПРОЕКТ , А Е НЕМСКИ И ФИНАНСИРАНЕТО МУ Е ОТ ФРГ !!!!!!!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаджи Хаджи Българин

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мухаа,хаа!":

    за да укрепим европейската енергийна сигурност и да я защитим от хищническо поведение! Байдън и Син , че ще лапат от транзита през Украйна! И като държат кранчето в ръцете си, ще изнудват и двете страни! А Вова им отговори! " Мъй так не работаем"! Както и с Крим!
  • 26 Д. Петров

    3 23 Отговор

    До коментар #20 от "****":

    А пембен водород? По-вероятно е да текне самогон, защото рушляците само това могат да произвеждат! Остава да намерят купувачи. ГА ГА ГА!!!

    Коментиран от #27

  • 27 ****

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Д. Петров":

    Може и пембен да потече ама от твоя газопровод,ако те изчаластри някой кюнец.
  • 28 Госте

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Ако мислиш че веи тата са панацея ,не разбираш нищо от енергетика
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Димитров

    6 0 Отговор
    Как ще определяш на доставчика условия?Има си договори и съответни неустоики,какво е това обвързване на един договор с друг,различен?Двойни стандарти!
  • 31 Георгиев

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    В момента в Германия всички слънчеви панели са покрити със сняг а 30 000 перки не се въртят, понеже няма вятър. Казвай какво следва.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Георгиев":

    Ами за твое най-голямо съжаление точно в момента , а и през цялата зима перките в Германия така се въртят , че се чудят къде да си денат тока !! И ПЛАЩАТ на потребителите , за да потребяват , тоест цената на тока от тях е отрицателна !!! И това е доказано от вече над 15 години експлоатация !! До такава степен , че вече Шел и Тотал са едни от най-големите инвеститори във перки и панели !! Мъка , мъкааа , хахах !!!
  • 33 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Георгиев":

    Поне вземи прочети нещо , преди да редиш тъпи опорки !!!! Зимата е най-силния сезон на ВЕИтата в Германия !! ДОКАЗАНО от години сезона в който имат ИЗЛИШЪЦИ от ток и то големи !!! А пък "перките" във Северно и Балтийско море нямат и час време без вятър , там проблема е какво да правят , като вятъра стане МНОГО , щото може да ги строши , а за малко няма вероятност , ама никаква , освен ако Земята спре да се върти , ама тогава мисля няма да ти пука за руските боклуци , хахахха !!
  • 34 БХОРТЕИ

    9 0 Отговор
    Прочетете днешните коментари за замръзналите перки.Газта е най чистото гориво особено ако е евтино.Другия начин въглища и вец.
  • 35 Dimitar Mutev-muti

    0 0 Отговор
    Бля-бля-бля!
    Борбата между Мечката и Магарето е кой да продава газта на нещастната Европа.Останалото са приказки за наивници.
Новини по държави: