3 Април, 2021 10:00 9 324 108

България днес: изолирана и без истински приятели. Факт

  • българия-
  • избори-
  • бойко борисов-
  • северна македония

Провалът ни в борбата срещу пакета мобилност, за привличане на чуждестранни инвестиции или в шантажа на Северна Македония красноречиво говорят за статута ни на аутсайдери

България днес: изолирана и без истински приятели. Факт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да възникне България на картата на света не е достатъчно да измисляме туристическо лого с розички и плажни чадъри. Държавите трупат престиж и приятелства, когато се ангажират с морални каузи, припомня Ивайло Дичев.

След една рекордно скучна предизборна кампания, целяща явно да отблъсне избирателя от урните, хайде да поразсъждаваме за бъдещето. Да оставим вътрешния разпад, да се погледнем отвън.

България е изолирана

Най-сериозният проблем на България е печалната ѝ изолация – и не само заради скорошната резолюция на Европарламента или острите критики откъм Америка. Не знам дали си давате сметка, че ние нямаме нито един истински приятел в ЕС. По времето на Желю Желев се правехме на франкофони, за да се сближим с французите, ама май вече няма кой да вярва. Националистите припомнят военните съюзи с германците през 20-и век, за тях обаче подобни спомени не са от най-приятните и ефектът е обратен на очаквания. Гърците не обичаме, защото ни експлоатират; румънците презираме, защото са като нас, ама по-добре; за Вишеградската група не сме достатъчно антиевропейски.

Провалът ни в борбата срещу пакета мобилност, за привличане на чуждестранни инвестиции или в шантажа на Северна Македония красноречиво говорят за статута ни на аутсайдери. Въздишахме за това, че европейски агенции ни подминават, утре може да страдаме за евромилиардите от Фонда за възстановяване. Не ни питат, не се сещат за нас, пък и ние не се знае какво точно искаме.

За да възникнем на картата не е достатъчно да измисляме туристически лога с розички и плажни чадъри. Както в междучовешките отношения е: държавите трупат престиж и приятелства, когато се ангажират с морални каузи. Спомнете си как брутално отказахме да проявим солидарност във времето на бежанската криза. За разлика от комшиите гърци, които проявиха хуманност и затвърдиха образа си на европейци - един ресурс, който за тях е много по-важен от узото и калмарите. Избягваме да заемаме ясна позиция по путиновия режим в Русия – за разлика от също така бедните балтийски страни, които днес са по-близо до Брюксел и Вашингтон, въпреки историята си. Дори когато го направим, все изглежда, че ни натискат американците или че управляващите играят предизборен театър, както стана при последния шпионски скандал. Няма ни нито във втвърдяващия се атлантически фронт, нито в задаващата се европейска отбранителна стратегия – вероятно си мислим, че сме се откупили с нелепата сделка за F-16, наредена от Тръмп. Впрочем къде сме в растящия конфликт между САЩ и Китай, знаем ли изобщо кои са уйгурите и какво се случва с човешките им права?

Това може България, но е нереалистично

Но да оставим голямата политика - нито ще сме мост към Русия, нито портиер на Турция, защото сме твърде малки, а тези стари империи си имат по-преки пътища за общуване със Запада. С какво бихме могли да покажем, че споделяме ценностите на европейската цивилизация?

Зелената сделка ни дава прекрасна възможност да намерим място на световната сцена, прескачайки цял един етап на индустриално развитие, в което сме поизостанали. „Зелено“ значи не просто да се откажем от въглеродните емисии, но и да заложим на един нов тип качество на живота – по-прост, по-спокоен, по-смислен. Умни градове, доставки с дронове, младежи, които работят за далечни дигитални гиганти сред девствена природа.

България, освен че има чудесен умерен климат, е сред най-рядко населените южноевропейски страни, което от една страна е тъжно, от друга обаче може да се превърне в предимство. Представяте ли си милиардите, които ще потекат към нас, да се изразходват за събаряне на блоковете, с които е осеяно Черноморието, за премахване на бутафорните туристически атракции, за регенериране на дюни, гори, биологически видове?

Не, аз не си го представям. Защото Зелените у нас са с под 1 процент подкрепа и дори ако добавим към тях наскоро позеленялото ДПС (с което сега всички враждуват по други причини), пак няма да се събере критична маса за постигане на обрата. Хората се чувстват бедни и смятат, че екологията е не ресурс и възможност за развитие, а несправедливост, която ни налагат едни лоши чичковци от Брюксел, както докторът ни налага да правим диета, когато сме най-гладни. Усещането за ценността на природата идва едва когато си я загубил, а у нас още си мечтаем за заводи и димящи комини. Накратко: те търсете в България същото еко-съзнание, каквото има в една Германия, например. Тъжно, но факт.

Още пропуснати шансове за поява на европейската карта

Не чух и предизборни дебати за климатичните промени, които вече определено усещаме - все повече суша, все повече наводнения. Страна, която разчита на селско стопанство, би трябвало да има план за това какво ще сади, как ще напоява. За много туристически дейци пък цялото затопляне е една конспирация на конкурентите, които искат да ни отнемат бизнеса. Затова сечи, строй хотели, пръскай изкуствен сняг…!

Важна роля в Европа можехме да играем като мотор в интеграцията на Западните Балкани – беше си я избрал г-н Борисов и му се възхищаваха както у нас, така и навън. Подходящи за тази роля ни правеше не само централното ни положение на полуострова, но и надеждата, че му познаваме бакиите и отвътре ще можем да намерим сили да ги изметем. И какво стана? Уплашен че ще падне от власт и че ще го разследват за злоупотреби, премиерът заряза Балканите и се вкопчи в креслото си. И под натиска на патериците си блокира не само Северна Македония, но и Албания, и региона, за чието приемане тъкмо се бяха кандърдисали западните ни партньори. България потъна в черната дупка на собствения си егоизъм, прости се - може би завинаги - с ролята си на балкански лидер. Защото да си лидер, означава да си щедър, да разбираш другите, да даваш, не само да взимаш. С една дума изчезнахме и от тази карта.

Не говоря просто за естетика и образи, а за неспособността ни да концентрираме усилията си в една посока. Дали не е по-перспективно да намерим специфичната си роля вътре в НАТО и да станем най-добри в едно нещо, наместо да се мъчим да покрием всичките видове въоръжение? Вземете икономиката – какво е онова, в което сме най-добри, поне една марка, едно производство? Или от моята сфера – университетите, науката. Има ли сила, която да насочи усилията в една област, където да постигнем световни успехи?

А пък после се сърдим...

Ами не, всеки иска и неговото, в резултат на което правим по малко от всичко и накрая нищо. А после се сърдим, че никой не е чувал за нас. Дано в края на тази година, като дойдат пак избори, поне да поговорим – не за обезсмислената бюрократична дума „приоритети“, а за това накъде искаме да вървим.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко крадецът

    82 21 Отговор
    Гарантирано от герб!

    Коментиран от #8

  • 2 Алфа Вълкът

    67 16 Отговор
    Не виждаш ли, че ни натискат заради макетата?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гадно

    97 17 Отговор
    DW полуистини омесени с демагогия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НИНОВА......В УПЛАХ

    20 36 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко крадецът":

    ЩЕ ВИДИМ КВО ЩЕ КАЖЕ ИЗБИРАТЕЛЯ ПО ПРОБЛЕМА......
  • 9 Избори

    56 17 Отговор
    Ако от изборите имаше полза щяха да ги забранят. Можеш ли да премахнеш армия чиновници и да я замениш с друга? - НЕ. Можеш ли да промениш съдебна система?- НЕ. Ами тогава за какво са тези избори?

    Коментиран от #19

  • 10 Тодор Живков

    82 7 Отговор
    Уважение и просперитет се печели с постижения, а не с хвалби. За 30 години нямаме нито едно истинско постижение само кражби от кредитните милионери, приватизаторите на Костов, кражбите на Симиончо от КГБ, Торйната, но при ГЕРБ е открита политика на некадърността. След това какво очакваме?

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 българин

    77 17 Отговор
    С боко ,България за 12 год. стигна дъното и копае вече под него !!Като отиде в Брюксел всички умни хора го гледат с насмешка и му се подиграват ,а той си мисли ,че е много умен и незаменим , а всъщност е пълен ГАНЬО!!!!

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Хахаха

    67 17 Отговор
    Обидна е тази статия за българите! България я нямаше на картата на света 700 години. Русия е дала хиляди животи да са се появи България на картата на света, а се оказа, че светът е само с мизерните размери на ЕС. Светът това са 4 посоки, не е само западът. Кон с капаци..

    Коментиран от #55, #83, #84

  • 14 НОВО ПЕТ

    14 27 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ":

    ПО ТОЧНО ОТ 75 ГОДИНИ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НОВО ПЕТ

    22 25 Отговор

    До коментар #10 от "Тодор Живков":

    А ТЕХНОИМПЕКСА И ДРУГАРИТЕ ПРИВАТИЗАТОРИ КЪДЕ ГИ В ТАЯ КЛАСАЦИЯ

    Коментиран от #52, #74

  • 17 Го4о

    29 38 Отговор
    Ивайло Дичев е получил стомашно разстройство от факта, че разкрихме руските шпиони и по този повод казва, че сме в изолация. Каква изолация, от ИЗОЛИРАНАТА Русия ли? От новичока ли? От Путин ли?... и т.н
  • 18 Котака

    36 10 Отговор
    ......зелена сделка,дронове,младежи в гори ,национализация.Става за писател на утопични романи,които явно много е чел и от тях е черпил вдъхновение.
  • 19 НОВО ПЕТ

    15 11 Отговор

    До коментар #9 от "Избори":

    ЩОТО ИМА ДЪРЖАВА...КОЯТО ПРИЛАГА ЗАКОНИ ЗА ПРИНУДА НАД ПОДАНИЦИТЕ СИ.....СВЕТЪТ НЕ Е ИЗМИСЛИЛ ПО ДОБЪР НАЧИН ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ....ЗАСЕГА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фен

    60 10 Отговор
    Аутсайдери сте вие, драскачите в Дойче веле! Журналистите от Работническо дело бяха по - свободни и независими!

    Коментиран от #91

  • 22 ЗЕЛЕНИ

    22 17 Отговор
    Ще съборим блоковете ще изровим магистралите ще махнем АЕЦ ЩЕ ЗАТВОРИМ ГРАДОВЕТЕ И ВСИЧКИ ВИЕ ДРАСКАЧИ ЩЕ КОПАТЕ НА СЕЛО ЗАЩОТО ЩЕ ЗАБРАНИМ НАФТАТА А МАКЕДОНЦИТЕ ЩЕ СА ДАСКАЛИ ПОПОВЕ И КМЕТОВЕ

    Коментиран от #67

  • 23 Го4о

    21 23 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТ":

    БСП умря преди 30 г. В момента Нинова я погребва. (по точно утре)
  • 24 Не българин

    20 52 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Ами то БОЙКО ходи по европа, защото го канят и уважават ! Какво да кажа, за другия какаванин със ГОЛЯМАТА заплата от 15000лв. Дето не е свършил работа за една стотинка, никъде не го канят, а където и да се САМОПОКАНИ го гонат, пример ТАЛИН!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    52 12 Отговор
    Заради подмазвачи като Ивайло Дичев сме в това положение. Днес се мазни на Дойче веле, преди щеше да се мазни на ТАСС.
    Как да те уважават?
  • 27 Старо шест

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "НОВО ПЕТ":

    Ти нямаш ли си друга работа, ами по цял ден пишеш простотии под всички статии.

    Коментиран от #60

  • 28 Сандо

    47 2 Отговор
    Едни ни гледат като колония,други като предатели,трети като плячка,а за четвърти изобщо не съществуваме.Сами сме си виновни-когато сам не се уважаваш,не си определиш националните интереси,не ги предаваш и продаваш,какво да очакваме.И не сме разбрали най-важното - вече живеем в свят от хищници,а ние сме най-отдолу в хранителната верига.
  • 29 БКП=герп+дпс

    33 7 Отговор
    Така и ще бъде докато търпим мутри и милиционери да ни управляват!
    Жалко за умните и достойни българи!

    Коментиран от #34

  • 30 АМИ

    14 26 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха..":

    То Вучич е по важен и от нащия льотчик на фърчилото....то думата му тежи по малко от хелий, а той е по лек от въздуха!!!! ИЗКАРА ХОРАТА по плочника и се скри във президенството!!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Сър Пичук

    36 1 Отговор
    За всичко това, което пише автора, са нужни интелигентни и честни политици. За съжаление нашите не са нито едното, нито другото.
    Само за протокола - това, че някой се е сдобил с разни дипломи и сертификати за специализации от къде ли не и ги използва за да пробива в политиката, не означава, че е умен и интелигентен, а по-скоро, че е хитър и комбинативен, някакъв съвременен Андрешко.
    Умните и интелигентни хора се познават по делата.
  • 32 сигурно

    29 9 Отговор
    до не българин
    Разликата между боко и Радев е ,че единият е еднокнижник , а другият 5 тира книги поне е прочел !!!

    Коментиран от #40, #50

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЕХАА

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "БКП=герп+дпс":

    То умните, ПОЧТЕННИТЕ са тук бе !!!! ...... нали знаеш за кой ще гласуват ....ха да видим кво ще снесат????
  • 35 АМИ

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Хахаха..":

    А ти не викай хоп....преди да си СКОЧИЛ!!!!😄😄😄😄
  • 36 Бай Иван

    23 14 Отговор
    България е умряла, като държава от 09.09.1944 г. !Щом пъдаря на Тодор Живков ни управлява, къде виждате Държава...???????????????

    Коментиран от #103

  • 37 vvvvv

    29 7 Отговор
    Егати пропагандата. Сега и педерастчетата да признаем и да започнат да осиновяват. Тогава ще из станем удобни. Що не уйдисваме на ДВ, значи сме си много добре.
  • 38 Брабинеца

    29 3 Отговор
    Нямаме уважението им, защо нямаме достойнството си.
    Незнам кой е автора, но знам какви ги плещеше Премиера по адрес на европейските лидери и спахиите си като Караянчева. Тази жена , като целокупният български народ я знае като Проста Кърджалийска Шyнda, така и не намери защо да се оттегли от политическия живот....

    Коментиран от #56

  • 39 Хахаха..

    14 1 Отговор
    Аз,пък и вие,като надушат че имаш повече банкноти,ела и гледай колко приятели ти звънят ухилени..
  • 40 Не българин

    11 25 Отговор

    До коментар #32 от "сигурно":

    Тя разликата е ясна .....единия ХОДИ ВЪВ Европа като у нас си и го уважават .....а другия със петте тона прочетени книги и 10 езика ....Не го пускат да припари там и го гонят като лъжливо коте !!!!😄😄😄

    Коментиран от #43, #75

  • 41 Тъп

    23 6 Отговор
    Жалък пасквил на безродник.

    Коментиран от #107

  • 42 аз съм Веска

    13 2 Отговор
    НАРОДЪТ НА БОК ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ .
    ИЗОЛИРАНИ СМЕ , ЗАЩОТО СТРАШНО ГИ ПРИТЕСНЯВАМЕ .
    ИСКАТ ДА ИЗОЛИРАТ ВИРУСЪТ НА СВОБОДАТА .
    НЯМА КАК - СЪТВОРЕН Е КОРОНАВИРУС .И МОНАРХИИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРОСТРЪТ КАТО ВИРУС .
    ЗА ДЕМОКРАЦИИ НЕ СПОМЕНАВАЙТЕ - СЪЗДАДЕНИ СА ДА РАЗПАРЧЕТОСВАТ , И РАЗПАРЧЕТОСАНОТО ДА СЕ ОВЛАДЯВА .
  • 43 Брабинеца

    24 4 Отговор

    До коментар #40 от "Не българин":

    Мода, ама единия може да управлява дрон, а другият, неможе да си контролира леглото, кой влиза и кой излиза от него.

    Коментиран от #45, #97

  • 44 НОВО ПЕТ

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "НОВО ПЕТ":

    Я ВЕЧЕ СИ ИМАМ И...НАСТАВНИК...ДРУГАР
  • 45 НОВО ПЕТ

    7 13 Отговор

    До коментар #43 от "Брабинеца":

    ТОЯ С ДРОНА СИГУРНО НЕ СПИ В ЛЕГЛО.....
  • 46 манталитета

    16 2 Отговор
    ни е сбъркан,искаме да живеем по капиталистически,а мислим по социалистически!
  • 47 !!!?

    16 17 Отговор
    Най-голямият "успех" на Фигуранта - обедини Омразата срещу братска Македония !!!?

    Коментиран от #49

  • 48 !!!?

    10 12 Отговор
    На мястото на Радев Джон Кенеди щеше да каже: Аз съм един македонец !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сър Пичук

    14 13 Отговор

    До коментар #32 от "сигурно":

    Стара българска поговорка:
    "Не е важно колко тира с книги си прочел, а какво ти е останало под фуражката".
  • 51 D W маниполирате както в 30 и 40 години

    21 5 Отговор
    Ние трябва да лаеме като Балтийските Пуделчета??? Така ще ви харесваме повече???ние сме Балканска Улична порода, не лаеме точно както ви харесва, пак лаеме ама не точно, по ноти!!! Не пускаме Македония нали, за това става дума!! Иначе ловиме непрекъснато Шпиони, Заклеймява ме редовно Путин и Русия, остана само Македония??? Нали??
  • 52 НОВО ДВАЙСЕТ И ПЕТ

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "НОВО ПЕТ":

    ТИ ЗА КАКВО СИ ДРАСНИ ДВА РЕДА ЗА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • 53 Вал

    19 6 Отговор
    Много неверни заключения от автора българо-мразец Ивайло Дичев допуснат в дойче зеле, за да сипе хули срещу народа от който е произлязъл.
    Първо, малко да се информира за българските марки и производства - ето два бързи примера - марка УОЛТОПИЯ, известна в цял свят и постоянни производства на БЪЛГАРСКО злато и метала мед - в момента окупирани и управлявани от чужди фирми , но производствата са си български, изградени от България, работниците в тях са българи, само печалбите не са за нас.
    Второ, никой не се сърди, сръдните са начин на себеизразяване при по германските народи. Ние сме приели действителността такава каквато е и живеем и се мъчим се нея. Но и работим за да я променим за по-добро бъдеще на нацията и родината.
  • 54 не може да бъде

    24 1 Отговор
    Написаното от г-н Дичев е един добър пример какъв хаос цари в главите на част от т.н.българска интелигенция,която има големи претенции,но иначе е вятър и мокра плява.Интелигенцията е призвана да дава морален пример,да генерира идеи и да води нацията,а не да служи за политическа патерица и слуга на по-силния.Но сега тази интелигенция както и голяма част от българския народ,се намира в процес на деградиране-казвам това с болка!Никой не харесва предатели и лакеи и такива ,които се държат като предатели и лакеи ,също така никой не харесва любителите на авантата!Това според мен е нашият главен проблем ,а в много други неща не сме никак по-лоши от тия,които г-н Дичев възхвалява или ни ги дава за пример!Даже бих казал ,че те са по-зле и от нас/не в материален,а в човешки аспект/!

    Коментиран от #61

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хмммммм

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Брабинеца":

    Ако не знаеш кой е автора по-добре е повечко да четеш и по-малко да пишеш...
  • 57 Ко каза ко

    6 1 Отговор
    Кой е автора и ДВ подкрепя или не статията???
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Светослав

    10 4 Отговор
    Писна ми от тъпи статии
  • 60 перничанин

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Старо шест":

    Този въпрос го задай на първите 5-10 коментатора под всяка статия. Дежурните комундета.

    Коментиран от #89

  • 61 да, не може да бъде

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "не може да бъде":

    с неправилна самооценка, надценяване, антикритичност,..... България в списъка с желани приятели.
  • 62 оня с коня

    9 3 Отговор
    тая Медия открай време ми ходи по нервите и ако имахме Китайски или руски/а що не и Унгарски/ режим на Управление,със Сигурност щеше да е ЗАБРАНЕНА.Та твърди ДВ че БГ е БЕЗ "Истински приятели".И нека посочи:КОГА И КОЙ ни е бил "Истински приятел"?Е няма да го направи Никога,защото с Отговорът на тоя Въпрос ЩЕ ЛЪСНЕ ПОЛИТ. ОРИЕНТАЦИЯ на Медията!От там пък ще се разбере и КОЙ Й ПЛАЩА да Функционира и да засипва Читатела с "Идеите си",които пък са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛИТИЗИРАНИ.Ще коментирам Само Щрих от Статията:Авторът ни ТИКА към "Зелени сделки",щото било много Престижно и Модерно.В тия "Зелени" неща няма място за Емоции и Мечти колко чиста ще ни е Природата,въпросът е Принципен:Поставя се УЛТИМАТУМ на БГ от Зелената Евроклика да намалим Вредните Емисии.А КАК?Ами като си затворим "Мариците" и Тецовете ,н.е ВСИЧКО що се захранва с въглища,да стане със Газ.А КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА бе Авторе и поне 100Години ЩЕ НИ СТИГНАТ ЛИ ДА СЪБЕРЕМ ПАРИТЕ?а колко бЕЗРАБОТНИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА БОРСАТА ВСЛЕДСТВИЕ затваряне на Въгледобивните мини?Мълчи Авторът.Като Комунист на Разпит...
  • 63 Госあ

    11 4 Отговор
    я стига глупости, какви приятели между капиталистите? няма приятели, а интереси. Нали така. И въпреки че всички национални интереси са изхвърлени, капиталистите се подиграват. Изводите си ги правете сами.
  • 64 Медиите сте вируса

    11 2 Отговор
    DW e, подминавайте! Няма нищо за гледане.
  • 65 Кси

    6 2 Отговор
    Ама, дойчето веле ли го казва, кажете за вас си, няма вечни приятели, има вечни интереси, Господи пази ме от приятелите, аз от враговете си сам се пазя, DW много ли мразоиве БГ, явно, да, взаимно е
  • 66 Перо

    6 5 Отговор
    Изключително неграмотна статия-соросня! С какво шантажиране подчовеците от РСМ,че не разбрах?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Вожда

    5 1 Отговор
    Ако виждаш, че някой краде от народните пари, ще гласуваш ли за него?... Ако се съмняваш, че някой краде от народните пари ще гласуваш ли за него?
  • 70 Добър човек

    3 2 Отговор
    Tова е така заради хора, които обичат да правят интриги и да оручасват, защото са божии напъсти, въколаци, демони и вампири !
  • 71 Играч в живота

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Tова е така заради хора, които обичат да правят интриги и да оручасват, защото са божии напъсти, върколаци, демони и вампири !
  • 72 Присмехулник

    4 2 Отговор
    Няма приятелства.има интереси...запомни го .Приятелството е силно дума,ти имаш изгода от мен и аз имам изгода от теб.Това е.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ШАЛТЕТО

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "НОВО ПЕТ":

    Дайте му на този 5/пет/ лева и да миряса!
  • 75 ШАЛТЕТО

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Не българин":

    Дайте му на този 5/пет/ лева да се успокои!Ганьос - без барба!
  • 76 Реалист

    3 8 Отговор
    За България е казано от пророци, че ше се освободи чрез вишсе и че ше оправи света заедно с Русия !
  • 77 Добър човек

    3 8 Отговор
    За България от пророци е казано, че ще се освободи чрез висше и че ше орави света заедно с Русия !
  • 78 Реалист

    4 7 Отговор
    За България е казано от пророци, че ше се освободи чрез висше и че ше оправи света заедно с Русия !

    Коментиран от #79

  • 79 Поправителен

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "Реалист":

    ееее най после бедз правописна грешка ! хаха
  • 80 БългаринЪ

    2 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За България е казано от пророци, че ше се освободи чрез висше и че ше оправи света заедно с Русия !

    Коментиран от #105

  • 81 Играч в живота

    2 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За България е казано от пророци, че ше се освободи чрез висше и че ше оправи света заедно с Русия !
  • 82 Дар от Б0Г

    2 7 Отговор
    За България е казано от пророци, че ше се освободи чрез висше и че ше оправи света заедно с Русия !
    Това е правилният път към бъдещето на България , а не да бъде сама без истински приятели !

    Коментиран от #104

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц , и моля Ви не преувеличавайте толкова много ДОБРОЖЕЛАТЕЛНОТО мнение на „братушките”. Фантасмагориите за Българската История се съчиняват от чужденци, а БАНяджийските ни историци са едни нещастни аватари. Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „руски исторически паметник на старославянски” ...според "братушките" от РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар.
  • 85 Вие наистина ли мислите, че

    10 3 Отговор
    може да си ви истински приятели хора, които идват и ви забраняват определени проекти, на които давате последните си пари за скъпо военно оборудване, които ви казват в прав текст, че ще манипулират най-висшия ви управник, защото са наясно какъв е и после пишат декларация, че у вас има корупция? Наистина ли смятате, че приятел ви е Германия, която точи мед и злато от вас, или че Канада с нейния ”Дънди” ще ви е приятел? А може би искате Англия за приятел, която проведе цял референдум на основата на омраза срещу българите, която не вижда собствения си расизъм, но не пропуска да ви размаха пръст за вашия, която не дава пиле по границите ѝ да прехвръкне, камо ли емигрант? Сигурно искате Турция и подмолния Ердоган, който иска части от страната ни, защото ги чувствал близки? Вие сте от онези, които смятат че страната ви непрекъснато трябва да прави отстъпки, защото не била достатъчно морална. Една страна е уважавана, когато защитава собствените си интереси, има силна икономика. Не е уважавана страна, която постоянно се терзае морална ли е, или не, дали е угодила достатъчно на този или онзи ”приятел” и първа приложила поредната директива, в чието измисляне даже не е участвала.
  • 86 Патриот

    8 4 Отговор
    Всички критики към България са подпечатани с щемпела ЗАВИСТ.
    Завист защо?
    Аз няма да коментирам подробно, защото тези коментари във "Факти" са ограничени по обем. Всеки начетен българин може да установи лесно, че в България се живее много по-добре от Западна Европа, а да не говорим за САЩ.
    Завиждат ни за природата, курортите, свободата на духа, дори ако щете заради философията на българина за живота.
    Да, ние сме най-бедните в ЕС. Но каво от това? Богатството не е най-важното в живота.
    Ако сте се родили тук, в България, мога да ви кажа, че тук ще се чувствате най-добре! Такива стаийки ги прочитайте колкото да набирате опит и да виждате начина на мислене и манталитета на западноевропейците. И после, ако са на хариен носител, ги смачквайте и ги захвърляйте в кошчето за боклук.
  • 87 българин

    9 2 Отговор
    Колкото повече си отстояваме интереса, толкова по-обидни статии ще излизат за нас. Това по никакъв начин не трябва да променя нашата позиция. Нека си пишат, после ще изпаднат в смешна позиция. Паднаха маските на някои европейски лидери и това може само да ни радва. Очевидно, нямаме приятели в Европа. А по отношение на Македония си е наше право да ги спрем, според договора.
  • 88 А ви светна

    5 3 Отговор
    че българомразеца Ивайло Дичев е сорошки възпитаник, тотално индоктриниран.
  • 89 рада дълбоката

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "перничанин":

    Колкото и стандартно да звучи , сменяй дилъра.Стига с тия комунета , стига с тая параноя ! Всички които са несъгласни с вас , веднага им лепвате клеймото . Стига с тоя лов на вещици , и защо ти го казвам - ами с постоянното натрапване за лошите ............ми се струва че използвате това празнословене като оправдание за неуспешния преход (естествено успешен за малък кръг от хора като И.Костов разбира се ). И аз и родителите ми (не сме били членове на БКП) успяхме да се опазим от тия комунетата както ги наричаш но за съжаление не можем да се похвалим с същото в новата ни история и доста пострадахме от твоите "ДЕМОКРАТЧЕТАТА".
  • 90 Електра

    5 1 Отговор
    Ха ха ха, с помоща на Рада Дълбоката , Гнома, Елена Йончева, и най вече Кауна, който никой него иска да се срешне с тоя предател, дори и Путин, Иначе Борисов е на гребена на европейската вълна, с него се съобразява, както Америка, така и Турция и Москва...
  • 91 София

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Фен":

    Дойче Зеле
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Ххххххх

    3 4 Отговор
    И как никой не писа тук самата истина
    Българите не са нация за уважение. Тъпи злобари, комплексари. Жените ви стават само за жребци, алчни за онуй...
    "дойде едно племе хем крадливо, хем.,,бливо" о до ден днешен не оправихте.
    Къде ви е достойното с какво да се гордеете.
  • 94 Gowko

    2 1 Отговор
    Абе.Ние един друг не се обичаме.Гледаме да не се срещнем.Другите ще ни уважават.Дори не съм изчел какво пише.Всеки ден е писалото.Телевизия, по улиците.Обръщението на политиците.Лицемерието на управляващите.Самия ,,Падишах,,"Тоз който пише моралния кодек с който се сблъскваме ежедневно, се е обградил с кордони и редути жандармерия.Подарява сака като диктатор южноамериканец.Говори и бълнува непрестанно врагове.Нссажда омраза класова.Измишльтини от минали векове.Нарича ни ,,гадове"", ,,простаци неблагодарни".В какво се превърна България след опустошението на мутрите.....огради и високи дувари.

    Коментиран от #96

  • 95 Gowko

    2 1 Отговор
    Филма ,,Съни бийч" е абсолютно нереалистичен.90 процента от хотелиерството е под шапката на престъпния контингент Сиреч мутрите.Бившите хотели и земя по курортите ни се превърнаха на малки концлагери.Моралът див.Обръщенията са на ,,у".Алчността ,завистта,агресията са през улица.Правителствоъо(а) ,още повече утежнява т нещата.Защото самите те са от това съсловие.И рекета който творят само изражда , но не надгражда.Всичко ни е до болка познато
  • 96 Герд Мюлер

    4 2 Отговор

    До коментар #94 от "Gowko":

    Да, има нещо вярно в твоите думи. Но българската нация между 1878 и 1944 година е била съвсем друга. Горда, възпитана, героична. Нашите пра-дядовци и дядовци са отивали на смърт през войните за национално обединение. Хората са били културни и възпитани. Работливи, имали са от 3 до 6 деца. Повечето са били без образование, но са носили природна интелигентност, вярвали са в Бог! След 1944 година се губят някои добродетели, създават се нови. Но след 1989 година, и особено след 2000 година, всичко РУХВА! Сега, българската нация наистина е поставена в БЕЗПЪТИЦА. Но, затова не са виновни другите, а самите българи. Защото изпуснаха годините 1989-1997, около 8 фатални години! Тогава се създаоха условия България да се превърне в истинска КОЛОНИАЛНА държава. Сега ни чака от 50 до 100 години колониялно робство и дали ще оцелее българската нация - това е дискусионен въпрос!
  • 97 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Брабинеца":

    Бе дрон може, но колко години му трябваха да усмири деса-поетеса? Бай Ганьо със залени чорапи!
  • 98 много ясно

    4 0 Отговор
    Аутсайдери във всяко едно направление! Съдебна система, образование, икономика, инфраструктура и още мнооого, много неща. От крадливо племе и предатели не се прави държава !!!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Отговор

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България потъна в черната дупка на собствения си егоизъм.
    И това го казват немските боклуци
    Заради германиея вече сме в 3 та национална катастрофа
    Нали вие докарахте Борисов на власт немските шеда@@@@ли
  • 101 Пак

    1 0 Отговор
    разсъждения на псевдо професори никой не ни обича защото сме дупедавци за да те уважават трябва да се държиш достойно а не да се надупиш веднага без никой да го иска
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бай Иван":

    Бай Иване,не осмърдявай на тъмно синьо,простаци могат да дават само бутафорни оценки,а умните хора от ООН ни бяха поставили на 26-28 място поразвитие в света,на Олипиадата в Сеул се класирахме на 4-то място по точки и на 6-то място по медали в света.А сега- последни по всичко и първи по смъртност.Нещо да кажеш?Или Путин е виновен?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Сър Пичук

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "БългаринЪ":

    Тоест, никога няма да се оправи...
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 БАЙ МИЛЕ

    5 0 Отговор
    Ми баш така си е.....
    Всички у Бегето се мразим....
    Как искате и другите да ни уважават... То е ясно....