5 Март, 2021 07:25 2 815 10

Близо три четвърти от шотландците смятат, че Шотландия ще е по-добре без Обединеното кралство

  • великобритания-
  • шотландия-
  • независимост-
  • никола стърджън

COVID-19, Брекзит и политическото ръководство са ключът в определянето на нагласите по въпроса, посочват авторите на анкетата

Близо три четвърти от шотландците смятат, че Шотландия ще е по-добре без Обединеното кралство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо трима на всеки четирима шотландци смятат, че ще бъдат по-добре извън Обединеното кралство, показва ново проучване на общественото мнение. Това се случва въпреки проблемите напоследък на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която смята да поиска нов референдум за независимост по-късно през годината.

71% от анкетираните са заявили, че Шотландия ще бъде по-добре, ако не е част от Обединеното кралство, а 53 на сто са подкрепили получаването на независимост. Проучването е направено между 18 и 22 февруари от "Savanta ComRes".

През ноември обаче в подобно проучване е отчетен по-висок брой от 58% в подкрепа на независимостта. COVID-19, Брекзит и политическото ръководство са ключът в определянето на нагласите по въпроса, посочват авторите на анкетата.

Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън бе въвлечена през последните седмици в тежък спор с нейния предшественик Алекс Салмънд, след като бе установено, че разследването на правителството по делото срещу Салмънд за сексуално посегателство не е било законно.

Появиха се дори искания за оставка на Стърджън.

Проучването показва още, че в Уелс около 39 процента от населението е за независимост, което е най-високият процент, отчитан досега. 43% от населениeто на Северна Ирландия иска обединение с Република Ирландия.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    5 2 Отговор
    Е па тия три четвърти сега ли го смятат това. На референдума наскоро май друго смятаха.

    Коментиран от #2

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    И тогава искаха да се отделят от Великобритания и да останат в ЕС ! Но тогава Великобритания бе в ЕС . А им поставиха условие, че щом напуснат Великобритания ще ги изключат от ЕС и ще трябва да кандидатстват наново. Затова останаха във Великобритания и в ЕС. Сега Великобритания излезе от ЕС и така хем ги извадиха от ЕС хем остана при Кралицата !

    Коментиран от #4

  • 3 Иван

    10 0 Отговор
    75% от шотландците гласуваха за независимост на референдума, а варварите го демократично и законно (по натовските стандарти) фалшифицираха.....за което бяха поздравени от ЕС и САЩ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 свидетел

    10 0 Отговор
    без Шотландия няма да има "Обединено кралство". дано си изберат и техен крал.
  • 7 един от многото

    8 0 Отговор
    Правилно смятат! Насила хубост не става. Интересно къде са защитниците на Крим?
  • 8 Darkseid

    3 0 Отговор
    Англия ще е най добре сама, без британската световна общност, без остров Ман, без имигрантите в Англия, без Северна Ирландия, без ЕС, без Корнуел, без Шотландия, без останалата част на Великобритания единствено само Англия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 2121

    4 0 Отговор
    Това Шотландия трябваше да направи отдавна.В Англия освен чалми, неграмотни индийци ,мелези и протестанти, проводници на всички престъпни секти друго няма. Няма един бял.Освен това шотландците са католици.Правилно са решили.Ирландия и тя ще ги последва.
Новини по държави: