Отидете към основна версия

8 336 115

Турция: САЩ ни причиниха рана, която трудно ще бъде отстранена

  • арменски геноцид-
  • рана-
  • турция-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • геноцид

Азербайджан също реагира остро на декларацията на Вашингтон

Снимка: Shutterstock

Външното министерство на Турция обяви, че е привикало посланика на Съединените щати в Анкара, след като американският президент Джо Байдън призна арменския геноцид. В събота американският държавен глава заяви, че гибелта на 1 милион и 500 хиляди арменци в Османската империя по време на Първата световна война представлява геноцид.

Изявлението му разгневи Анкара и допълнително влоши обтегнатите отношения между двете двете страни, които са съюзници в НАТО. В изявлението на турското външно министерство до посланик Дейвид Сатърфийлд се посочва, че изказването на Байдън няма правно основание и Анкара "го отхвърля, намира го за неприемливо и го осъжда по най-категоричен начин". Позицията на Байдън е причинила "рана в отношенията, която ще е трудно да бъде отстранена", пише още външното министерство на Турция, предаде БНР.

По-рано Азербайджан също реагира остро на декларацията на Вашингтон и подчерта, че "фалшифицирането на историята и използването ѝ за политически натиск" са неприемливи. Декларацията на Байдън обаче беше приветствана от Ереван. Арменският премиер Никол Пашанян подчерта, че Съединените щати отново са доказали непоколебимото си намерение да защитават човешките права и универсални ценности.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: