Last news in Fakti

5 Май, 2021 12:10 2 884 21

Проблем след проблем за Александър Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • беларус

Концепцията за универсална юрисдикция позволява на Германия да преследва престъпления, извършени от чужденци в други страни

Проблем след проблем за Александър Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четирима германски адвокати подадоха жалба срещу беларуския президент Александър Лукашенко заради прекалено използване на сила срещу протестиращи след изборите в Беларус, предаде ДПА.

Жалбата, в която се отправят твърдения за престъпления срещу човечеството, е подадена до федералната прокуратура в Карслруе от името на десет души, които казват, че са били изтезавани. Те твърдят, че са били подложени на физическо малтретиране, лишаване от храна и сън и унизително отношение.

Адвокатите заявиха, че техните клиенти са получили сериозни здравословни проблеми в резултат на тези действия. "Като цяло отношението на държавата (към тях) може да бъде описано единствено като варварско", казаха юристите.

Концепцията за универсална юрисдикция позволява на Германия да преследва престъпления, извършени от чужденци в други страни.

Адвокатите заявиха, че нито Лукашенко, нито служителите на силите за сигурност ще понесат правни последици в Беларус, пише БТА.

Според Съвета за правата на човека на ООН има много съобщения за изтезания, отвличания, произволни експулсирания и изчезвания в Беларус, където след президентските избори през август миналата година избухнаха масови протести срещу Лукашенко.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ейййй тия германци ДЕ БЯХА

    54 6 Отговор
    Га наште полицайки млатеха студентите и други протестиращи зад колоните на дондуков......
  • 2 АмиЧеТо

    40 8 Отговор
    Ами че то, така и така не ни върви в този "преход", който никой не знае накъде води ... да вземем и ние да си направим един частен съд и да съдим всичко живо по света, защото сме си гласували такъва закон. Ще съдим американците за индианците, ще съдим французите за колониите, ще съдим англичаните за индийците, ще съдим немците за войните ... абе като цяло може да си живеем царски, защото те не по малко не са спазвали човешките права, пък сега явно това е модата ) Сигурен съм, че може хилядолетия само от съдилища да се живее - това е западната мечта, да си търтей и да даваш акъл на хора, които се трепят и произвеждат ! И ние вече сме част от тази срама прослойка...

    Коментиран от #4, #9

  • 3 хахаха

    51 9 Отговор
    Лукашенко ги победи. Майстор излезе. Направи ги на пух и прах. Но все пак класиката ще е в Русия срещу навалнистите. Ще ги изчегъртват от обществения живот и ще ги накарат сами да си говорят.
  • 4 Глупости

    6 24 Отговор

    До коментар #2 от "АмиЧеТо":

    Тия дето ги изброяваш са с изтекъл срок , не вървиш
  • 5 Грую

    40 3 Отговор
    Германците да се грижат за правата на немските протестиращи.
  • 6 пешо

    34 3 Отговор
    "четирима германски адвокати подадоха жалба срещу беларуския президент"
    това ли му е проблемът на батька?
    циркаджии.
  • 7 Даже

    6 3 Отговор
    мъжете са били са изнасилени в ареста.
  • 8 Кога

    6 15 Отговор
    А срещу Путин кога ще подадат жалба?
  • 9 яко ни лъжат

    35 3 Отговор

    До коментар #2 от "АмиЧеТо":

    ЩО НЕ ПОДАДАТ ИСК СРЕЩУ ПРЕКОМЕРНАТА СИЛА НА ФРЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ СРЕЩУ ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ????? ИМАШЕ И СМЪРТНИ СЛУЧАЙ. ЗАЩО НЕ ПОДАДАТ ИСК СРЕЩУ РЕПРЕСИРАНИЯ АСАНДЖ САМО ЗА ТОВА ,ЧЕ ПОКАЗА ИСТИНАТА????? ВСИЧКО ТОВА Е ЕДНА ЛИЦИМИРНА, МРЪСНА ПОЛИТИЧЕСКА ИЗЯВА , ПОКАЗНОСТ ЕТО ВИЖТЕ НИ. ТОВА СА ЛИЦЕМЕРИ ЗА ЖЪРТИТЕ ЖИЛЕТКИ И АСАНДЖ МЪЛЧАТ А СЕ ХВАНАЛИ ЗА ЛУКАШЕНКО И ДАЖЕ ИСКАТ ДА ГО УБИЯТ.
  • 10 СССРбарета

    23 3 Отговор
    Xaaaaaaaaaaa.... XAaaaaAAAAA...XOOOOOO!!! по-тъпо заглавие и по-смешна новина отдавна не бях чел! Дежурните простотии на Сорос от сорта на престъпления срещу човечеството и употреба на химически оръжия вече не минават! И още по смешното е че няма никаква стойност каквото и да е решение на германски съд на територията на Беларус! Все едно Беларус да осъди Ангела Меркел! Междувпрочем да питам какво стана четиримата протестиращи убити в Капитолия от полицията? Погребаха ли ги кремираха ли ги, и какво стана с тях?
  • 11 Пурко

    20 2 Отговор
    Това може би е някакъв епизод от съдебен спор по Нова телевизия! Нещо много много смешно за гледане но няма никаква стойност И никакъв смисъл от него!
  • 12 ПЕНКО

    16 3 Отговор
    АМИ , АКО И ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРИЛОЖАТ ТАЗИ " ТЕХНИКА " СПРЯМО ГЕРМАНИЯ ; НАРКОМАНСКАТА НИДЕРЛАНДИЯ -БЕЛИНГКЕТ ; ВЕЛИКОБРИТАНИЯ -ДИКТАТУРА НА МОНАРХИЯ И Т.Н. ...А !?!?!?!?
  • 13 ема

    19 2 Отговор
    Светът се управлява от шепа изроди ( един от тях е Сорос) които си мислят,че светът е техен имат право да се разпореждат така както искат.На власт " докарват" идиоти,малоумници които им служат вярно създават хиляди организации под различна форма които ги представят като" международни" подкупват политици, контролират Светoвната медия и при най-малкото вдигат тaкъв шум и са в истерия като " човешки права, свобода , ценности" ( всичките пишат едно и също) тъй като се контролират от един център.Всичко това е " демокрация".Народът на отделни страни нямат право на нищо ( в Америка повече от 72 милиона гласуваха за Трıмп гласовете им къде са почти половината ? )
  • 14 big

    13 2 Отговор
    И какъв проблем за Лукашенко е това? За това, в което го обвиняват, всеки божи ден се случва в ЕС и Германия респективно: погазване на демокрацията и човешките права, плурализма, полицейско насилие и т.н.
  • 15 факт

    14 2 Отговор
    Сталин е виновен, че не скопи тая измет фашистка!
  • 16 барчо

    4 2 Отговор
    Това са ялови дела, но искат само да се покажат в очите на слепите.
  • 17 Император

    5 0 Отговор
    не че го харесваме ама в случая германците са капут
  • 18 миш

    7 0 Отговор
    Германски съд ,ще съди президент?И,ТО НА БЕЛАРУС.УМРЕХ ОТ СМЕХ.Стига,писахте глупости.
  • 19 Олга

    4 0 Отговор
    Германците отклоняват внимание на хора от подготвено престъпление с диви африкански традиции - преврат с убийство. Убийство на президент на европейска държава заедно с децата му. И как бързо “рафиниран” европейски елит, развяващ знаме на демокрация и хуманизъм, замлъкна за позорното събитие. Защо не го осъди, защо не подложи на заклеймяване и на обществено обсъждане като недопустимо в цивилизования свят? Тези цинични хора имат лицемерна морал с двойно дъно. На показ - за електората си, за световна общественост и за вътрешната употреба, оправдаваща нарушение на правата на човека в това число правото на живот и свобода.
  • 20 Гошо

    1 0 Отговор
    Нана Гладуиш водеща на съдебното дело
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: