Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 19:35 4 274 34

Ето какви са вариантите пред Германия за "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • германия-
  • русия-
  • сащ-
  • газопровод-
  • санкции-
  • варианти-
  • ес-
  • украйна

САЩ са готови за преговори с правителството на Германия

Ето какви са вариантите пред Германия за "Северен поток 2"   - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Германия и парламентарните фракции в управляващата коалиция разглеждат четири варианта за действие около ситуацията със „Северен поток 2“. Те варират от спиране на строителството на газопровода до използването му в бъдеше за тръбопровод на така наречения „механизъм за спиране“, който би обвързал доставките на газ за ЕС с тези за Украйна, пише агенция БГНЕС.

Според германския „Ханделсблат“, който се позовава на правителствени източници, „опонентите на тръбопровода са разочаровани“ от решението на Държавния департамент на САЩ да се откаже от въвеждането на допълнителни санкции срещу фирмите, участващи в реализацията на проекта. Въпреки че новата американска администрация разглежда „Северен поток 2“ като грешка, тя е готова на диалог с Берлин относно бъдещето на газопровода. Вестникът подчертава, че в САЩ се говори за „преговори на високо ниво“ с правителството на Германия.

Федералните власти обсъждат как да удовлетворят претенциите на американците и да ги накарат да се откажат от санкциите срещу участващите в проекта компании. Един от възможните варианти е използването на газопровода като „механизъм на изключване“, т.е. да се прекрати доставката на газ по „Северен поток 2“, ако Русия съкрати обема на транспортирания през Украйна газ. Подобен сценарий предизвиква множество въпроси „от юридическа и от политическа гледна точка“, въпреки че като цяло се оценява положително от страна на Вашингтон.

Да се застрашава с прекратяване на снабдяването за собствени нужди не е особено умна стратегия, смята председателят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген. Експертите предупреждават, че, създавайки подобен механизъм, Германия ще „се простреля в краката“: цената на газа в такъв случай ще скочи, а участващите в проекта компании може да поискат милиарди обезщетения заради понесени вреди. Вторият вариант предвижда временно спиране на строителството, докато траят преговорите със САЩ. Обсъжда се създаването на комисия, в която да влязат представители на САЩ и на държави от ЕС.

Третият сценарий предвижда значително увеличаване на инвестициите в енергийния сектор на Украйна и засилване на сътрудничеството в енергийната област, както и проучването на възможностите за доставка на „зелен“ водород от там в бъдеще. Според четвъртия вариант, строителството трябва да бъде завършено, независимо от заплахите и критиката срещу проекта. Това би означавало неизбежно влошаване на отношенията със САЩ, предупреждава изданието. Правителството на Германия се опитва да намери пакетно решение, което да удовлетворява претенциите на всички засегнати страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    15 76 Отговор
    Паток няма да има, вижда се и променената политика спрямо расссия. Ватниците ще гризнат дръвцето за пореден път.
  • 2 Русия е неспираема

    71 15 Отговор
    Украйна е гола вода,Мумията - също! САЩ отново губи..
  • 3 Байдън

    73 7 Отговор
    Спрете потока бе. Момчето ми няма от къде да лапа. Много е некадърно. Ще умре от глад
  • 4 антрашпиц

    68 4 Отговор
    То аз шот и понятие си нямам,та да попитам :От какво САЩ "защитават" Европа и в частност Германия?

    Коментиран от #14, #18

  • 5 Мииии

    37 15 Отговор
    Два млрд долара плащаше Русия на Украйна всяка година за транзита на газ. Украинците се взеха за велики, почнаха да се евав с Русия, което не се хареса на Путин и той реши да ги шунтира. Набута се много. Щото газта тръгва от Карско море и тръбата до Германия е около 5000 км, а не 1400. За да избие разходите поне частично е обещал безвъзмездно изграждане на газоразпределителна мрежа в Германия, което е тортата на черешката и баба Меркел няма да я изтърве на килима.

    Коментиран от #11, #21, #30

  • 6 Пумияр, толбухин,

    10 37 Отговор
    Ей сега ще излезне оня с конската физиономия и ще каже че никой не може да нарежда на "свръхдържавата" как и какво да прави... 😂😂😂. Ама паживьом увидим....

    Коментиран от #8, #22

  • 7 KODIAK

    44 3 Отговор
    Тогава да преговарят и за доствките на газ за Мексико и за доставките на руски петрол за САЩ!
  • 8 Абе льохман

    34 5 Отговор

    До коментар #6 от "Пумияр, толбухин,":

    Конски вид и конски подкови това го чака западчето.. И теб също..

    Коментиран от #9, #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 И ти мислиш

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мииии":

    че в Русия не могат да броят километрите и че за тях 1400 е също като 5000? Нещо бъркаш...
  • 12 Smooth Jazz

    51 4 Отговор
    Последният вариант! Европа трабва да го завърши и да влоши отношенията си със САЩ. Краварите трябва да са в лоши отношения не само с Русия и Китай, а и с цяла Европа,Азия и Африка.Трябва да бъдат притиснати в ъгъла и надутия им икономически балон да се пръсне на парчета.Светът има нужда да си отдъхне от тях и да заживее в мир и разбирателство.
  • 13 Аз 🤣🤣🤣

    35 4 Отговор
    САНКЦИИ до дупка.
    БОЙКОТ.
    Накарайте руснаците да спрат газта.
    А след това СИ ПРЪЦКАЙТЕ, ЗА ДА СЕ ТОПЛИТЕ.
    Хахахахахахаха.
    🤣🤣🤣

    Коментиран от #16

  • 14 Д. Петров

    3 19 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    От русляшката наглост!

    Коментиран от #15

  • 15 Козяк 16

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Д. Петров":

    Точно така.
    Ела после за кокалчето. 🤣

    Коментиран от #17

  • 16 Д. Петров

    5 27 Отговор

    До коментар #13 от "Аз 🤣🤣🤣":

    Ишшш, горките германци, как са оживяли толкова години, без русляшка газ!?

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 един от многото

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    От собствените си страхове!
  • 19 сирене

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Д. Петров":

    с дърво брато, само че ся 88 милиона население с дърво ... сежса?

    Коментиран от #20

  • 20 Д. Петров

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "сирене":

    Тъй, тъй! С дървото са направили икономика по-могъща от чукчите с газ! Я се осъзнай, преди да мериш дървеният на газа!
  • 21 Сух

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мииии":

    Цената на тръбопровода няма значение, значение има, че Украйна ще падне по гръб, това си е директен шах на сащисаните. Тогава Русия, ще може да засили влиянието си на местно ниво. Ще объркат стратегията из основи..
  • 22 Сух

    5 16 Отговор

    До коментар #6 от "Пумияр, толбухин,":

    Ааа, и руски език ли знаеш бре бродяга, това да не е научено от безплатното ти образование от едно време кога е било отвратително?!

    Коментиран от #24

  • 23 Пумияр толбухин

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "Абе льохман":

    Льохман е на майка ти сина, скоро ще ти спрът копеиките.... И тогава.....
  • 24 Пумияр толбхин

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "Сух":

    Измикяр, 11 год. Съм го учил насила в училище, а ти ако искаш да го научиш емигрираи в свръх държавата и бъди щастлив...

    Коментиран от #25

  • 25 Сух

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Пумияр толбхин":

    Измикяр е оня къде е фърлил мухлясалото си семе на оназ миризлива дупка от къде си излязъл бе мухал!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Конник

    17 3 Отговор
    Китай може да купи два пъти повече газ отколкото цяла Европа. На Русия и е все едно на кого продава! Само Китай подкрепимрублата когато щатите искаха да я сринат. И цената на газта ще скочи три пъти.
  • 28 Конник

    17 0 Отговор
    Кум коментар 26 “Среден”
    Око това ставаше, отдавна да са го направили американците. Тоя техния газ е трудно производим и няма достатъчно калорий. Все едно да караш нов мерцедес с 86 октанов бензин. Преди 2 години, при големия студ в щатите бързо купиха руски газ. А уж имаше ембарго....
  • 29 барчо

    19 0 Отговор
    Правителството на Германия е сключило договор за строежа и начина на ползване на Северен поток 2 и толкоз. В този договор няма условия за транзита през Украйна или нещо друго. Всяко изменение по договора ще предизвика верижна реакция на всички условия, залегнали първоначално. В момента Германия показва колко нищо не представлява и как няма абсолютно никакъв авторитет. Като гледам вариантите, ако потока се състои, то той ще бъде по американски условия или ако не, ще има санкции не само на изпълнителите, но и на самата Германия. Байдън син е собственик на газопровода, минаващ през Украйна и съвсем естествено е тате да не допусне тези тръби да са просто скрап.
  • 30 барчо

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мииии":

    Имам спомен, че украинците се направиха на луди и не платиха едни милиарди за вече доставена газ и Газпром ги осъди, но те така и не платиха. После украинците осъдиха Газпром за едни милионии Газпром си платиха. Международния съд не можа да задължи укрите да си платят, но руснаците си платиха, защото винаги си плащат. Това явно е накарало Газпром из основи да преосмисли бъдещите си взаимоотношения с Укрия и да направи това, което и направи. По едно време на Укрия и бе спрян газа, поради неплащане и те заплашиха, че ще врътнат кранчето и за другите купувачи от тръбата. Не нещо друго, а тези изцепки, както и покупката на тръбите от Байдън младши. Имайте в предвид, че тези транзитни такси ги плаща в края на краищата крайния потребител, а не Газпром. По тази причина едва ли на Газпром и дреме дали ще минава през Укрия, България или Турция или където и да е. Но да минава през територия, която е напълно непредсказуема е вредно.

    Коментиран от #31

  • 31 123

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "барчо":

    Точен си!
  • 32 Кире

    1 0 Отговор
    Германия да инвестира пари в Украйна, за да може да получава газ по северен поток 2!!! Надявам се само търговията да не е в американски долари.
  • 33 ердоган йок

    2 1 Отговор
    следва турския поток
  • 34 стоян георгиев

    2 13 Отговор
    германия ако иска да играе ролята на европеиски обеднинител трябва да се откаже от северен поток 2.няма как да защитаваш своя интерес на гърба на останалите източноевропеиски държави и да финансираш путин въпреки политиката му към тях.
Новини по държави: