Отидете към основна версия

4 501 50

На Лукашенко не му остава още много време

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • русия-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • посланик-
  • джули фишър

Беларус все повече се отдалечава от суверенитета и независимостта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко едва ли ще остане на власт още дълго. Това съобщи посланикът на САЩ в Беларус Джули Фишър, която се намира във Вилнюс, предава EA Daily, съобщи агенция "Фокус".

„Трудно е да си представим, че това може да продължи и в близко бъдеще. Динамиката на протестите промени доверието в режима в Беларус. Не вярвам, че някое правителство, което се противопоставя на волята на хората, което откровено пренебрегва волята на хората, е устойчиво“, каза тя. В същото време тя отбеляза, че Вашингтон е загрижен, че Минск е станал по-зависим от Москва след началото на масовите протести през август миналата година. Според нея Кремъл вижда Беларус, бивша съветска република, като буфер срещу Европейския съюз и НАТО.

„Наблюдаваме, че Беларус все повече се отдалечава от суверенитета и независимостта и това тревожи САЩ. Ние вярваме, че Беларус има огромни икономически възможности за Запада. Но в сегашната среда е много трудно да си представим как това може да продължи напред“, каза Фишър. Джули Фишър бе одобрена за посланик на САЩ в Беларус в края на 2020 г. Досега обаче тя не е успяла да стигне до Беларус, тъй като няма белоруска виза. Беларуският външен министър Владимир Макей заяви, че всеки гражданин се нуждае от виза, но в случая с Фишър официален Минск иска „да има пълна яснота в какъв статус назначеният посланик възнамерява да работи в Беларус“. На 21 април заместник-министърът на външните работи на Литва Мантас Адоменас обяви, че Джули Фишър може временно да пребивава във Вилнюс.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: