27 Април, 2021 19:00 5 605 51

Турция блъфира, че може да напусне НАТО

  • арменски геноцид-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • нато-
  • блъф-
  • сащ-
  • русия

Турция беше ухажвана в продължение на много години, защото се превърна в ключов съюзник на Запада в противопоставянето му със СССР

Турция блъфира, че може да напусне НАТО - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Администрацията на Байдън предизвика Турция да блъфира, че може да напусне НАТО, защото е ядосана да чуе думата „геноцид“ и че Анкара никога не може да бъде обиждана, но същевременно може да прави каквото си иска, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post, цитирано от агенция "Фокус".

Решението на САЩ да признаят окончателно арменския геноцид идва след десетилетия, в които Турция и нейните лобисти във Вашингтон заплашваха САЩ. Те постоянно твърдяха, че ако Вашингтон просто използва термина „геноцид“ - за престъпление, извършено преди 106 години от бившето правителство в днешна Турция - тогава Анкара бързо ще реши да накаже САЩ, ще затвори базите си, ще заплаши американските граждани и ще се съюзи с Иран, Китай и Русия или други врагове на САЩ.

Тази странна, подобна на мафиотска заплаха е същата, която Техеран използва по отношение сделката за ядрената си програма. Това е така, защото незападните страни научиха, че начинът да се справят със западните страни е да преследват техните страхове. Например Пакистан заплашва да изгони посланика на Франция, тъй като крайнодесните религиозни екстремисти в Пакистан твърдят, че са обидени от карикатури, публикувани преди години във френско списание. Опитът на Анкара да държи страните заложници по отношение на арменския геноцид работи в продължение на много години. Той попречи на много държави, включително Израел, да „обидят“ Анкара, като споменат геноцида. Не е ясно дали същото изнудване би действало, ако Германия през 1946 г. също бе казала на страните, че не могат да споменават Холокоста или Германия ще бъде „обидена“, така че западните страни да отрекат масовото избиване на евреи по начина, по който някои продължават да отричат арменския геноцид .

Турция беше ухажвана в продължение на много години, защото се превърна в ключов съюзник на Запада в противопоставянето му със СССР. Когато Източният блок изчезна през 1989 г., Турция промени модела си и заяви, че иска да бъде част от Европейския съюз, че някак си е мост между Запада и Азия и че ако бъде обидена, може да помогне на ислямисткия екстремизъм или нещо подобно. Това твърдение сега доби ново съдържание в Турция и там нарекоха западните страни и Израел "нацисти", твърдейки, че Анкара ще се сближи още повече с Русия, Китай и Иран срещу западните демокрации.

Тази Турция, която се опитва да прегърне Русия и Иран, е същата, която все още говори за мита за присъединяване към Европейския съюз. Не е ясно как Турция, която се управлява от авторитарен режим и където почти не се допускат критични журналисти и където хората биват вкарвани в затвора с дълги присъди за публикации в „Туитър“, би могла да се присъедини към ЕС, който принципно е демократичен. НАТО също трябваше да се застъпва за тези ценности и за демокрацията и въпреки това позволи на Анкара от години да стане по-авторитарна, включително оправдавайки нахлуването на Анкара в кюрдския сирийски район Африн през 2018 г. и етническото прочистване на кюрдите в Северна Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 22 Отговор
    След Турция и Кочинката, ще не ще..
  • 2 Честен комунист

    24 12 Отговор
    Хайде да се пробва да напусне
  • 3 тхйт

    34 16 Отговор
    Турция не блафира. Никой не ги ще в НАТО.

    Коментиран от #11

  • 4 Сатана

    41 7 Отговор
    А ние ще напускаме ли НАТО или да се стягаме за Източния фронт?

    Коментиран от #43

  • 5 Дъ Мозък

    23 17 Отговор
    Тия се помислиха за някакъв фактор май
  • 6 Катюша

    18 16 Отговор
    ДА НАПУСНЕ, И Я ПОПУКВАМЕ.
  • 7 сигурно

    21 15 Отговор
    Турция ще се научи да играе КАзачок
  • 8 no name no face no number

    44 11 Отговор
    Какво се дуете с този ЕС, той вече загуби изцяло своята притегателност само простотии и неразбории тва е ЕС днес
  • 9 ислям терор

    15 19 Отговор
    Ехааа айде да се омитат. На никого не са притрябвали. Таман чичо Байдън вече няма да се притеснява да въоръжи до зъби кюрдите.
  • 10 SAAB

    32 13 Отговор
    Ако турците напуснат ........еврогейците шЪ ги пази един багажник епилирани момци .....от БГ– ООД главанак и торба БИЛА!.......с 8 рисунки за едни пари деТ шЪ ги връщат правнуците на учиндолскияТ чалгар ! :)
  • 11 Ха ха ха ха

    40 14 Отговор

    До коментар #3 от "тхйт":

    Ами то Нато, това е Турция. Други нЕма. Нашата ли войска е Нато, джендърите на САЩ ли, кои?
  • 12 Deepdown

    10 9 Отговор
    Турция и страните от источна европа са вто степени членки в нато ,никога е нямоло генерален секретар от тях, плюс престявеното им е в ниско офицерско ниво е

    Коментиран от #15

  • 13 Конспиратор

    16 21 Отговор
    И ще стане една обикновена регионална държава, с която никой не се съобразява и кюрдите ще им таковат майката, докато станат като Ирак!
    Единственото лошо е, че страда народа и че са ни до границата!
  • 14 защо

    29 4 Отговор
    Не разбирам, защо това признание само за арменците , те с какво са по-специални от другите народи клани 500г....тези жертви , защо никой не ги брои ?

    Коментиран от #21

  • 15 Ха ха ха ха

    25 11 Отговор

    До коментар #12 от "Deepdown":

    Написах-армията на Нато... това е армията на Турция! Без Турция Нато остава само с чиновничетата.
  • 16 НАТО смешка

    21 15 Отговор
    Напусне ли турция нато става гол охлюв.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАЙРАКТАР ТЕРОР

    11 16 Отговор
    Чи за ко им е НАТО ?! Русия вече не е заплаха за Европа и Турция.Просто няма потенциал да бъде заплаха. Западните съюзници на Турция не им дават модерните си пушкала и по този начин я обричат да бъде пушечно месо при евентуален конфликт. Наложи се да купува ония руски бории и да харчи милиарди долари за собствени гемии, фърчила и гърмялки.
  • 19 БАЙРАКТАР ТЕРОР

    11 6 Отговор
    А Щатите и Израел нека сами да си трошат кратуните с Иран, Китай и рашките.
  • 20 Щом туркофобите вият

    11 6 Отговор
    Значи чадърът е пъхнат до край и предстои рязкото мъу изкарване. Дали отворен или затворен зависи от султана.
  • 21 Защото сащ се опитва да привлече

    6 20 Отговор

    До коментар #14 от "защо":

    И Армения и да я изстръгне от руските лапи. Иначе така наречен арменски геноцид за всички е ясно, че не е имало.
  • 22 Турция да напусне НАТО

    11 6 Отговор
    Е все едно Меси да напусне Барселона. Превръща се в посредствено отборче.
  • 23 Жони деп

    15 7 Отговор
    НАТО ИМА НУЖДА ОТ ТУРЦИЯ НЕ ТУРЦИЯ ОТ НАТО
  • 24 Абе

    7 7 Отговор
    Турците не напускат НАТО, дори да ги псуват всеки ден, дори да ги битят, нямат достойнство.
  • 25 Хасан

    10 3 Отговор
    Или статията е тъпа или превода...Турция си гони националния интерес ..на Израел им се иска конфликт Иран с Турция ..на Сащ пък конфликт с Русия ..но Ердоган е хитър политик и се изплъзва

    Коментиран от #26, #28

  • 26 Шамшир

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Няма как да стане. Иран и Турция са две братски държави най много израел да го отнесе щото пресите и турците ще им спукат от бой евре йските задници.

    Коментиран от #27

  • 27 Хасан

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Шамшир":

    Не са братски държави но се уважават
  • 28 Силна Пуйка

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Ердоган моето момче е човекът, който ако не съществуваше, гърците трябваше да измислят. те не са имали отношения с араби и евреи и заради него сега имат тесни. турците разрушиха отношенията си с тях и сега също предлагат американците на гръцката прегръдка. Пълна трагедия. глад, изолация, лоша репутация, е приносът на Ердоган за турците, сила и мощ за гърците.

    Коментиран от #29, #30, #44

  • 29 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Силна Пуйка":

    А защо си мислиш че турците се тревожат от това че гърци ,евреи и араби имат добри отношения ...евреина обича парите ..турците ако пуснат еврейски газ на пазара за нула време ще продадат гърка ..

    Коментиран от #49

  • 30 Хасан

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Силна Пуйка":

    Гърка на всеки 50 г ..1923 - 1974 яде бой и си сяда на задните си части ...и чу ли за гръцкия фашист евродепутат дето скъса турско знаме на хартия ? Свалиха имунитета и го арестуваха

    Коментиран от #31

  • 31 Асан

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Ти па точно на тоя грък не попадай, че жив ще те дере и разфасова. Колко са диви авгите, немаш на представа. Имаше едни такива като тебе в Родопите, дето деца театрално режеха християнски глави. Познай от три пъти като се завъртяха авгите из оня край, какво стана? Много оперен го даваш, ама като видиш тоягата и подгъваш лапките с изплезен език.

    Коментиран от #32

  • 32 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #31 от "Асан":

    На мен ми е силно перото ..и стига с тоя страх от турци и мюсюлмани ..тоя страх се насажда от руснаци,американци,французи за да могат да те държат в окови
  • 33 лудия

    7 3 Отговор
    Турците са много хитри.Те от векове я карат така.Но мисля ,че повече не могат да стоят на два клона. Блъскат се като вода в бряг. И се гонят интересите.Всеки момент ще се подхлъзнат.

    Коментиран от #34

  • 34 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "лудия":

    Запитай се защо нито СССР нито Хитлер не са посмели да нападнат Турция през ВСВ

    Коментиран от #41

  • 35 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Ох, дано не блъфира.
  • 36 Аз съм Българин

    11 1 Отговор
    Не обичаме турците заради робство 500 години но откакто сме се освободили от тях един път не са ни нападнали. А всички други съседи румънци сърби гърци многократно

    Коментиран от #38

  • 37 Иван

    2 0 Отговор
    ЕС, кой е ПРИНЦИПНО ДЕМОКРАТИЧЕН- напълно съгласен с определението за ЕВРОПА
  • 38 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "Аз съм Българин":

    Ама защо да е робство ?! Роба има ли земи ,къщи,семейства,училища,църкви,манастири,вестници,бизнеси,дюкяни ?? ..може ли свободно да пътува ???

    Коментиран от #45, #46

  • 39 случаен

    3 0 Отговор
    на турция нато вече не и требе,на сащ им е по необходима,ама послушна
  • 40 Българин

    2 1 Отговор
    Блъф е разбира се :
    - Янките имат нужда от голяма военна сила да им пази Израела , докато евреите си правят щуротиите .
    - Турците имат нужда от янките , защото не се обчани много от арабите , които са подозрителни , че се правят на западняци .
  • 41 КАСАПИНА

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Не им е притрябвала турция ,щяха да поръчат на нас да направим това, щяхме да я прегазим за седмица.
  • 42 Един

    5 1 Отговор
    НАТО трудно, много трудно ще пуснат Турция!
  • 43 гроздан

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Специално ти се стягай за турски слуга
  • 44 Прав си

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Силна Пуйка":

    Сега в Турция има локдаун за две седмици, ама после като го отменят ще можеш да пратиш женската си рода на пазар в Едирне и няма да гладувате. Устискайте още малко пък и вече се раззелени, ще рупате тревица.
  • 45 Я па тоя

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Как са имали земя бе, турски троле,като тя е била собственост на султана??
    И как да не е имало робство като в Османската империя са съществували специални закони за търговията с роби-закон от XVI в. е данък, който трябвало да заплатят продавачът и купувачът: „Ако се продава роб или робиня, вземат се по 4 акчета от продавача и купувача“...
  • 46 Я па тоя

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Ти нaли cи български гражданин, учил в бългaрcки училищa (дoкaзвa гo влaдeeнeтo нa eзикa), учил cи иcтoрия. Кaк така извeднъж cтана турчин и ти се "oтвaрят" oчитe и иcтинaтa cтaвa другa? Кaквa e тaзи прoмивкa нa мoзъци, кaк гo пocтигa турcкaтa прoпaгaндa??

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Присъствието на Турция в НАТО и търпението на Запада към тази държава откровен агресор показва недвусмислено в каква военна организация сме набутани пак! Спомнете си Първата и Втората Световни войни - България е съюзник на агресора тогава Германия! Българските политици не се учат и упорито подържат отвратителната традиция да сме съюзник на агресори! Винаги след което обаче България "отнася шамарите"!! Справка Историята...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 не може да бъде

    6 2 Отговор
    Независимо дали са долюбвани или не,турците си знаят цената и действат подобаващо.Ако има война и Източен фронт,този път този фронт ще бъде на територията на Полша,Румъния,България и Западна Украйна!Руснаците няма да позволят фронтовата линия да минава нито през руска територия,нито през Донбас и го казват съвсем открито!Всеки да си прави изводите
  • 51 незнайко

    3 1 Отговор
    Защо тогава ТУРЦИТЕ продължават да споменават ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ ? От тогава минаха 33 години !!! Ганоцида когато и да е бил е реалност докато нашия процес е измислен !!! Никой не ги гонеше от БЪЛГАРИЯ те сами бягаха като овце !!! После всички се върнаха ЗАЩО ???