Last news in Fakti

11 Март, 2021 23:00 3 250 5

Каталунска сепаратистка се върна в Испания, за да...

  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост-
  • испания-
  • меричел серет-

Меричел Серет беше обвинена в неподчинение на органите на властта и злоупотреба с обществени средства

Каталунска сепаратистка се върна в Испания, за да... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сепаратистката Меричел Серет, бивш член на каталунското правителство, се яви доброволно днес пред испанския Върховен съд, три години след като избяга в Белгия заедно с други видни каталунски ръководители след неуспешния опит за отцепване на Каталуня от Испания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление съдия Пабло Лярена каза, че Серет е била освободена без гаранция след доброволното ѝ явяване в съда в Мадрид при завръщането ѝ от Брюксел, където живееше от октомври 2017 г.

Съдията насрочи за 8 април изслушване на 45-годишната бивша министърка на селското стопанство в регионалното правителство на Карлес Пучдемон.

Серет беше обвинена в неподчинение на органите на властта и злоупотреба с обществени средства. Лярена обаче каза, че до момента разследванията не са установили Серет да е свързана с някакви нередности.

След внасянето на присъдата по делото срещу каталунските политици през октомври 2019 г. срещу Серет не беше издадена европейска заповед за арест, а само национална, отбелязва ТАСС.

Върховният съд напомни, че ако бъде призната за виновна в неподчинение на властите, на Серет може да бъде наложена глоба и да ѝ се забрани да заема държавни постове.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GnG

    24 0 Отговор
    Двуличието на европейската администрация е красноречиво, когато се сравни позицията ѝ спрямо Каталуния и Косово ! :)

    Нарекоха каталунците СЕПАРАТИСТИ, а косоварите БОРЦИ за ДЕМОКРАЦИЯ ! :)

    Коментиран от #2

  • 2 С две думи

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "GnG":

    Не само Каталуния и Косово-има още куп примери.И точно това лицемерие и дебелоочие ,направи идеята за ЕС покварна и лишена от здрав смисъл.Като се започне от "правите краставици и щастливите кокошки"...минем през насажданите ни ЛГБТ "ценности" ...та се стигне до приемането на емигранти-които имат повече права от европейците...и политическото либерално безумие наречено двоен аршин.И този аршин преди ако се изпозваше основно в международен аспект и беше насочен основно срещу Русия,Азия ,Б.Изток или Китай...-сега уверено двойният аршин и технологията му се използват вътре в Европа-срещу самите европейци....Това е огромен проблем и колкото и европейците да са мекушави и заспали-едва ли ще продължават да преглъщат отзи аршин безкрайно дълго време...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Само не разбрах агитката на Реал к*во ти е виновна?

    Коментиран от #5

  • 5 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "любопитен":

    Ами ,човека е от Миньор Перник
Новини по държави: