Отидете към основна версия

3 277 5

Каталунска сепаратистка се върна в Испания, за да...

  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост-
  • испания-
  • меричел серет-

Меричел Серет беше обвинена в неподчинение на органите на властта и злоупотреба с обществени средства

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сепаратистката Меричел Серет, бивш член на каталунското правителство, се яви доброволно днес пред испанския Върховен съд, три години след като избяга в Белгия заедно с други видни каталунски ръководители след неуспешния опит за отцепване на Каталуня от Испания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление съдия Пабло Лярена каза, че Серет е била освободена без гаранция след доброволното ѝ явяване в съда в Мадрид при завръщането ѝ от Брюксел, където живееше от октомври 2017 г.

Съдията насрочи за 8 април изслушване на 45-годишната бивша министърка на селското стопанство в регионалното правителство на Карлес Пучдемон.

Серет беше обвинена в неподчинение на органите на властта и злоупотреба с обществени средства. Лярена обаче каза, че до момента разследванията не са установили Серет да е свързана с някакви нередности.

След внасянето на присъдата по делото срещу каталунските политици през октомври 2019 г. срещу Серет не беше издадена европейска заповед за арест, а само национална, отбелязва ТАСС.

Върховният съд напомни, че ако бъде призната за виновна в неподчинение на властите, на Серет може да бъде наложена глоба и да ѝ се забрани да заема държавни постове.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: