Отидете към основна версия

7 371 87

Заев: Да не би аз или Борисов, или Захариева и Османи да сме по-умни от историците?

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • бойко борисов

Решението на проблема с България, казва македонският премиер, трябва да бъде двустранно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев вярва, че е възможно да се постигне решение с България до юни и да се проведе първата междуправителствена конференция още тази година. В интервю за телевизия "Канал 5" той потвърди, че македонският език и македонската идентичност не подлежат на преговори, предава БГНЕС.

Заев изтъкна, че проблемът с историята може да бъде решен по елегантен начин, който наистина ще покаже, че в един период наистина сме имали обща история между двете нации и двете държави. „Това е формулировката в споразумението за сътрудничество с България. В същото време никой не бяга от историята. Тя е пълна с документи. Някой тълкува по различен начин, ние, те, нека историците кажат. Да не би аз или Борисов, или Захариева и Османи да сме по-умни от историците? Те ще намерят решението. Ние сме тук, за да ги насърчим”.

Той добави, че решение може да бъде намерено до юни.

„Чувствам, че можем през май-юни да намерим решение. Наистина очаквам, че тази година ще имаме първата междуправителствена конференция, по-нататък, разбира се, скринингът трябва да бъде завършен, за да можем да отворим след няколко месеца първите глави”, каза Заев.

Решението на проблема с България, казва той, трябва да бъде двустранно. „Трябва да разрешим проблема с България. Европа е тук, стратегическите партньори на САЩ са тук всеки път, за да дадат съвет и да помогнат. Знаете как постигнахме двустранно споразумение с България. С Гърция също постигнатото споразумение бе двустранно.

Той добави, че многократно е повдиган пред българския премиер въпросът за историята.

„В крайна сметка говорих с Борисов какво правим с историята, която пишем сега, и дали след 10-20 години децата, младите хора ще ни казват: „Борисов и Заев написаха красива история или написаха грозна история, която ни направи врагове", отбеляза Заев.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: